Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό;
Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό έξι ετών.
Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο επιστρέφουν μαζικά στον χρυσό, επισημαίνουν οι Financial Times και εξηγούν για ποιο λόγο.
Oι συμμετοχές σε ETF που επενδύουν στον χρυσό έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, μετά από εισροές $19,2 δισ. την τελευταία χρονιά.
Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό;
Αναλυτές υποστηρίζουν, όπως μεταφέρει το Euro2day.gr, ότι έχει ενισχυθεί το ενδιαφέρον για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μεγάλες οικονομίες, άνοδο του γεωπολιτικού ρίσκου και απώλεια της εμπιστοσύνης σε παραδοσιακά «επενδυτικά καταφύγια» όπως το γεν της Ιαπωνίας.
Αλλά ο κυριότερος λόγος είναι ο τεράστιος σωρός χρέους με αρνητική απόδοση, o οποίος έχει ξεπεράσει πλέον τα $13 τρισ. Αν oι αγοραστές ομολόγων κρατήσουν τους τίτλους μέχρι την ωρίμανσή τους, τότε o χρυσός – ο οποίος δεν προσφέρει καμία απόδοση αλλά δεν έχει και κανένα κόστος διακράτησης- καθίσταται πιο ελκυστικός.
«Βλέπουμε εισροές στο μέταλλο, είναι μια παγκόσμια τάση» ανέφερε ο Τζον Χάθαγουεϊ, διαχειριστής του fund Sportt Gold. «Τα βασικά επενδυτικά καταφύγια δεν είναι τόσο ασφαλή πλέον και ο χρυσός δέχεται ώθηση από αυτό».
H αναγέννηση του πολύτιμου μετάλλου έρχεται μετά από κάποια δύσκολα χρόνια, κατά τα οποία η σταθερή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη οδήγησε την τιμή του χρυσού χαμηλότερα ως και τα $1.000 ανά ουγκιά τον Δεκέμβριο του 2015.
Τη φετινή χρονιά, ωστόσο, η τιμή του χρυσού έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές 2013, ξεπερνώντας τα $1.600 ανά ουγκιά. Οι παγκόσμιες συμμετοχές σε ETF που επενδύουν στον χρυσό έχουν διπλασιαστεί από το 2015 στα $141 δισ., σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, βοηθώντας το SPDR Gold Trust να γίνει το 10ο μεγαλύτερο ETF στην Αμερική.
Αυτή η άνοδος των ETF έχει δώσει ώθηση στις εξαγωγές χρυσού από την Αυστραλία ως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο χρυσός που στηρίζει το SPDR Gold Trust φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκια.
Οι εξαγωγές χρυσού της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1.384% το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2019 στα $5,3 δισ., εξαιτίας της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Καμπέρα.
Ο ρόλος των ομολόγων
H ραγδαία άνοδος του χρυσού μετά τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς συνέπεσε με την πτώση στις πραγματικές αποδόσεις στις ΗΠΑ (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό). Η πραγματική απόδοση του 5ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ήταν στο -0,05% αυτή την εβδομάδα, περίπου 1% χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.
Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων «έχουν επηρεάσει ριζικά την ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων έναντι του χρυσού ως ασφαλών καταφυγίων» υποστηρίζει ο Σιάο Φου, υπεύθυνος στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην Bank of China στο Λονδίνο. «Αυτό έχει σημαντικά επακόλουθα για τον μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχεδιασμό καθώς ο χρυσός γίνεται αναγκαιότητα παρά μια βέλτιστη κατανομή» πρόσθεσε.
Τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών
Oι κεντρικές τράπεζες είναι οι πιο δραστήριοι αγοραστές χρυσού, έχοντας αποκτήσει 5.019 τόνους χρυσού αξίας άνω των $200 δισ. από το 2009, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Τα επίσημα αποθέματα χρυσού βρίσκονται αυτή τη στιγμή 10% κάτω από το ιστορικό υψηλό των 38.491 τόνων του 1966, ανέφερε.
Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 650 τόνους χρυσού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ετήσιων αγορών τα τελευταία 50 έτη. Οι αγορές συνέχισαν φέτος με τη Ρωσία και το Καζακστάν να προσθέτουν 9,7 τόνους και 3,5 τόνους, αντίστοιχα, στα αποθέματά τους.
O κ. Χάθαγουεϊ ανέφερε ότι οι διαχειριστές ενεργητικού αποφεύγουν το αμερικανικό χρέος επειδή ανησυχούν για τα «εξαιρετικά χαμηλά» επιτόκια και τα επίπεδα δανεισμού «μπανανίας».
«Αυτά τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια δεν προσφέρουν πραγματικά καμία προστασία αποδόσεων τότε ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τον χρυσό ο οποίος επίσης δεν προσφέρει προστασία αποδόσεων. Αλλά είναι ρευστοποιήσιμο και δεν ενέχει κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου» σημείωσε.
Η Ρωσία επιδίωξε διακαώς να «αποδολαροποιήσει» τα αποθέματα της εξαιτίας ανησυχιών για τις αμερικανικές κυρώσεις, ανέφερε ο Αλιστάιρ Χιούιρ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Η ζήτηση για ETF που επενδύουν στον χρυσό έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον για μετοχές πραγματικών χρυσορυχείων, οι οποίες έχουν υστερήσει. Το VanEck Vectors Gold Miners ETF, το οποίο διαχειρίζεται ενεργητικό μόλις $13 δισ., έχει διολισθήσει 3% φέτος.
Οι φόβοι που οδηγούν στον χρυσό
Αναλυτές της BMO Capital Markets ανέφεραν ότι αναμένουν το ενεργητικό των ETF που επενδύουν σε χρυσό να ξεπεράσουν την κεφαλαιοποίηση όλων των παραγωγών χρυσού την επόμενη δεκαετία. O Έβερετ Μίλμαν της Gainesville Coins, ένας διαπραγματευτή πολύτιμων μετάλλων στην Τάμπα της Φλόριντα, ανέφερε ότι πολλοί νεοφερμένοι στον χρυσό απλά επιδιώκουν να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στην χρηματιστηριακή αγορά.
Ορισμένοι φοβούνται ότι επίκειται απότομη πτώση, αν και η Fed παραμένει υποστηρικτική, σχεδιάζοντας να αφήσει τα επιτόκια εκεί που είναι για το υπόλοιπο έτος. Από την άποψη αυτή, ανέφερε, η νέα γενιά των «ταύρων» στον χρυσό είναι η ίδια με την προηγούμενη, η οποία έζησε ένα τριετές ράλι του πολύτιμου μετάλλου μετά την κρίση του 2008.
«Οι επενδυτές βλέπουν περισσότερους λόγους να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια» σημείωσε ο κ. Μίλμαν. «Είναι μια από αυτές τις ειρωνικές καταστάσεις όπου αυτό που είναι καλό για τις χρηματιστηριακές αγορές είναι επίσης καλό και για τα πολύτιμα μέταλλα» πρόσθεσε.
- Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το αμάξι του και άλλα άτομα ο 33χρονος Γάλλος
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Μ’ οδηγό ένα γραφιά…
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο
- Δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κλάπηκαν από χάκερ το 2024