Κραυγή αγωνίας από τους πρόσφυγες στη Μόρια : Αμήχανη η κυβέρνηση – Στέλνει αστυνομικές δυνάμεις στο νησί
Οι δράσεις των προσφύγων συνεχίστηκαν και σήμερα, Τρίτη, όπου με τρόπο ειρηνικό περίπου 200 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην προκυμαία του νησιού, ζητώντας το ίδιο πράγμα. Να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουν από τη χώρα
Εκτός ελέγχου έχει βγει η κατάσταση στα νησιά που έχουν επωμισθεί το βαρύ φορτίο του προσφυγικού, το οποίο αποτελεί αγκάθι, τόσο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι ωστόσο, αντί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούν για να βρεθεί λύση, επιδίδονται σε ένα θλιβερό πινγκ πονγκ ευθυνών, πάνω στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που ζουν καθημερινά τη δική τους «κόλαση».
Ενδεικτικά της βραδυφλεγούς βόμβας που ονομάζεται προσφυγικό είναι τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στη Μόρια της Λέσβου, με την ένταση μεταξύ κατοίκων και προσφύγων/μεταναστών, -οι οποίοι ζουν υπό άθλιες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης- να οξύνεται μέρα με τη μέρα.
Το γεγονός ότι το hotspot στη Μόρια χωρητικότητας 3.000 ατόμων φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης συγκρουόμενοι με τις αστυνομικές δυνάμεις, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα, που πρέπει άμεσα να αφοπλιστεί προτού δημιουργήσει καταστάσεις εκτός ελέγχου.
Σε όλα όσα συμβαίνουν, η κυβέρνηση παραμένει… απλώς θεατής, μη μπορώντας να αναγνωρίσει τα λάθη στους χειρισμούς της και αναζητά «υποκινητές» για τα χθεσινά, τη στιγμή που και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ νίπτει τας χείρας της επιρρίπτοντας αποκλειστικά και μόνο ευθύνες στην τωρινή κυβέρνηση.
Παράλληλα, προκειμένου να δείξει σημάδια αντίδρασης, η κυβέρνηση στέλνει συνέχεια αστυνομικούς στο νησί. Συγκεκριμένα, δυο διμοιρίες των ΜΑΤ ταξίδεψαν αργά το βράδυ της Δευτέρας για Λέσβο, προς ενίσχυση των άλλων δυο διμοιριών που βρίσκονται ήδη εκεί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις τέσσερις.
Νέες διαδηλώσεις
Οι δράσεις των προσφύγων συνεχίστηκαν και σήμερα, Τρίτη, όπου με τρόπο ειρηνικό περίπου 200 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην προκυμαία του νησιού, ζητώντας το ίδιο πράγμα. Να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουν από τη χώρα.
Οι διαδηλωτές φωνάζουν το σύνθημα «Moria no good», δηλαδή «Η Μόρια δεν είναι καλή.
«Να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, αποκάλυψε πως έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού (Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος), προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά.
«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει» πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Μουτζούρης χαρακτήρισε την κατάσταση στο νησί ως «μπαρούτι έτοιμο να πάρει φωτιά», σημειώνοντας ωστόσο πως μετά τα χθεσινά επεισόδια ακολούθησε «μια ήρεμη νύχτα».
«Οι κάτοικοι έχουν απηυδήσει και οι μετανάστες έχουν κουραστεί να περιμένουν εκεί μήνες –χρόνια. Τα πράγματα μυρίζουν μπαρούτι» πρόσθεσε.
Στους δρόμους Αφγανοί, άναψαν φωτιές φωνάζοντας «ελευθερία»
Αρχικά, το πρωί δημιουργήθηκε ένταση στην πορεία περίπου 2.000 Αφγανών αιτούντων ασύλου, οι οποίοι άναψαν φωτιές στους δρόμους και φώναζαν «ελευθερία», διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη παραμονή τους στην Μόρια και το Καρά Τεπέ.
Κάποιοι βρέθηκαν μάλιστα κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, όπου έβαλαν φωτιές, ενώ άλλη ομάδα μπήκε στην πόλη καταλαμβάνοντας τον κεντρικό δρόμο της προκυμαίας, μπροστά στο δημοτικό θέατρο.
Ωστόσο, η μοναδική απάντηση που έλαβαν ήταν οι ασπίδες των ΜΑΤ και δακρυγόνα.
Χαρακτηριστικό της βιαιότητα της αστυνομίας, ακόμα και εναντίον μικρών παιδιών φαίνεται στις εικόνες που κυκλοφορούν στα social media.
Παιδιά να κλαίνε και άντρες και γυναίκες να χάνουν τις αισθήσεις τους, μετά τις ρήψεις των χημικών, ενώ οι πρόσφυγες να κρατούν μονάχα τα πλακάτ όπου αναγράφεται το «ελευθερία».
Οι πρόσφυγες φώναζαν «Azadi- Azadi» που θα πει «ελευθερία» ζητώντας με τα συνθήματά τους να μπει ένα τέλος στον πολύμηνο εγκλωβισμό τους.
Αίτημά τους η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% αφγανικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στο νησί πριν την Πρωτοχρονιά.
Χημικά κατά παιδιών
Στη διαδήλωση συμμετείχαν και οικογένειες με τα παιδιά τους, τα οποία επίσης δέχτηκαν δακρυγόνα.
Στην κάμερα μιας δημοσιογράφου μίλησε ένας πατέρας από το Αφγανιστάν με τα δύο παιδιά του, 11 και 6 ετών.
«Δεν ήρθα εδώ για τα λεφτά. Ήρθα εδώ για να είμαστε ασφαλείς και για την εκπαίδευση των παιδιών μου».
Νέα ένταση στο χωριό της Μόριας
Στη συνέχεια, με την κατάσταση να μην έχει εκτονωθεί, στο χωρίο της Μόριας, οι πολίτες χτύπησαν την καμπάνα του χωριού.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, περίπου 300 Αφγανοί στην πλειονότητά τους αιτούντες άσυλο, επιστρέφοντας από τις σημερινές διαδηλώσεις, αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.
Όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο stonisi.gr, οι 300 ασφγανοί πρόσφυγες οδηγήθηκαν μέσα από το χωριό, με προορισμό το ΚΥΤ της Μόριας, από την αστυνομία.
Στο γεγονός αντέδρασε ομάδα κατοίκων, χτύπησαν την καμπάνα του χωριού και σύντομα μεγάλη μερίδα κατοίκων βγήκαν στους δρόμους.
Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας όμως παραμένουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Μια μερίδα από αυτούς μπήκαν στο κτίριο της κοινότητας Μόριας όπου και παραμένουν.
Η αναστάτωση σύντομα αποκλιμακώθηκε ενώ στο χωριό έφτασαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης προκειμένου να καθησυχάσουν τους κατοίκους.
Την ώρα που η ένταση κορυφωνόταν, μία φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία, που «φούντωσε» ακόμη περισσότερο την οργή των κατοίκων. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τοπικά σάιτ, μάρτυρες ανέφεραν πως στην κατοικία έμεναν παράτυποι μετανάστες, κάτι που εξόργισε τους κατοίκους, κατηγορώντας τους μετανάστες για την φωτιά.
Γυναίκα πήγε να αρπάξει όπλο αστυνομικού
Ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε χθες είναι και μία φωτογραφία στην οποία διακρίνεται το χέρι μίας γυναίκας η οποία φέρεται να προσπαθεί να πιάσει το όπλο ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Είχε προηγηθεί η απώθηση προσφύγων από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Σε κάποιο σημείο φαίνεται το χέρι μίας γυναίκας να πιάνει το όπλο του αστυνομικού, χωρίς να είναι σαφές όμως, λόγω της έντασης, εάν το έκανε εσκεμμένα.
Ο αστυνομικός ο οποίος αντιλήφθηκε την κίνησή της την απομάκρυνε.
«Η πολιτική άλλαξε…»
Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει «πελαγώσει» όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς δεν είναι να απορεί κανείς με την αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα χειρισμών, καθότι η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε επικοινωνιακή τεχνική.
Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση κατήργησε και επανέφερε το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλάζει το νόμο για το άσυλο ενώ φέρνει τα νέα «κλειστά» κέντρα φιλοξενίας και εφευρίσκει τα «πλωτά τείχη».
Τίποτα ωστόσο από όσα έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής δε φαίνεται να έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ ακόμα και η ιδέα των πλωτών φραγμάτων θα εφαρμοστεί μόνον πιλοτικά.
Η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει τα «στραβά» μάτια και να μη αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος, προσπαθώντας να επιρρίψει ευθύνες σε τρίτους βλέποντας «υποκινητές».
Παράλληλα ψάχνει… υποκινητές
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η αστυνομία γνώριζε από την Παρασκευή πως ετοιμάζονταν οι αιτούντες άσυλο μετανάστες, να κάνουν κινητοποιήσεις. Τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στην Λέσβο χθες, έφεραν και την αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος ανέφερε πως γίνονται έρευνες για τυχόν υποκίνησης των επεισοδίων.
«Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.
Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε», ανέφερε σε δήλωσή του.
«Κουρεύονται» και οι αρμοδιότητες Στεφανή
Η αδυναμία της κυβέρνησης να βρει λύση στο προσφυγικό επισφραγίζεται άλλωστε και με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή, Αλκιβιάδη Στεφανή, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό λόγω της σύστασης Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως προβλέπει υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η αφαίρεση συντελείται προκειμένου να «αποφευχθεί η διάσπαση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων και εξουσιών» ανάμεσα στον εθνικό συντονιστή και το επανιδρυθέν Yπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Για όλα ευθύνονται οι άλλοι» το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ
Την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα σημερινά επεισόδια στη Μόρια και ασκεί κριτική για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
«Οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο».
»Η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, είναι, κυριολεκτικά, τραγική. Δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς.
»Αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες όπως τα πλωτά φράγματα μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα – φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες.
»Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών».
- Κώστας Σημίτης: Η γνωριμία σε πάρτι στο Λονδίνο πριν 63 χρόνια και οι δύο κόρες (εικόνες)
- Χρυσές Σφαίρες 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή τελετή απονομής
- Κώδικας οδικής κυκλοφορίας: Ολα τα πρόστιμα – Πότε αφαιρείται το δίπλωμα, αναλυτικά παραδείγματα
- Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες
- Χαμός στην Ανδαλουσία: Ξύλο και… καρεκλοπόλεμος ανάμεσα σε ultras της Ατλέτικο και της Μαγιόρκα (vids)
- Νικόλ Κίντμαν – Το μυστικό του επιτυχημένου γάμου της με τον Κιθ Έρμπαν οφείλεται στο ντους