Προσφυγικό : Παγιδευμένη στις προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση – Αντιδράσεις για τα πλωτά φράγματα
Η κυβέρνηση, αναζητεί τρόπους προκειμένου να απαντήσει στα υψηλά ποσοστά αμφισβήτησης της πολιτικής της στο προσφυγικό, όπως καταγράφονται σε διάφορες δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος και όχι μόνο.
Έκπληξη στην αρχή, επικριτικά σχόλια αργότερα και έντονες αντιδράσεις στη συνέχεια, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει πλωτά φράγματα στο Αιγαίο, στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού και με στόχο -όπως διατείνεται- να ανακόψει τις ροές από τα τουρκικά παράλια.
Όπως εκτιμάται, η κυβέρνηση, που προεκλογικά είχε καλλιεργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις το προσφυγικό, αναζητά τρόπους προκειμένου να απαντήσει στα υψηλά ποσοστά αμφισβήτησης της πολιτικής της στο προσφυγικό, όπως καταγράφονται σε διάφορες δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος και όχι μόνο.
Επιδιώκει επίσης να κατευνάσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, αλλά και να ικανοποιήσει όσους -εκ δεξιότερων- πιέζουν για πιο σκληρά μέτρα.
Εμπόδια ωστόσο στους σχεδιασμούς αυτούς βάζουν όσοι -και δεν είναι λίγοι- υποστηρίζουν ότι τα πλωτά φράγματα, έστω και με τη χρήση υλικών που προορίζονται για πετρελαιοκηλίδες, αποτελούν μια ρατσιστικής έμπνευσης επιλογή, προειδοποιώντας και για ατυχήματα που θα κοστίσουν και άλλες ανθρώπινες ζωές.
Με επικριτικό τρόπο σχολίασαν την ελληνική επιλογή και τα ξένα ΜΜΕ, με τις πιο δίκαιες βέβαια κριτικές να επιρρίπτουν ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τραγική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.
Χαστούκι από την Κομισιόν
Το χαστούκι όμως που μπορεί όντως να τινάξει το σχέδιο στον αέρα ήρθε από την ίδια την Κομισιόν που μάλλον ενοχλημένη έκανε σαφές ότι δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως από την ελληνική κυβέρνηση και ότι πληροφορήθηκε για το ζήτημα από τον Τύπο, ενώ τόνισε ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση θέτοντας και ζήτημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, όμως οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εξακολουθούν να ισχύουν όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αναλογικότητα όπως και όλα τα δικαιώματα και η νομοθεσία που υπάγονται στο νόμο για το άσυλο» επισήμανε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Πιλοτική εφαρμογή – Παραλήφθηκαν τα πρώτα 100 μέτρα
Η κυβέρνηση που μάλλον αιφνιδιάστηκε από τις άμεσες και έντονες αντιδράσεις διευκρινίζει ότι πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, με κύριο στόχο να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, όπως επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Στο σχέδιο τοποθέτησης πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Άμυνας, και αρμόδιος για το θέμα, Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη.
Ο κ. Στεφανής ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, πως η προσπάθεια είναι πιλοτική.
«Να δούμε πως λειτουργεί, να δούμε τα θέματα σχετικά με τους κανόνες ναυσιπλοΐας. Όταν ολοκληρώσουμε την πιλοτική λειτουργία, έλεγχο, αξιολόγηση, τότε θα σκεφτούμε αν θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με απώτερο στόχο να περιορίσουμε τις ροές», σημείωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εκτιμά πως θα είναι αποτελεσματικό και θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο αλλά είναι πρώιμο να ειπωθεί που θα τοποθετηθεί.
Έκανε δε γνωστό ότι χθες, παραλήφθηκαν τα πρώτα 100 μέτρα.
«Θα γίνει δοκιμή στο θαλάσσιο χώρο του Πειραιά με τα πρώτα μέτρα για να δούμε πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε και μετά θα περάσουμε στο επόμενο βήμα, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία», υπογράμμισε.
Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι
Τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο είναι μέρος μια συνολικής προσπάθειας προστασίας των συνόρων ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Ο υπουργός τόνισε ο διαγωνισμός για τον πλωτό φράχτη «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων».
«Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί (…) είναι ένα θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.
ΣΥΡΙΖΑ : Αποτρόπαιο σχέδιο
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και Εθνικής ‘Αμυνας, Θοδωρή Δρίτσα.
Χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό για την αγορά πλωτού φράγματος «πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες» και προσθέτουν: «πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα…
Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία».
Σε ανακοίνωσή του εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρει ότι «το κυβερνητικό σχέδιο για πλωτό φράγμα στο Αιγαίο, προκειμένου δήθεν να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει κυριολεκτικά τη μπάλα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο».
«Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν την αγωνία της κυβέρνησης της ΝΔ για επίδειξη έργου στο προσφυγικό, μετά τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα στα οποία έχει πέσει ύστερα από μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης», αναφέρει ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για επικοινωνιακούς χειρισμούς που δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν πουθενά αλλού πέρα από την φαιδρότητα».
ΚΙΝΑΛ : Γελοιότητα το πλωτό φράγμα
Και το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την κυβέρνηση για πρόχειρους σχεδιασμούς που στοχεύουν στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό.
Χαρακτηρίζει «γελοιότητα» την ιδέα της κυβέρνησης να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα στο Αιγαίο ενώ αναφέρει επίσης ότι «η φύλαξη των συνόρων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση.
Απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία, ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με υποδομές και στελέχη και πίεση προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.
ΚΚΕ : Απάνθρωπα σχέδια
Πρόκειται για απαράδεκτα σχέδια τα οποία «είναι δεδομένο πως θα πολλαπλασιάσουν τις πολύνεκρες τραγωδίες και τα ναυάγια στο Αιγαίο, τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων, της φτώχειας», σημειώνει το ΚΚΕ.
«Τα απάνθρωπα σχέδιά τους πρέπει να απορριφθούν! Αποτελούν μέρος της πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού σε βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων, της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως αποτυπώνονται στον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φιλοξενηθούν σε ανοικτές ανθρώπινες δομές, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, με ευθύνη του κράτους, για να μπορούν οι ξεριζωμένοι να πάνε στις χώρες προορισμού τους και να μην εγκλωβίζονται στη χώρα μας», αναφέρει το ΚΚΕ.
Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτει η Κομισιόν
Διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδιασμό του πλωτού φράγματος που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.
«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοί είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο για το «πλωτό φράγμα» που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Διεθνοποίηση του προβλήματος
Σημειώνεται ότι το Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο Ευρωπαϊκο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Οπως έγραφε το ΒΗΜΑ η Αθήνα, αναμένεται να καταθέσει σύντομα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολιτικό έγγραφο με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης.
Το έγγραφο που πρόκειται να καταθέσει η Αθήνα «χτίζει» πάνω στη στρατηγική διεθνοποίησης του προβλήματος, ενώ βασικός του άξονας – σύμφωνα με την εφημερίδα- είναι η ισοβαρής αντιμετώπιση των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης στο νέο Σύμφωνο που θα αντικαταστήσει τον, ανεπαρκή πλέον, Κανονισμό του Δουβλίνου.
- «Η όλη κεντροαριστερά» και στη Θεσσαλονίκη για το βιβλίο Κοτσακά – Τσιόκα
- Νίκος Οικονομόπουλος: Γιατί ακυρώνονται οι εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο
- Δημήτρης Ροντήρης: Το μέγα μήνυμα της ισορροπίας, της συμφιλίωσης
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Από τη μια οι Γλύξμπουργκ, από την άλλη οι «κοινοί θνητοί»