Το σχέδιο Τραμπ για Σερβία – Κόσοβο είναι παρόμοιο με το Μεσανατολικό
Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Λευκό Οίκο, έχει πολλά κοινά σημεία με αυτά που σχεδιάζονται για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.
Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Λευκό Οίκο, έχει πολλά κοινά σημεία με αυτά που σχεδιάζονται για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.
Από τους ίδιους ανθρώπους
Σύμφωνα με τη Σερβική Τηλεόραση που επικαλείται πηγές από διπλωματικούς κύκλους, το σχέδιο για την επίλυση της διαμάχης πολλών δεκαετιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει συνταχθεί από τους ίδιους ανθρώπους που σχεδίασαν τις κατευθύνσεις της αμερικανικής στρατηγικής για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, την οποία εφαρμόζει σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου, Ρίτσαρντ Γκρένελ.
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει τον Γκρένελ στην περιοχή για να καταργήσει τη φορολόγηση των σερβικών προϊόντων και να ενώσει τη Σερβία με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο συμφωνιών, τα οποία συνοψίζονται:
Ισραήλ – Παλαιστίνη
1.Επαναπροσδιορισμός των συνόρων – Οι Παλαιστίνιοι κερδίζουν την υπόσταση κράτους
2. Παλαιστινιακή πρωτεύουσα Ανατολική Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ για το Ισραήλ
3. Το Ισραήλ διατηρεί τους οικισμούς του στη Δυτική Οχθη
4. Η τρέχουσα κατάσταση των ιερών χώρων θα παραμείνει αμετάβλητη
5. Δεν θα επιτρέπεται στους Εβραίους να αγοράζουν σπίτια των Αράβων και αντίστροφα
6. Η συμφωνία θα υποστηριχθεί οικονομικά από δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τις ΗΠΑ
7. Τα σύνορα μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ θα είναι ανοιχτά για την κυκλοφορία των πολιτών και των αγαθών, θα κατασκευαστεί σήραγγα που θα συνδέει τη Δυτική Οχθη με τη Λωρίδα της Γάζας.
Το δημοσίευμα της Nje Komb
Βελιγράδι – Πρίστινα
1.Νέα σύνορα – Στη Σερβία παραμένει το βόρειο Κοσσυφοπέδιο
2. Η Μιτρόβιτσα γίνεται «ένα είδος Ιερουσαλήμ», χωρισμένη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, ή θα λάβει ειδικό καθεστώς
3. Η Σερβία διατηρεί δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπως και το Ισραήλ στους οικισμούς της Δυτικής Οχθης
4. Ειδική προστασία και ειδικό καθεστώς για τους ιερούς τόπους της Σερβίας που βρίσκονται εκτός του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.
5. Οι Αλβανοί δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν σερβικά σπίτια και αντίστροφα
6. Η οικονομική δέσμη, ειδικά για το σημερινό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως για την κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων παραγωγής. Για να συγκεντρωθούν χρήματα, θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο και οι ΗΠΑ θα φέρουν νέους επενδυτές στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο
7. Τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας (βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου) θα είναι ανοικτά για τη μετακίνηση πολιτών και αγαθών χωρίς καθυστερήσεις, όπως γράφει ο Μπόρισλαβ Κασάνσκι στη «Ρεπούμπλικα» του Βελιγραδίου.
Πηγή: Nje Komb και echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις