Σαρώνει η εποχική γρίπη: Συναγερμός ειδικών – 21 οι νεκροί
Συνολικά ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη στην Ελλάδα, από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα, ανέρχεται σε 21, μεταξύ των οποίων ένα 4χρονο κορίτσι.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Αυξημένη εκτιμάται από τους ειδικούς η δραστηριότητα της εποχική γρίπης, καθώς μεγαλώνει κι άλλο η μαύρη λίστα των θυμάτων της. Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέσα σε μια βδομάδα έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι.
Συνολικά ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα, από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα, ανέρχεται σε 21, μεταξύ των οποίων ένα 4χρονο κορίτσι.
Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς επιχειρούν να θωρακίσουν τον πληθυσμό που πιθανότατα θα χρειαστεί αντιική αγωγή, κάνοντας πιο αυστηρό το πλαίσιο διάθεσης των αντιικών φαρμάκων από τα φαρμακεία.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε χθες ότι «ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων Tamiflu και Relenza ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία». Ουσιαστικά ο ΕΟΦ επιχειρεί να ανακόψει τη διάθεση των αντιικών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, που συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα καθώς πολλοί προμηθεύονταν αντιικό για το ενδεχόμενο της νόσησης, ανεξάρτητα από το αν συμβουλευτεί γιατρό.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι φαρμακοποιοί είχαν θέσει το ζήτημα των κρίσιμων ελλείψεων σε εκατοντάδες σκευάσματα – σύμφωνα με τον κλάδο οι αδυναμίες παράδοσης αφορούν τουλάχιστον 400 φάρμακα – , γεγονός που αποδίδουν κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές λόγω του σημαντικού περιθωρίου κέρδους που παρέχει η μεγάλη διαφορά τιμής τους με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Στους 21 ο αριθμός των νεκρών
Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 21 από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 13 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 8 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.
Πρόκειται για 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 80,5 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα δύο από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών το ένα ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το άλλο στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Τα 10 (83,3%) από τα 12 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 5 (50%).
Συνολικά, απο τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα, καταγράφηκαν 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 88 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 13 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 8 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
Δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ αναφέρουν επίσης ότι επικρατούν και τα δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α.
Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2), ενώ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Οι νοσηλείες
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 58 άνδρες και 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη και διάμεση ηλικία 66 έτη. Τα 84 (95,5%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (4,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 65 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 36 (55,4%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 29 (44,6%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Τα 74 (84,1%) από τα 88 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 37 (50%).
Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 80,5 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα δύο από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών το ένα ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το άλλο στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Τα 10 (83,3%) από τα 12 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 5 (50%).
Να κάνουν το εμβόλιο όσοι το αμέλησαν
Η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου, η γρίπη «θα κρατήσει δύο μήνες ακόμα, μέχρι τέλος Μαρτίου ίσως και αρχές Απριλίου».
Όπως είπε «η γρίπη δεν είναι σταθερό νόσημα καθώς μπορεί να αλλάξει το στέλεχος», μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, σημειώνοντας πως, όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το αντιγριπικό εμβόλιο «προλαβαίνουν να το κάνουν».
Όσον αφορά τις ελλείψεις σε αντιικά φάρμακα η κυρία Μαλτέζου την απέδωσε στο ότι «έχουμε παραπάνω κροσύματα από πέρυσι και ίσως αυτό δημιούργησε ζήτηση».
Μιλώντας, τέλος, για τον κοροναϊό σημείωσε ότι «είναι ένας ιός που μεταδίδεται αρκετά εύκολα με αναπνευστικά σταγονίδια καθώς και ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει μια θνησιμότητα λίγο παραπάνω από αυτή της γρίπης.
Ωστόσο, τόνισε η λοιμωξιολόγος «προκαλεί προβηματισμό ότι δεν υπάρχει ανοσία για τους ανθρώπους».
Πώς μεταδίδεται η γρίπη
• Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (με βήχα ή φτάρνισμα), είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με κάποια μολυσμένη επιφάνεια (όπου μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 8 ώρες).
• Η περίοδος επώασής της είναι 1-4 ημέρες.
• Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό από μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε ημέρες μετά – τα παιδιά για περισσότερες από 10 ημέρες.
• Το ιικό φορτίο τις μέρες που έχουμε τα συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά και στην ανάρρωση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις