Συναγερμός για το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις – Βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης και δεν φαίνεται να συνοδεύεται από άλλο τουρκικό πλοίο
Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης και δεν φαίνεται να συνοδεύεται από άλλο τουρκικό πλοίο.
Μόλις έγινε αντιληπτή η είσοδος του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έσπευσε κοντά στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».
Η νέα τουρκική πρόκληση δεν γίνεται σε μία τυχαία ημέρα, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων όπου είχαν χάσει τη ζωή τους ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.
Συγκεχυμένες οι πληροφορίες
Μέχρι πριν λίγες ημέρες, το Ορούτς Ρέις βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ διεξάγοντας σεισμικές έρευνες. Το υπουργείο Άμυνας θα βγάλει σε λίγα λεπτά ανακοίνωση για το περιστατικό προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν το ερευνητικό τουρκικό σκάφος μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα, ή αν βρέθηκε κοντά.
Σε μία πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως η Άγκυρα επιχειρεί να τεστάρει τις αντοχές της Αθήνας σε μία ημέρα όπου η Ελλάδα τιμά τους τρεις αξιωματικούς που έπεσαν στα Ίμια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος βρέθηκε λίγο μετά τις 6:30 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
Το ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς η οποία απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μία περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει ενεργούς πομπούς, ούτε έχει βγάλει καλώδια και ως εκ τούτου δεν έχει διενεργήσει σεισμικές έρευνες. Αυτή είναι άλλωστε μία από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
«Πηγές» από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι το ερευνητικό κινήθηκε δυτικά εντός της περιοχής που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με Navtex και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πλέει με χαμηλή ταχύτητα.
Τι λέει το υπουργείο Άμυνας για το περιστατικό
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λίγη ώρα μετά το περιστατικό με το ερευνητικό τουρκικό σκάφος, σημείωσε πως βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά πολύ μακριά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, περίπου 200 μίλια νότια του Καστελόριζου.
Παρακολουθείται όμως στενά από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και άλλα μέσα.
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.
Oι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως το Oruc Reis κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία για έρευνες κάτι που θα συνιστούσε ακραία πρόκληση.
Το τουρκικό ερευνητικό δεν συνοδεύεται από άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία. Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το τουρκικό ερευνητικό να κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Μένει να φανεί αν πρόκειται για πρόκληση ή το τουρκικό σκάφος μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω κακοκαιρίας
Τεστάρουν τις αντοχές της Ελλάδας
Βάσιμο θεωρεί το σενάριο να «τεστάρει» η Τουρκία την ελληνική αντίδραση στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Κωνσταντίνος Φίλης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο γίνονται επιχειρήσεις αποκλιμάκωσης αλλά θα φανεί στο μέλλον αν απλά η Τουρκία δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ελλάδας και την άμυνά της.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν η Τουρκία ήθελε να κάνει σοβαρή πρόκληση, το ερευνητικό σκάφος θα πήγαινε με συνοδεία πολεμικών σκαφών.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο