Η ΔΕΗ ήταν στα πρόθυρα άτακτης χρεοκοπίας
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» τονίζει: «Η εταιρεία όδευε προς τα βράχια, με προφανείς τις επιπτώσεις για την επιχείρηση, τους μετόχους, τους εργαζομένους και την ελληνική οικονομία»
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Τη δεύτερη φάση του σχεδίου της ΔΕΗ, μετά την πρώτη που ήταν η διάσωση της εταιρείας, η οποία βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ξεδιπλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Μάλιστα ο ίδιος αποκαλύπτει για την κατάσταση που βρήκε, και ιδίως την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πως «υπήρχε ένα άτυπο σήμα «μην πληρώνετε, μην κόβετε»».
Οπως επισημαίνει, στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι η δημόσια επιχείρηση να παρέχει φθηνές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους καταναλωτές, αναγγέλλοντας μάλιστα και εκπτωτικά τιμολόγια στο δεύτερο εξάμηνο.
Στο πλαίσιο αυτό ο Στάσσης κάνει γνωστή την προσαρμογή των καταστημάτων της εταιρείας στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς καθώς και στο άνοιγμα καινούργιων σημείων πώλησης.
Επίσης προειδοποιεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για πιο επιθετική πολιτική, ενώ ξεκαθαρίζει για τον μεγαλύτερο οφειλέτη της, τη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ, πως η απόλυτη ημερομηνία προτού κατεβάσει τον διακόπτη της είναι η 17η Φεβρουαρίου.
Ο CEO της ΔΕΗ αποκαλύπτει επίσης το σχέδιο για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, κάνοντας γνωστό ότι το ποσοστό των μετοχών που θα προσφερθεί θα είναι μέχρι 49%.
Μέσα από τα «ΝΕΑ» γνωστοποιεί ότι η πρώτη λιγνιτική μονάδα, αυτή του Αμυνταίου, θα κλείσει τον Σεπτέμβριο, ενώ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στέλνει σαφές μήνυμα λέγοντας: «Η ΔΕΗ δεν θα πουλά ρεύμα κάτω του κόστους».
Κύριε Στάσση, αναλάβατε το «τιμόνι» της ΔΕΗ όταν η επιχείρηση βίωνε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πέντε μήνες μετά, σε ποιο σημείο βρίσκεται;
Οταν ήρθα στην επιχείρηση, τη βρήκαμε με ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό και πρόβλημα βιωσιμότητας, όπως ανέδειξε και ο ορκωτός λογιστής. Η εταιρεία όδευε προς τα βράχια, με προφανείς τις επιπτώσεις για την επιχείρηση, τους μετόχους, τους εργαζομένους και την ελληνική οικονομία.
Σήμερα είμαστε σε ένα τελείως διαφορετικό σημείο ύστερα από πολλά πράγματα που κάναμε αυτή την περίοδο. Και εκτιμώ ότι ήδη καταφέραμε πολλά. Θυμίζω την αναπροσαρμογή των τιμολογίων με ισορροπημένο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, το επιχειρησιακό σχέδιο και τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Ο ορκωτός ελεγκτής ήρε την επιφύλαξη για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, η μετοχή ακολουθεί ανοδική πορεία, ενώ είχαμε και αναβάθμιση της εταιρείας από την S&P.
Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό ότι οι επενδυτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία για αυτές τις πρωτοβουλίες.
Ενα από τα τεράστια προβλήματα της ΔΕΗ είναι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της. Πώς το αντιμετωπίζει η εταιρεία;
Είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και η εταιρεία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Και αυτό το κάνει με το πρόγραμμα διακανονισμών με τις 48 δόσεις, τις εκπτώσεις στους ανθρώπους με μηχανική υποστήριξη, και φυσικά όπου σφάλλουμε προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη μας και να βοηθήσουμε.
Από την άλλη μεριά όμως, δεν μπορεί η ΔΕΗ να είναι ένα όχημα όπου διάφοροι στρατηγικοί κακοπληρωτές βρίσκουν τον τρόπο να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ζημιώνοντας την εταιρεία. Η εταιρεία θα γίνει πολύ πιο επιθετική απέναντι σε αυτούς.
Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε η ανάλογη βούληση. Φαίνεται ότι υπήρχε ένα άτυπο σήμα «μην πληρώνετε, μην κόβετε». Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να φτάσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 2,7 δισ. ευρώ. Εύκολα αποκτάς ένα χρέος στα 2,7 δισ. ευρώ αλλά χρειάζεσαι πολύ περισσότερο χρόνο για να το μειώσεις. Θα χρειαστούμε χρόνο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά ήδη έχουμε σημάδια αναστροφής της κατάστασης. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη χαμηλή τάση βαίνουν μειούμενες και είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στον χρόνο θα συνεχίσουν να μειώνονται με μεγαλύτερο ρυθμό.
Μία από τις κατευθύνσεις του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας είναι και η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2023. Πότε θα κλείσει η πρώτη λιγνιτική μονάδα;
Εχουμε πει για φέτος ότι θα κλείσει το Αμύνταιο. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επένδυση από τρίτον για την τηλεθέρμανση, η οποία αναμένεται να τεθεί φέτος σε λειτουργία. Αν όλα πάνε καλά, περί τον Σεπτέμβριο ο σταθμός θα μπορεί να σταματήσει.
Υπάρχουν φωνές στην αγορά που λένε ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα προκαλέσει προβλήματα επάρκειας στο σύστημα αν δεν κατασκευαστούν άλλες θερμικές μονάδες. Κάνετε μήπως δεύτερες σκέψεις για υλοποίηση του σχεδίου της απόσυρσης μονάδων με πιο αργούς ρυθμούς;
Κανονικά για καθαρά χρηματοοικονομικούς λόγους θα έπρεπε να κλείσουμε όλες τις μονάδες. Τις κρατάμε μέχρι το 2023 με κόστος ακριβώς για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα επάρκειας στο σύστημα ηλεκτρισμού.
Διεκδικούμε όμως, και είμαστε σε διάλογο με τους θεσμούς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάποιου είδους μηχανισμό επανάκτησης του κόστους, χωρίς να βγάζουμε κέρδος, για να στηρίξουμε το σύστημα. Πολύ σύντομα θα οριοθετηθεί αυτός ο μηχανισμός. Το αν χρειαστεί να παραταθούν ο μηχανισμός αυτός και η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη πολιτική των Βρυξελλών σε θέματα στήριξης και αμοιβής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που πρόκειται να κατασκευαστούν. Θα το δούμε στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Το μεγάλο στοίχημα της ΔΕΗ είναι η είσοδός της στις ΑΠΕ. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας;
Ανακοινώσαμε έναν στόχο να αναπτύξουμε έργα επιπλέον ισχύος 1,5 γιγαβάτ στα επόμενα χρόνια. Παρά το ότι η ΔΕΗ είχε πολύ μικρή παρουσία στις ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής της, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διαθέτει μια μικρή κληρονομιά με έργα 4.500 μεγαβάτ, που βρίσκονται στο στάδιο των αιτήσεων και σε ανάπτυξη. Σε αυτά προσθέσαμε καινούργιες αιτήσεις 1.500 μεγαβάτ. Ηδη η ΔΕΗ έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων 6 γιγαβάτ. Εχει ένα φυτώριο έργων από όπου θα βγαίνουν ώριμα έργα για να επενδύσουμε. Μόνο φέτος ξεκινάμε την κατασκευή 250 μεγαβάτ και ενώ έχουμε σε λειτουργία 150 μεγαβάτ. Ηδη προκηρύξαμε διαγωνισμό για την κατασκευή των πρώτων.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα τρέξει τα μισά έργα μέσα από οργανική ανάπτυξη και τα άλλα μισά με εταίρους και συνεργασίες.
Επιπλέον, η εταιρεία θα μπορεί να ξεκινήσει σε δύο-τρία χρόνια την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 2,5 γιγαβάτ στα λιγνιτικά πεδία που θα κλείσει. Τα έργα αυτά θα στηρίξουν τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας μέχρι η κυβέρνηση και η τοπική κοινωνία να «τρέξουν» το νέο σχέδιο για την οικονομία των περιοχών.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν στη λήψη των αντιμονοπωλιακών μέτρων από τη χώρα μας για το αποκλειστικό δικαίωμα της ΔΕΗ στον λιγνίτη και τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά. Ποιο είναι το σημείο που μπορεί να αντέξει η επιχείρηση;
Το θέμα το χειρίζεται η κυβέρνηση. Οι ΝΟΜΕ ναι μεν καταργήθηκαν, αλλά οι προμηθευτές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις ποσότητες που απέκτησαν μέχρι και τον Αύγουστο αυτού του έτους.
Ταυτόχρονα η ΔΕΗ με τις αλλαγές της τιμολογιακής πολιτικής έκανε κοστοστρεφή τιμολόγια. Αρα ο οποιοσδήποτε προμηθευτής έχει το περιθώριο να κάνει ανταγωνισμό.
Η αγορά της λιανικής έχει εξορθολογιστεί και θα δούμε το μερίδιο της ΔΕΗ να μειώνεται τους επόμενους μήνες, όπως και στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε βέβαια να τη δούμε κάτω από 50%-55%.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θα τηρήσουμε αυτό που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εταίρους της. Η ΔΕΗ όμως δεν μπορεί να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους της.
Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα των χρεών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ;
Θεωρώ ότι έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Δώσαμε στη ΛΑΡΚΟ απόλυτη ημερομηνία συμμόρφωσης τη 17η Φεβρουαρίου. Για την ακρίβεια, προσημειώσαμε ένα λιγνιτικό πεδίο. Αυτό έχει αξία 15 εκατ. ευρώ και καλύπτει τις οφειλές της μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Το χρέος της ΛΑΡΚΟ μέχρι τότε θα έχει φτάσει στα 355-360 εκατ. ευρώ.
Και έχουμε βρεθεί στο εξής πρωτόγνωρο: από τη μία μειώνουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών και από την άλλη αυξάνονται της ΛΑΡΚΟ. Μειώσαμε τους τελευταίους μήνες κατά 20-40 εκατ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες των πολιτών, αλλά λόγω ΛΑΡΚΟ αυτό το όφελος εξανεμίστηκε κατά 20-40 εκατ. ευρώ. Δεν γίνεται όλη η Ελλάδα να εργάζεται για τη ΛΑΡΚΟ. Από την άλλη βέβαια, προσπαθούμε να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση να ρυθμίσει το θέμα, γιατί έχει και κοινωνικές επιπτώσεις.
Σε τι φάση βρίσκεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ;
Αποφασίσαμε να πουλήσουμε ποσοστό μετοχών μέχρι 49%. Ο επενδυτής θα έχει αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας και η ΔΕΗ κρατά τον έλεγχο και το μάνατζμεντ της επιχείρησης.
Εχουμε προσλάβει συμβούλους ιδιωτικοποίησης και θα θέλαμε να έχουμε βρει αγοραστή μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τι καινούργιο μπορεί να φέρει η ΔΕΗ στην εμπορική της πολιτική;
Πρωτίστως πρέπει να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Οι ουρές στα καταστήματα θα πρέπει να μειωθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του τηλεφωνικού κέντρου. Ετσι δίνουμε έμφαση στην ψηφιοποίηση της εμπορίας.
Ετοιμάζουμε ωράριο αγοράς στα καταστήματά μας με βάρδιες του προσωπικού. Δεν μπορεί η ΔΕΗ να έχει ώρες λειτουργίας 7 με 2, όπως η Εφορία. Επιπλέον σκοπεύουμε να ανοίξουμε και νέα καταστήματα.
Στο δεύτερο εξάμηνο θα λανσάρουμε και νέα προϊόντα με εκπτωτικά πακέτα.
Η όλη μας προσπάθεια για τη ΔΕΗ επικεντρώνεται στο να διαθέτει φθηνότερες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες, χωρίς να απαιτούνται αυξήσεις στα τιμολόγια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις