Κοροναϊός: Σε «κόκκινο» συναγερμό ο πλανήτης – «Δεν ξέρουμε πόσο φονικός θα γίνει», λένε οι επιστήμονες
Βέβαια αυτό που ενδιαφέρει τους επιστήμονες πλέον δεν είναι το αν θα υπάρξει πανδημία, αλλά το πόσοι ακριβώς άνθρωποι θα χάσουν την ζωή τους
Δεν έχουν τέλος οι εξελίξεις για τον νέο κοροναϊό, ο οποίος παρ΄ότι ξεκίνησε από μία άγνωστη στους περισσότερους πόλη στην Κίνα, την Ουχάν, πλέον έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα με τους επιστήμονες να επισημαίνουν μάλιστα πως μπορεί να πάρει την μορφή πανδημίας.
Βέβαια αυτό που ενδιαφέρει τους επιστήμονες δεν είναι το αν θα υπάρξει πανδημία, αλλά το πόσοι ακριβώς άνθρωποι θα χάσουν την ζωή τους από τον φονικό ιό, καθώς καθημερινά ο αριθμός αυξάνεται με τους νεκρούς πλέον να έχουν φτάσει στους 362.
Δεν ξέρουμε πόσο φονικός θα είναι
«Είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός ο νέος ιός και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να γίνει πανδημία. Αλλά θα είναι καταστροφικός; Δεν γνωρίζω», δήλωσε στουςTimes της Νέας Υόρκης ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος επιστήμονας, ο δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκαν από περίπου 50 στην Κίνα σε περισσότερα από 17.000 σε τουλάχιστον 23 χώρες, ενώ οι θάνατοι έχουν πια ξεπεράσει τους 360, συγκεκριμένα μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι 362.
Όμως τα διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000. Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κοροναϊοί SARS και MERS.
Όταν ο πρώτος σταμάτησε να μεταδίδεται τον Ιούλιο του 2003, μετά από εννεάμηνη εξάπλωση, είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 8.098 περιστατικά, ενώ στην περίπτωση του MERS που εμφανίστηκε το 2012 και έκτοτε κυκλοφορεί, έχουν καταγραφεί μόνο γύρω στις 2.500 περιπτώσεις.
Όλο και πιο απίθανο να περιοριστεί ο ιός
«Είναι ολοένα πιο απίθανο πως ο νέος ιός μπορεί να περιοριστεί. Είναι συνεπώς πιθανό ότι θα εξαπλωθεί όπως η γρίπη, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσο μακριά και πόσο φονικός θα είναι», δήλωσε ο δρ Τόμας Φρίντεν, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
«Μοιάζει πολύ περισσότερο με την εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1 παρά του SARS. Ανησυχώ όλο και περισσότερο. Ακόμη και ένα ποσοστό θανάτων 1% θα σημαίνει 10.000 θάνατοι για κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Πίτερ Πάιοτ, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες
Από την άλλη, πιο αισιόδοξος ο δρ Μάικλ Ράιαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως «οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι αυτός ο ιός μπορεί ακόμη να τεθεί υπό έλεγχο» και ότι «είναι ανάγκη ο κόσμος να συνεχίσει να προσπαθεί».
Δεν θα είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση της «φονικότητας» του νέου ιού, έως ότου γίνουν ορισμένες μελέτες, όπως εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί πόσοι άνθρωποι έχουν αντισώματα κατά του ιού, έρευνες σε νοικοκυριά για να βρεθεί πόσο συχνά μολύνονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας, καθώς και γενετικές αναλύσεις για να προσδιοριστεί αν μερικά στελέχη του νέου ιού είναι πιο επικίνδυνα από άλλα.
Το προφίλ των περισσότερων νεκρών από κοροναϊό
«Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως είναι περίπου 12.000» τόνισε σε δηλώσεις τους ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του Προγράμματος Εκτάκτου Ανάγκης του ΠΟΥ.
«Σχεδόν όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό ήταν άνω των 40 ετών», είπε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, «και μάλιστα στην πλειονότητά τους ήταν άνδρες».
Επίσης, περίπου το 1/3 αυτών που πέθαναν είχαν προγενέστερα προβλήματα υγείας, κατέληξε ο Μάικ Ράιαν.
«Φυσικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι η ασθένεια δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο των κινεζικών Αρχών, ή ότι δεν θα εξαπλωθεί στις χώρες όπου έχει ήδη εμφανιστεί», κατέληξε ο Ράια τονίζοντας πως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί δραστικά.
Τι αποφάσισαν οι G7 για την αντιμετώπιση του κοροναϊού
Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν σήμερα να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.
Οι υπουργοί συμφώνησαν να συντονίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, την προσέγγιση που ακολουθούν οι χώρες τους όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις προφυλάξεις που λαμβάνονται, την έρευνα για τον νέο ιό και τη συνεργασία τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.
«Μια κατάλληλη απάντηση στον ιό μπορεί μόνο να συντονιστεί διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή ένας ιός δεν γνωρίζει ούτε από σύνορα ούτε από εθνικότητες», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Γενς Σπαν.
Αύριο Τρίτη ο Σπαν θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας.
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους
- Γερμανία: Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
- Τύμπανα πολέμου