Συνεχίζονται οι απεργίες στη Γαλλία: «Βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους του Παρισιού
Στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κι αποκομιδή απεργούν για δέκατη ημέρα και έξι από τους δέκα κλιβάνους για την καύση των απορριμμάτων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενημερώνει η Cyctom, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των έξι εκατ. κατοίκων της περιφέρειας.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Κάδοι που ξεχειλίζουν, απορρίμματα και χαρτόκουτα στοιβαγμένα στα πεζοδρόμια, δυσοσμία που προκαλεί ναυτία: οι αντιαισθητικές συνέπειες της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και της αποκομιδής απορριμμάτων, που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού που απεργάζεται η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές κι όχι μόνον, στο Παρίσι και τη Μασσαλία.
Όπως ακριβώς και με τους καθαριστές υπονόμων και λυμάτων, των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 17 χρόνια μικρότερο από τον μέσο όρο, και οι οδοκαθαριστές κι εργαζόμενοι στην αποκομιδή έχουν ένα προσδόκιμο μειωμένο κατά επτά έτη.
Εντούτοις, το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που οραματίζεται να δρομολογήσει ο Μακρόν –κι εναντίον του οποίου έχουν ξεσηκωθεί—προβλέπει να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότησή τους ως ανήκοντες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εξηγεί η Νατάσα Πομέ, γγ του τμήματος του συνδικάτου CGT για τον δημόσιο τομέα.
Garbage cans accumulate on sidewalks in #Paris as waste treatment plants strike #greve3fevrier #France #Macron #reformedesretraites
— nonouzi (@Gerrrty) February 3, 2020
Στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κι αποκομιδή απεργούν για δέκατη ημέρα και έξι από τους δέκα κλιβάνους για την καύση των απορριμμάτων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενημερώνει η Cyctom, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των έξι εκατ. κατοίκων της περιφέρειας.
Τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια
Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμοφανές, καθώς σχεδόν σε κάθε δρόμο της πρωτεύουσας τα απορρίμματα έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια.
Όπως τονίζει ένας εργαζόμενος σε παρισινό εστιατόριο, «κρατάμε τα απορρίμματά μας στο υπόγειο, διότι ήδη έχουν ξεχειλίσει οι κάδοι στον δρόμο. Δεν πρέπει να συνεχισθεί άλλο η απεργία, διότι τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται περίπλοκα».
Garbage piles up in streets as #Paris city workers protest pension reforms pic.twitter.com/Z8ec7PKZDS
— Ruptly (@Ruptly) February 3, 2020
Σύμφωνα με τη Syctom, ο αστυνομικός διευθυντής επίταξε το προσωπικό στους κλιβάνους αποτέφρωσης απορριμμάτων, που συνολικά απασχολούν 300 με 350 εργαζομένους, προκειμένου «να επανέλθουν στην ελάχιστη λειτουργία τους».
Στην πρωτεύουσα του Νότου της Γαλλίας, τη Μασσαλία, 3.000 τόννοι σκουπιδιών έχουν πνίξει τους δρόμους, με τις τοπικές αρχές να διατείνονται πως έχουν εμπλακεί «σε μία αναμέτρηση» με «25 απεργούς (δηλ. το 0,98% του προσωπικού) που αποκλείουν για 10 μέρες τα κέντρα διαλογής απορριμμάτων».
Την Παρασκευή, το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του τμήματος της CGT για τους δημοτικούς υπαλλήλους στο Παρίσι, ενάντια στη σύσταση μίας υπηρεσίας για κατ’ εξαίρεση αποκομιδή και εξασφάλιση ελάχιστων υπηρεσιών, η οποία έχει δημιουργηθεί με τη συμβολή ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δήμος στο Παρίσι έχει θέσει μάλιστα στη διάθεση των πολιτών μηχανήματα, προκειμένου να τους εμπνεύσει τον εθελοντισμό και να τους «παρακινήσει στο πνεύμα της κοινωνικής προσφοράς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις