Κοροναϊός : Η Ελλάδα «οχυρώνεται» με μέτρα πρόληψης και προσλήψεις στα εργαστήρια
Περισσότερες από δύο ώρες διήρκησε η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) με τους φορείς που εμπλέκονται με τη διαχείριση της έξαρσης του κοροναϊού, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο
Περισσότερες από δύο ώρες διήρκησε η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) με τους φορείς που εμπλέκονται με τη διαχείριση της έξαρσης του κοροναϊού, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά τη σύσκεψη, «προχωράμε στη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό.
Δεύτερον, εξουσιοδοτούμε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force, τις πύλες εισόδου της χώρας.
Και τρίτον, θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας συνέστησε στο κοινό να ακούει τους ειδικούς επιστήμονες- λοιμωξιολόγους για τους κανόνες υγιεινής, αλλά και να επικοινωνεί και να ενημερώνει το γιατρό του, κι αυτός με τη σειρά του, αν το κρίνει σκόπιμο, τα νοσοκομεία της χώρας, τα νοσοκομεία αναφοράς και τέλος τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Πιθανό ένα κρούσμα στην Ελλαδα
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης. Λαμβάνονται πραγματικά πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας. Αλλά ένα περιστατικό που έχει χρόνο επώασης που μπορεί να φτάσει τις 10, τις 12, τις 14 μέρες, μπορεί να ξεφύγει από την πύλη εισόδου της χώρας και εκεί είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό. Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα δουλεύει σε αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Θεωρούμε την πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση».
Στη συνεδρίαση έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ότι οι γιατροί της χώρας έχουν πάρει οδηγίες για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν εάν εντοπίσουν ύποπτο περιστατικό. «Ο κοροναϊός έχει μία πολύ χαμηλή θνητότητα και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός. Οι πιθανότητες να έχει κανείς μια πολύ άσχημη κατάληξη από αυτόν, είναι πολύ μικρές -κοντά στο 2% με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουμε- και πιθανότατα να έχει και καλή κατάληξη. Προτείνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, να περιοριστούν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό. Οι γιατροί όλης της χώρας έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν μία τέτοια περίπτωση και προσπάθεια όλων είναι να μην εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας ή να μην εμφανιστούν και καθόλου προβλήματα» δήλωσε μετά τη σύσκεψη.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανόν να υπάρξει κρούσμα στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι στα επιδημιολογικά εργαστήρια έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 29 «ψευτοΰποπτα κρούσματα», όπως τα χαρακτήρισε τα οποία ήταν αρνητικά.
Τα ύποπτα κρούσματα
Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα από τα ύποπτα κρούσματα που έχουν εξετασθεί από το Ινστιτούτο Παστέρ, τα οποία εστάλησαν από όλη την Ελλάδα, μόνο το ένα από αυτά θεωρήθηκε πραγματικά ύποπτο (ΑΧΕΠΑ), το οποίο βέβαια απεδείχθη αρνητικό.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των δειγμάτων δεν ανταποκρίνεται στον κίνδυνο που διατρέχει πραγματικά η χώρα μας σε σχέση με τον κοροναϊό, καθώς πολλοί πολίτες έσπευδαν τις προηγούμενες ημέρες στα νοσοκομεία δηλώνοντας από μόνοι τους ότι έχουν ύποπτα συμπτώματα.
Αυτό ανάγκαζε τους υπευθύνους των νοσοκομείων να στείλουν στο Ινστιτούτο Παστέρ τα δείγματα.
- Ούτε η μείωση ΦΠΑ θα βάλει «στοπ» στην ακρίβεια
- Χριστούγεννα: Τι ήταν τελικά το άστρο της Βηθλεέμ
- Τραμπ: Δισεκατομμυριούχος και γεράκι έναντι της Κίνας ονομάζονται υφυπουργοί Αμυνας
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν άλλα 2 χωριά στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ντονέτσκ
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους