Οίκοι αξιολόγησης : Παρέμβαση και των Κεντρικών Τραπεζών για κοροναϊό
Η εξάπλωση του κοροναϊού έρχεται να επιδεινώσει πέραν των συνθηκών που αφορούν την υγεία και τις διεθνείς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Οίκων αξιολόγησης.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία, της εξάπλωσης του κοροναϊού, κρούουν οι Οίκοι αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι πέραν των συνθηκών που αφορούν την υγεία επιδεινώνεται και η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν την ανάγκη για την άμεση παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοαϊού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τους Οίκους αξιολόγησης, ο κοροναϊός, θεωρείται ως πολύ πιο επικίνδυνος από τον Sars, παρότι μέχρι στιγμής τα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας υγείας είναι πολύ μικρότερα.
Όπως αναφέρει ο capital.gr, bασικό στοιχείο αυτής της διαφοράς είναι ότι η κινεζική οικονομία «βαραίνει» πλέον (το 2019), πολύ περισσότερο στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας απ’ ότι η κινέζικη οικονομία το 2003 (επιδημία Sars).
Η επίδραση αυτή σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης Scope είναι 33% στον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ το αντίστοιχο «βάρος» της αμερικάνικης οικονομίας είναι 19% στην τρέχουσα συγκυρία και υπό την παρούσα σύνθεση του διεθνούς εμπορίου και των συναλλαγών.
Ανάλογης κατεύθυνσης είναι και η εκτίμηση της DBRS η οποία «υιοθετεί» την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρέμβουν για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των οικονομιών και ειδικά η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας με νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων.
Ήδη στην Κίνα, πέραν της απομόνωσης περιοχών όπως της Ουχάν, έχει διαταχθεί το προσωρινό κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που αφορούν σημαντικές περιοχές της οικονομίας της χώρας.
Σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης DBRS, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας είναι πολύ πιθανό πλέον να υποχρεωθεί να επεκτείνει τα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης πολύ πέρα από τα όρια της απόφασης στα τέλη του 2019 να αυξήσει έμμεσα την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Κίνας με κάτι περισσότερο από 400 δισ. δολ. ήτοι περίπου όσα «ξοδεύει» και η Fed μετά την κρίση του περασμένου Σεπτέμβρη.
Για τον Οίκο Fitch οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές σε πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά θα είναι περισσότερο σοβαρές στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών στην Κίνα αλλά και διεθνώς.
Για τη Moody’s οι εκτιμήσεις πέραν των άλλων επισημαίνουν την ήδη αυξημένη τάση πτωχεύσεων οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν από την εξάπλωση του κοροναϊού, αναφέρει η ίδια πηγή.
Στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων «προβλέπεται» ότι τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα προχωρήσουν άμεσα σε νέες παρεμβάσεις τόσο στα επιτόκια (Fed) όσο και στο QE (ΕΚΤ).
Και αυτό γιατί διαπιστώνεται, ότι η υπόθεση του κοροναϊού έρχεται να επιδεινώσει μία ήδη άσχημη τάση στην κινεζική οικονομία, της οποίας οι συνέπειες αφορούν τη διεθνή οικονομική δραστηριότητα. Ήδη η κινέζικη οικονομία είχε αρχίσει να επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της το 2019 (επίσημος ρυθμός ανάπτυξης 6,1%, αλλά η εγκυρότητα των στοιχείων που τον συνθέτουν αμφισβητείται σοβαρά).
Οικονομολόγοι που εκφράζουν την «κρατική» άποψη στο Πεκίνο έχουν τα τελευταία 24ωρα προχωρήσει – σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters – στην εκτίμηση ότι αν δεν γίνει δυνατό να ελεγχθεί άμεσα η εξάπλωση του κοροναϊού, είναι πολύ πιθανή η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας και κάτω από το 5% το 2020.
Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά των Οίκων αξιολόγησης η εκτίμηση που φαίνεται να γενικεύεται είναι ότι η εξάπλωση του κοροναϊού έρχεται να επιδεινώσει πέραν των συνθηκών που αφορούν την υγεία και τις διεθνείς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς πολλαπλασιάζει αρνητικά τις ήδη αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.
Και στο πλαίσιο αυτό «συνιστούν» την άμεση παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοαϊού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις