Στο «φως» ο διάλογος Μητσοτάκη – Παναγιωτόπουλου για το Ορούτς Ρέις
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε πως οι Τούρκοι με το μπαράζ των προκλητικών ενεργειών που κάνουν επιχειρούν να τεστάρουν τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, τόνισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας θα κάνει ότι χρειαστεί για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Στο περιστατικό με την είσοδο του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις κρίσιμες ώρες, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε πως οι Τούρκοι με το μπαράζ των προκλητικών ενεργειών που κάνουν επιχειρούν να τεστάρουν τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, τόνισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας θα κάνει ότι χρειαστεί για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο διάλογος με τον πρωθυπουργό
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποκάλυψε ακόμη ότι βρισκόταν από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Ελλάδα για το περιστατικό με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωνε συνεχώς για τις κινήσεις και την πορεία του Ορούτς Ρέις.
«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση. Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία» ήταν ο πρώτο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος – Μητσοτάκης. Μετά από λίγες ώρες ακολούθησε νέα τηλεφωνική επικοινωνία. «Κύριε υπουργέ μετακινήθηκε; Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει. Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ; Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.
Συναγερμός στην Αθήνα
Από το βράδυ της Πέμπτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων ήταν άμεση.
«Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία. Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το Ορούτς Ρέις ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16, της Πολεμικής Αεροπορίας» δήλωσε ο υπουργός μιλώντας για εκείνες τις κρίσιμες ώρες.
Παρακολουθούσαμε το Ορούτς Ρέις από την πρώτη στιγμή
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμη για το Ορούτς Ρέις πως το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα.
«Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες» επισήμανε.
Προχώρησε ακόμη στην αποκάλυψη ότι η Αθήνα είχε λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ανέμενε την εκδήλωση προκλητικής ενέργειας από την Τουρκία.
«Για να είναι ο Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τεστάρουν τα αντανακλαστικά μας
Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιδρά με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα όταν υπάρξει ανάλογο περιστατικό.
«Ήμασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα, θα είμαστε σε κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα παίρνουμε άριστα 10. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Πόλεμος» νεύρων
Μπορεί το «περίεργο» περιστατικό με το Ορούτς Ρέις να αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία το πρωί της Παρασκευής, το βέβαιο είναι όμως ότι η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα επανέλθει στην περιοχή.
Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει έναντι της τουρκικής προκλητικότητας σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – ότι δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδης από τουρκικό σκάφος.
Το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν χρησιμοποίησε εργαλεία για σεισμικές έρευνες, κάτι που θα συνιστούσε ακραία πρόκληση, είναι μία πτυχή του περιστατικού που συνεκτιμήθηκε προκειμένου να υπάρξει αυτή η ψύχραιμη αντίδραση της Αθήνας με στόχο την αποκλιμάκωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις