Προσφυγικό: Αγανακτούν εγκλωβισμένοι στα νησιά οι πρόσφυγες – «Υποκινητές» αναζητά η κυβέρνηση
Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, ζητώντας από την παρούσα κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση στο πρόβλήμα τους, ενώ όμηροι της κατάσταση νιώθουν και οι κάτοικοι των νησιών.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Σε διαχρονικό και ένα από τα πιο βαρίδια φαίνεται να εξελίσσεται το προσφυγικό για την κυβέρνηση, με τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά και τους κατοίκους να έχουν φτάσει στα όρια τους.
Δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, ζητώντας από την παρούσα κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση στο πρόβλήμα τους, ενώ όμηροι της κατάσταση νιώθουν και οι κάτοικοι των νησιών.
Η κυβέρνηση από πλευράς της φαίνεται να μην αναγνωρίζει λάθη στους χειρισμούς της, αναζητώντας «υποκινητές» για τα επεισόδια που εξελίχθηκαν σήμερα στη Μυτιλήνη, όπου πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρία ζητώντας «την ελευθερία» τους, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νίπτει τας χείρας της επιρρίπτοντας αποκλειστικά ευθύνες και μόνο στην τωρινή κυβέρνηση.
Tear gas flies against migrants marching from #Moria camp, #Lesvos
Some 2,000 migrants who were marching from the Moria camp to #Mytilene to protest their living conditions were met with tear gas #Greece pic.twitter.com/Qwwdo4vbOS
— Ruptly (@Ruptly) February 3, 2020
Περίπου 2.000 πρόσφυγες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, διαδήλωσαν στη Μυτιλήνη, ζητώντας να μπει ένα τέλος στον εγκλωβισμό τους στο νησί. Η μοναδική απάντηση ωστόσο που έλαβαν ήταν οι ασπίδες των ΜΑΤ και δακρυγόνα.
Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν από πρακτορεία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη βιαιότητα της αστυνομίας, ακόμα και κατά μικρών παιδιών, εναντίον
Παιδιά να κλαίνε και άντρες και γυναίκες να χάνουν τις αισθήσεις τους, μετά τις ρήψεις των χημικών, ενώ οι πρόσφυγες να κρατούν μονάχα τα πλακάτ όπου αναγράφεται το «ελευθερία».
Αίτημα των διαδηλωτών, η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% αφγανικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στο νησί πριν την Πρωτοχρονιά.
Οι πρόσφυγες φώναζαν «Azadi- Azadi» που θα πει «ελευθερία» ζητώντας με τα συνθήματά τους να μπει ένα τέλος στον πολύμηνο εγκλωβισμό τους.
Χημικά κατά παιδιών
Στη διαδήλωση συμμετείχαν και οικογένειες με τα παιδιά τους, τα οποία επίσης δέχτηκαν δακρυγόνα.
Father of two kids from Afghanistan, one 11 yo & the other 6 yo asking me to record his voice to #EU: “I didn’t come here for money, I came here for safety and for my kids to have an education.” Kids heavily tear gassed. #moria #lesbos #refugeesgr pic.twitter.com/XY6M78qEqs
— Franziska Grillmeier (@f_grillmeier) February 3, 2020
Στην κάμερα μιας δημοσιογράφου μίλησε ένας πατέρας από το Αφγανιστάν με τα δύο παιδιά του, 11 και 6 ετών.
«Δεν ήρθα εδώ για τα λεφτά. Ήρθα εδώ για να είμαστε ασφαλείς και για την εκπαίδευση των παιδιών μου».
Νέα ένταση στο χωριό της Μόριας
Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί και το περιστατικό που σημειώθηκε κατά τις απογευματινές ώρες στο χωρίο της Μόριας, όπου οι πολίτες χτύπησαν την καμπάνα του χωριού.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, περίπου 300 Αφγανοί στην πλειονότητά τους αιτούντες άσυλο, επιστρέφοντας από τις σημερινές διαδηλώσεις, αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.
Όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο stonisi.gr, οι 300 ασφγανοί πρόσφυγες οδηγήθηκαν μέσα από το χωριό, με προορισμό το ΚΥΤ της Μόριας, από την αστυνομία.
Στο γεγονός αντέδρασε ομάδα κατοίκων, χτύπησαν την καμπάνα του χωριού και σύντομα μεγάλη μερίδα κατοίκων βγήκαν στους δρόμους.
Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας όμως παραμένουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Μια μερίδα από αυτούς μπήκαν στο κτίριο της κοινότητας Μόριας όπου και παραμένουν.
Η αναστάτωση σύντομα αποκλιμακώθηκε ενώ στο χωριό έφτασαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης προκειμένου να καθησυχάσουν τους κατοίκους.
Μήνυμα Μηταράκη: Η πολιτική άλλαξε
Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει «πελαγώσει» όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς δεν είναι να απορεί κανείς με την αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα χειρισμών, καθότι η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε επικοινωνιακή τεχνική.
Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση κατήργησε και επανέφερε το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλάζει το νόμο για το άσυλο ενώ φέρνει τα νέα «κλειστά» κέντρα φιλοξενίας και εφευρίσκει τα «πλωτά τείχη».
Τίποτα ωστόσο από όσα έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής δε φαίνεται να έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ ακόμα και η ιδέα των πλωτών φραγμάτων θα εφαρμοστεί μόνον πιλοτικά.
Η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει τα «στραβά» μάτια και να μη αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος, προσπαθώντας να επιρρίψει ευθύνες σε τρίτους βλέποντας «υποκινητές».
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο τα σημερινά επεισόδια να αποτελούν προϊόν υποκίνησης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».
Ο ίδιος δε έστειλε μήνυμα πως «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».
«Κουρεύονται» οι αρμοδιότητες του Στεφανή
Η αδυναμία της κυβέρνηση να βρει λύση στο προσφυγικό επισφραγίζεται άλλωστε και με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή, Αλκιβιάδη Στεφανή, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό λόγω της σύστασης Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως προβλέπει υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η αφαίρεση συντελείται προκειμένου να «αποφευχθεί η διάσπαση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων και εξουσιών» ανάμεσα στον εθνικό συντονιστή και το επανιδρυθέν Yπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αίτημα να κηρυχθούν σε έκτακτη ανάγκη τα νησιά Λέσβος, Σάμος και Χίος
Τον ίδιο ισχυρισμό με τον κ. Μηταράκη φαίνεται αν υποστηρίζει και ο Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου.
Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο κ. Μουτζούρης απηύθυνε αίτημα στο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκες τα τρία προαναφερθέντα νησιά.
Όσον αφορά τα σημερινά επεισόδια, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι η ένταση υποκινήθηκε από «αλλότρια στοιχεία».
ΣΥΡΙΖΑ: Υπεύθυνη για τα επεισόδια η κυβέρνηση
Την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα σημερινά επεισόδια στη Μόρια και ασκεί κριτική για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
«Οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο».
»Η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, είναι, κυριολεκτικά, τραγική. Δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς.
»Αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες όπως τα πλωτά φράγματα μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα – φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες.
»Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών».
ΚΕΕΡΦΑ: Αμεση μετακίνηση των προσφύγων στον Πειραιά
H ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες τονίζοντας ότι η αστυνομική επιχείρηση «κορυφώνει την χυδαία και βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης κατά των αιτούντων ασύλου. Έφτασαν να σπαταλάνε 500 εκατομμύρια για “πλωτό φράχτη” λες και οι πρόσφυγες είναι πετρελαιοκηλίδα που πρέπει να περιοριστεί. Αντί να σπαταλάνε δισεκατομμύρια για κυνηγητό των προσφυγόπουλων , ας τα δώσουν για να φτιαχτούν δημόσιες δομές φροντίδας».
«Η πολιτική των περιφερειαρχών και δημοτικών αρχών είναι ένα άθλιο ρατσιστικό παζάρι με την κυβέρνηση σε βάρος των χιλιάδων προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μικρά παιδιά, βρέφη και μανάδες» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΚΕΕΡΦΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις