Χέλμουτ Νιούτον: Ο εμβληματικός φωτογράφος που λάτρεψε τις γυναίκες
Η νέα έκθεση «Helmut Newton. Works» ρίχνει φως στο έργο του θρυλικού φωτογράφου μόδας Χέλμουτ Νιούτον
Έκθεση αφιερωμένη στον εμβληματικό φωτογράφο μόδας Χέλμουτ Νιούτον φιλοξενείται στο GAM Τορίνο, το παλαιότερο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ιταλία.
Η έκθεση «Helmut Newton. Works» προβάλλει το έργο του φωτογράφου από τη δεκαετία του 1970 και μετέπειτα, τις φωτογραφίες του, οι οποίες άλλαξαν τη βιομηχανία της μόδας, τα πορτραίτα διασημοτήτων και τα πλάνα καλλιτεχνών πίσω από τη σκηνή και αναδεικνύει τη συνεισφορά του στη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.
Αν και οι ανατρεπτικές και πρωτοποριακές τεχνικές και το έργο του Χέλμουτ Νιούτον έχουν τεκμηριωθεί και οι αμέτρητοι μιμητές και η φήμη του δεν εξαντλούνται ακόμα και μετά το θάνατό του, το 2004, ο Ρικάρντο Πασόνι, διευθυντής του GAM, δήλωσε ότι «αυτή η έκθεση φέρνει επιβεβαιώσεις και εκπλήξεις».
«Εκεί που νομίζετε ότι γνωρίζετε τη φωτογραφία του, προκύπτει η έκπληξη της δύναμης των υποβλητικών εικόνων και του περιεχομένου τους» σημείωσε.
«Το έργο του Χέλμουτ Νιούτον δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί» , δήλωσε ο Ματίας Χάρντερ, επιμελητής της έκθεσης στο GAM και διευθυντής του Ιδρύματος Helmut Newton στο Βερολίνο.
«Ο Χέλμουτ Νιούτον ξεπερνούσε είδη, έφερνε κομψότητα, ύφος και ηδονοβλεψία στη μόδα, την ομορφιά και τη λαμπερή φωτογραφία σε ένα έργο που παραμένει ανυπέρβλητο και ασύγκριτο» ανέφερε, σύμφωνα με το wwd.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται η φωτογράφιση δημιουργιών του Thierry Mugler, μία φωτογραφία του Άντι Γουόρχολ να χαλαρώνει σε έναν καναπέ και πορτρέτα του 1997 του μεγιστάνα της Fiat, Τζάνι Ανέλι, της Παλόμα Πικάσο (1983), της Κλόντια Σίφερ (1992) και του Τζιανφράνκο Φερέ (1996).
Ο Ντένις Κούρτι, διευθυντής του περιοδικού «Il Fotografo», καλλιτεχνικός διευθυντής της «Casa dei tre Oci» στη Βενετία και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φωτογραφίας του Κάπρι, δήλωσε ότι ο Νιούτον βοήθησε «να ξαναγραφτεί το λεξιλόγιο της φωτογραφίας μόδας, το οποίο σταμάτησε να είναι περιγραφικό για να γίνει φιλόδοξο και να αφηγείται ιστορίες».
Η έκθεση, συνεργασία του Ιδρύματος Μουσείων του Τορίνο και του Ιδρύματος Helmut Newton στο Βερολίνο αποτελείται από 68 φωτογραφίες που έχουν φτάσει σε κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων χάρη στα περιοδικά και τα βιβλία στα οποία εμφανίστηκαν και στις εκθέσεις των φωτογραφιών του Χέλμουτ Νιούτον.
Ο Χέλμουτ Νιούτον γεννήθηκε το 1920 στο Βερολίνο, ήταν εβραϊκής καταγωγής και εγκατέλειψε τη Γερμανία το 1938 αρχικά πηγαίνοντας στη Σιγκαπούρη, όπου εργάστηκε ως ρεπόρτερ στη «Singapore Straits Times» και ως φωτογράφος πορτρέτων. Το 1940 φυλακίζεται από τις βρετανικές αρχές και μεταφέρεται στην Αυστραλία.
Μετά την αποφυλάκισή του, πολιτογραφείται Αυστραλός και αρχίζει την καριέρα του ως φωτογράφος μόδας.
Ο Χέλμουτ Νιούτον σύμφωνα με την περίληψη της έκθεσης, ήταν σε θέση να μετατρέψει συνηθισμένους τόπους σε θεατρικές σκηνές με έντονες αντιθέσεις ή ιδιαίτερα μινιμαλιστικές για τα απολύτως αντισυμβατικά σενάριά του:
«Δεν με ενδιαφέρει το καλό γούστο … Μου αρέσει να είμαι l’enfant terrible» υποστήριζε ο ίδιος.
«Ήταν ο πρώτος φωτογράφος που σκεφτόταν με ακολουθίες, σχηματίζοντας ομάδες φωτογραφιών για ένα ισχυρότερο μήνυμα. Ζητούσε από τους θεατές να ολοκληρώσουν τις ιστορίες του» ανέφερε ο Κούρτι.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο GAM, στο Τορίνο έως τις 30 Μαΐου ήμερα που ο φωτογράφος θα γιόρταζε τα 100α γενέθλιά του.
- Φωτιά τώρα στην Αλίαρτο -Στη μάχη και εναέρια μέσα
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 7-20: Περίπατος για τους «ερυθρόλευκους»
- Ζιζέλ Πελικό: «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» – Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- Αλέξης Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά ήρθε για να μείνει
- Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η πρώτη κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση μετά το διαζύγιο
- Η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει – Είναι μόλις 62,8 εκ.