Brexit: Τα νέα δεδομένα για τους Έλληνες φοιτητές
Οι επιπτώσεις του Brexit για τη χώρα μας είναι αναπόφευκτες και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, με αιχμή τις εξαγωγές, τον τουρισμό, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία.
Τρικυμία στην παγκόσμια οικονομία αλλά και κλυδωνισμούς στην Ελλάδα πρόκειται να φέρει το Brexit.
Οι επιπτώσεις του Brexit για τη χώρα μας είναι αναπόφευκτες και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, με αιχμή τις εξαγωγές, τον τουρισμό, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με φορείς της ελληνικής αγοράς, η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας προκύπτει από τη διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας και την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας, γεγονός που σημαίνει πως τα ελληνικά προϊόντα που σήμερα εξάγονται στη Βρετανία θα καταστούν αυτόματα πιο ακριβά, χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα.
Διαβάστε επίσης : Αντεπίθεση Τζόνσον – Επιβάλλει πλήρεις ελέγχους στα ευρωπαϊκά αγαθά μετά το Brexit
Την ίδια ώρα, oπρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να επιβάλει πλήρεις τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, προκειμένου να κλιμακώσει την πίεση του Λονδίνου στις Βρυξέλλες στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, δήλωσε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα «The Telegraph».
Οι φοιτητές
Περισσότεροι από 61.000 Έλληνες πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια παραμονής στο υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας για την μετά Brexit εποχή μέχρι σήμερα που σφραγίζεται η έξοδος των Βρετανών από την Ενωμένη Ευρώπη. Aπό δω και μπρος θα πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει τη Βρετανία όπως αντιμετωπίζει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με το μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση Τζόνσον, όσοι Ευρωπαίοι (άρα και Έλληνες) έχουν συμπληρώσει στη Βρετανία μέχρι την 31 Ιανουαρίου πέντε χρόνια παραμονής και πάνω, αυτόματα μπαίνουν σε μια κατηγορία «εγκατεστημένοι»-«μόνιμου κατοίκου».
Αυτοί μπορούν να παραμείνουν στον Ηνωμένο Βασίλειο αφού περάσουν μια διαδικασία εγγραφής σε έναν κατάλογο και διατηρούν όλα τα δικαιώματα που είχαν ως σήμερα.
Όσοι μετακομίσουν στη Μεγάλη Βρετανία από σήμερα μέχρι και το τέλος του 2020, οπότε λήγει η μεταβατική περίοδος, τότε θα πρέπει να κάνουν μία αίτηση για να εγγραφούν σε έναν ξεχωριστό κατάλογο προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα-στάτους «προεγκατάστασης».
Αυτή η δεύτερη κατηγορία επιτρέπει στους Έλληνες πολίτες να παραμείνουν 36 μήνες στη Βρετανία, ενώ στο τέλος αυτής της περιόδου όσοι έχουν δουλειά διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς και πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση βάσει των αρχών και των κανονισμών που θα ισχύουν τότε για μόνιμη εγκατάσταση.
Η τρίτη κατηγορία αφορά μετανάστες οι οποίοι θα θελήσουν να μετακομίσουν στη Μεγάλη Βρετανία μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος. Εκεί δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση των Ευρωπαίων από πολίτες τρίτων χωρών.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη