«Ελπίζουμε σε εμβόλιο κατά πολλών κορωνοϊών»
Θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ενάμισης χρόνος μέχρις ότου βρεθεί εμβόλιο, λέει στη DW ο καθηγητής Ιολογίας Στέφαν Μπέκερ. Οι ερευνητές θα πρέπει να προσανατολιστούν σε νέο εμβόλιο κατά πολλών διαφορετικών κορωνοϊών
Παγκόσμιο συναγερμό για τον νέο κορωνοϊό κήρυξε χθες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και οι χώρες ανά τον πλανήτη «εξοπλίζονται» για να συγκρατήσουν την παγκόσμια εξάπλωσή του.
Στη Γερμανία τα ερευνητικά ινστιτούτα εντείνουν τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του ρετροϊού. Ο καθηγητής Στέφαν Μπέκερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ συντονίζει ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση των νέων λοιμώξεων στο Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για Λοιμώξεις. Μιλώντας αποκλειστικά στη Deutsche Welle κάνει λόγο για αγώνα δρόμου των επιστημόνων να βρουν, όσο γίνεται πιο γρήγορα, ένα εμβόλιο κατά του ιού.
Ακριβή υπόθεση η παρασκευή εμβολίου
«Αυτός είναι ο στόχος μας και κινούμαστε σχετικά γρήγορα για την παρασκευή εμβολίου προκειμένου να το δοκιμάσουμε σε ζώα. Αλλά μετά θα πρέπει να ερευνήσουμε την τοξικότητά του πριν το παρασκευάσουμε, κάτι που θα διαρκέσει περισσότερο. Γιατί σε τέτοια εμβόλια οι προϋποθέσεις ασφάλειας είναι εξαιρετικά υψηλές. Αλλά και μετά την παρασκευή του θα πρέπει προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές. Πρόκειται λοιπόν για διαδικασίες που απαιτούν χρόνο, που δεν μπορεί κανείς να τις επισπεύσει κατά το δοκούν. Άρα, πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμισης χρόνος μέχρι να το δώσουμε σε ασθενείς». Εκτός αυτού, όπως επισημαίνει ο γερμανός καθηγητής, η ανάπτυξη εμβολίου είναι ακριβή υπόθεση και οι διάφορες κλινικές δοκιμές αποφέρουν ελάχιστα, όταν ο ιός δεν αποτελεί απειλή.
Ο Στέφαν Μπέκερ θυμίζει ότι στην περίπτωση του ιού Έμπολα προϋπήρχε ερευνητική εμπειρία 40 χρόνων. Και όταν πήρε η ασθένεια δραματικές διαστάσεις στη δυτική Αφρική η επιστήμη εντατικοποίησε τις προσπάθειες και προχώρησε στην κλινική φάση. Στην περίπτωση του κορωνοϊού SARS έχουν περάσει 17 χρόνια από την παγκόσμια εξάπλωσή του και μέχρι σήμερα δεν επανεμφανίστηκε.
Διδάγματα
«Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, που αποτελεί μετάλλαξη του SARS και του MERS, έχει όπως είναι φυσικό μεταβάλλει τις θέσεις μας για το πώς μελλοντικά πρέπει να προστατευόμαστε κατά των κορονοϊών. Θεωρώ βέβαιο ότι θα προσανατολιστούμε στην παρασκευή εμβολίου για την προστασία μας από πολλά είδη κορωνοϊών. Αυτό είναι το δίδαγμα. ΄Έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας».
Για τον γερμανό ερευνητή ο χρόνος πιέζει. «Η ελπίδα μας είναι να σταματήσει η διάδοση του ιού με τα δρακόντεια μέσα απομόνωσης. Αλλά δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα», τονίζει και προσθέτει ότι «όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Θα συνιστούσα σε κάθε περίπτωση να συνεχιστεί η έρευνα για το εμβόλιο. Και όταν η επιδημία περάσει και εξαφανιστεί ο ιός από τον πληθυσμό, μπορούμε να μειώσουμε τους ρυθμούς. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για καλά επενδυμένα χρήματα και χρόνο».
Φάμπιαν Σμιτ
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
- Λος Άντζελες: Το αστρονομικό ποσό που θα κοστίσουν οι πυρκαγιές
- Η βαθμολογία της Euroleague μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Παρτιζάν
- Παναθηναϊκός – Παρτίζαν 96-84: «Καυτός» Ναν και πέμπτη σερί νίκη
- Λος Άντζελες: Προετοιμάζονται για «πολλά θύματα», αλλά δεν μπορούν να τα καταγράψουν
- Εμανουέλ Μακρόν: Θα μεταβεί πολύ σύντομα στον Λίβανο – Η εκλογή Αούν «ανοίγει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων»
- Νεϊμάρ, ο πιο ακριβοπληρωμένος εργαζόμενος στον κόσμο για το 2024 με 2.348.837 € / λεπτό