Κακοκαιρία : Γιατί δεν έχει όνομα;
Όμως μέχρι στιγμής... όνομα δεν έχει δοθεί από όπως είθισται τους τελευταίους μήνες.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν τη νέα κακοκαιρία όπου θα «πέσει» η θερμοκρασία και θα υπάρξουν έντονες χιονοπτώσεις.
Όμως μέχρι στιγμής… όνομα δεν έχει δοθεί από όπως είθισται τους τελευταίους μήνες.
Μιλώντας στο in.gr ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος σημείωσε ότι με τα μέχρι τώρα προγνωστικά η κακοκαιρία δεν θα είναι πολύ μεγάλη και δεν θα έχει έντονα φαινόμενα. «Θα παρακολουθήσουμε τα προγνωστικά και το απόγευμα για να είμαστε σίγουροι».
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο «ονοματίζονται οι πιο σημαντικές κακοκαιρίες, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις, αφού το όνομα πρέπει να δοθεί πριν εκδηλωθεί το φαινόμενο».
Κάθε φορά που ένα σύστημα πλησιάζει και θα είναι έντονο οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών το… «βαφτίζουν».
Τι κοινό έχουν ο Δαίδαλος, η Λητώ, ο Θησέας, ο Ορέστης, η Υπατία, ο Τηλέμαχος;
Δεν αποτελούν μόνο ονόματα που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία, αλλά και ελληνικές κακοκαιρίες! Είναι μερικά από τα ονόματα που απέκτησαν οι πιο σημαντικές κακοκαιρίες στη χώρα μας την τελευταία διετία.
Η αρχή έγινε με το εξαήμερο παγωμένο κύμα από 5 έως 11 Ιανουαρίου 2017, με τις σφοδρότατες χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, το οποίο ονομάστηκε «Αριάδνη».
Η επιλογή
Τα ονόματα επιλέγονται από την ομάδα του meteo.gr με αλφαβητική σειρά και με εναλλαγή ανδρικών και γυναικείων, στην πλειονότητά τους προερχόμενα από την αρχαιότητα.
Η πρωτοβουλία αυτή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ) βαδίζει πάνω στα ίχνη ανάλογων πρακτικών ορισμένων ευρωπαϊκών μετεωρολογικών υπηρεσιών (όπως για παράδειγμα του βρετανικού Metoffice) και των ΗΠΑ που δίνουν ονόματα στους τυφώνες.
Παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται για μια γενικευμένη πρακτική σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, αν και –όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του ΕΕΑ– πληθαίνουν οι φωνές για τη χρησιμότητά της. Βεβαίως, υπάρχει και αντίλογος που θεωρεί επικοινωνιακή την όλη προσέγγιση και υπογραμμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις