Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Βράζει» η Μόρια: Με χημικά απάντησε η ΕΛ.ΑΣ στις κραυγές των προσφύγων – Μαρτυρίες για αστυνομική αυθαιρεσία

«Βράζει» η Μόρια: Με χημικά απάντησε η ΕΛ.ΑΣ στις κραυγές των προσφύγων – Μαρτυρίες για αστυνομική αυθαιρεσία

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη , οι οποίοι προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις, ήρθαν αντιμέτωποι με την αχρείαστη βιαιότητας των δυνάμεων της αστυνομίας.

Άμεση ανάγκη να βρεθεί λύση «φωνάζουν» όσα εξελίσσονται τα τελευταία 24ωρα στη Μυτιλήνη, καθώς η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση φαίνεται πως πυροδοτεί κι άλλο την έκρυθμη κατάσταση.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι πρόσφυγες , οι οποίοι προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις, ήρθαν αντιμέτωποι με την αχρείαστη βιαιότητας των δυνάμεων της αστυνομίας.

Ενδεικτικά της βραδυφλεγούς βόμβας του προσφυγικού είναι τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στη Μόρια της Λέσβου, με την ένταση μεταξύ κατοίκων και προσφύγων, -οι οποίοι ζουν υπό άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ- να οξύνεται μέρα με τη μέρα.

Οι δράσεις των προσφύγων συνεχίστηκαν και σήμερα, Τρίτη, όπου με τρόπο ειρηνικό περίπου 200 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην προκυμαία του νησιού, ζητώντας το ίδιο πράγμα. Να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουν από τη χώρα.

Περί τη 1 το μεσημέρι άρχισε η απώθηση των διαδηλωτών προς τη μεριά της πλατείας Σαπφούς στο κέντρο του λιμανιού ώστε από εκεί να αναχωρήσουν για τη Μόρια. Τότε και για άγνωστους λόγους άρχισαν τα επεισόδια κι αυτό παρά το ότι οι Αφγανοί διαδηλωτές φώναζαν στα; Αγγλικά «Συγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» μοιράζοντας μάλιστα κάποιοι από αυτούς στους περαστικούς λουλούδια, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα stonisi.gr.

Η αστυνομική αυθαιρεσία φαίνεται ωστόσο πως δεν περιορίστηκε μονάχα σε γυναίκες και παιδιά, τα οποία ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωπα με τη φρίκη της ασπίδας και των δακρυγόνων.

Δημοσιογράφοι, ανταποκριτές ξένων μέσων, καταγελούν αλαζονική στάση από την αστυνομία.

«Πώς υποτίθεται ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας;»

Μιλώντας στο in.gr η ανταποκρίτρια στη Λέσβο για το Al Jazeera, Katy Fallon, η οποία έγινε μάρτυρας των όσα εξελίχθηκαν στο νησί, αναφέρει πως υπήρχε στιγμή που οι δημοσιογράφοι ένιωσαν στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με όσα έγραψε σε ανάρτησή της «οι δημοσιογράφοι απειλούμαστε συνεχώς σήμερα το πρωί. Η αστυνομία μας ωθεί συνέχεια προς τα πίσω».

«Μας έλεγαν συνεχώς να κρατάμε απόσταση. Οποιος είχε κάμερα ένιωθε πως γινόταν στόχος. Έναν γνωστό μου μάλιστα τον κυνήγησαν –μάλλον άνθρωποι της Ασφάλειας. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι τραβούσε φωτογραφίες. Του είπαν ότι είναι παράνομο να τραβάει φωτογραφίες αστυνομικούς αλλά φωτογράφιζε απλώς τη διαμαρτυρία» λέει η δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δημοσιογράφοι νιώθουν πως δεν μπορούν να «καλύψουν» ελεύθερα τα όσα εξελίσσονται στο νησί, καθώς ζουν υπό την αίσθηση του φόβου ότι μπορεί να μπουν στο στόχαστρο των Αρχών, μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.

«Δεν ξέρω πως υποτίθεται ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας σε μια χώρα που επικρατεί η ελευθεροτυπία και η ελευθέρια του λόγου, αν δεν μπορούμε να τραβάμε βίντεο ή να βγάζουμε φωτογραφίες των προσφύγων που διαδηλώνουν» καταγγέλλει η Katy Fallon.

Το ίδιο κλίμα μεταδίδει από το νησί και η Franziska Grillmeier. Όπως καταγγέλλει στο Twitter, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έσπρωχναν όποιον έβρισαν μπροστά τους, ακόμα και δημοσιογράφους.

«Οι δημοσιογράφοι απομακρύνονται (σ.σ. από το σημείο), οι Αρχές δε θέλουν ντοκουμέντα» μεταδίδει.

Στόχος γυναίκες και παιδιά

Χαρακτηριστικό της βιαιότητα της αστυνομίας, ακόμα και εναντίον μικρών παιδιών φαίνεται στις εικόνες που κυκλοφορούν στα social media αλλά και από τα πρακτορεία.

Παιδιά να κλαίνε και άντρες και γυναίκες να χάνουν τις αισθήσεις τους, μετά τις ρίψεις των χημικών –σύμφωνα με καταγγελίες, μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από κρίση πανικού.

Φωτογραφία από: stonisi.gr

Φωτογραφία από: stonisi.gr

Από την άλλη πλευρά, βρίσκονταν οι πρόσφυγες με μόνα τους «όπλα» τα συνθήματα τους, όπως «Ελευθερία», «Συγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» και «Μόρια κόλαση, Μόρια SOS».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, stonisi.gr, κατά τα επεισόδια υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί διαδηλωτών κυρίως γυναικών και παιδιών που ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια του πανικού που προκλήθηκε.

Συμβολική κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου

Νωρίς το πρωί, κάτοικοι του νησιού, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Γιάννης Μαστρογιάννης, πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας δήλωσε στην ΕΡΤ «Εμείς ζητάμε καλύτερη, αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, έλεγχο των ΜΚΟ, επιστροφές στην Τουρκία με γρήγορες διαδικασίες. Γιατί έπρεπε να περάσουν χθες μέσα από το χωριό; Έπρεπε να μας δείξουν ότι είναι ισχυροί και εμείς ανίσχυροι; Το ξέρουμε. Κινδυνεύει η ασφάλειά μας».

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το ΑΠΕ, περίπου 300 Αφγανοί στην πλειονότητά τους αιτούντες άσυλο, επιστρέφοντας από τις διαδηλώσεις το απόγευμα της Δευτέρας, αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.

Όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο stonisi.gr, οι 300 αφγανοί πρόσφυγες οδηγήθηκαν μέσα από το χωριό, με προορισμό το ΚΥΤ της Μόριας, από την αστυνομία.

Στο γεγονός αντέδρασε ομάδα κατοίκων, χτύπησαν την καμπάνα του χωριού και σύντομα μεγάλη μερίδα κατοίκων βγήκαν στους δρόμους.

Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας όμως στους δρόμους παρέμειναν διαμαρτυρόμενοι.

Η αναστάτωση σύντομα αποκλιμακώθηκε ενώ στο χωριό έφτασαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης προκειμένου να καθησυχάσουν τους κατοίκους.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Το γεγονός ότι το hotspot στη Μόρια χωρητικότητας 3.000 ατόμων φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης συγκρουόμενοι με τις αστυνομικές δυνάμεις, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα, που πρέπει άμεσα να αφοπλιστεί προτού δημιουργήσει καταστάσεις εκτός ελέγχου.

Σε όλα όσα συμβαίνουν, η κυβέρνηση παραμένει… απλώς θεατής, μη μπορώντας να αναγνωρίσει τα λάθη στους χειρισμούς της και αναζητά «υποκινητές» για τα χθεσινά, τη στιγμή που και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ νίπτει τας χείρας της επιρρίπτοντας αποκλειστικά και μόνο ευθύνες στην τωρινή κυβέρνηση.

Παράλληλα, προκειμένου να δείξει σημάδια αντίδρασης, η κυβέρνηση στέλνει συνέχεια αστυνομικούς στο νησί. Συγκεκριμένα, δυο διμοιρίες των ΜΑΤ ταξίδεψαν αργά το βράδυ της Δευτέρας για Λέσβο, προς ενίσχυση των άλλων δυο διμοιριών που βρίσκονται ήδη εκεί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις τέσσερις.

Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση κατήργησε και επανέφερε το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλάζει το νόμο για το άσυλο ενώ φέρνει τα νέα «κλειστά» κέντρα φιλοξενίας και εφευρίσκει τα «πλωτά τείχη».

Τίποτα ωστόσο από όσα έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής δε φαίνεται να έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ ακόμα και η ιδέα των πλωτών φραγμάτων θα εφαρμοστεί μόνον πιλοτικά.

Η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει τα «στραβά» μάτια και να μη αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος, προσπαθώντας να επιρρίψει ευθύνες σε τρίτους βλέποντας «υποκινητές».

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο τα σημερινά επεισόδια να αποτελούν προϊόν υποκίνησης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ο ίδιος δε έστειλε μήνυμα πως «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Στο κενό η πρόταση για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, η πρότασή του να κηρυχθούν τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο περιφερειάρχης αιτιολόγησε την πρόταση του επικαλούμενος «τις ασφυκτικές καταστάσεις που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση των αιτούντων άσυλο στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Και συγκεκριμένα η παραμονή 36.000 φιλοξενουμένων σε υποδομές για 7.000 ανθρώπους», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Καθώς επίσης και το ότι «μόνο μέσα από τις διαδικασίες της έκτακτης ανάγκης μπορεί να παρασχεθεί η απαιτούμενη πολύτιμη βοήθεια».

InView

Μια προσευχή για τις ΗΠΑ από τον Μπρους Σπρίνγκστιν

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν υποστήριξε θερμά την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις - Σε προεκλογική συγκέντρωσή της στη Τζόρτιζα είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ τύραννο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024