Δένδιας και Ιταλός ΥΠΕΞ : Υπάρχει κοινή αντίληψη για τα παράνομα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης
Την κοινή αντίληψη Ελλάδας και Ιταλίας για τα παράνομα μνημόνια Τουρκίας και Λιβύης εξέφρασαν ο Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του Λ. Ντι Μάιο. Περιμένουμε την υπογραφή της Ιταλίας στον EastMed είπε ο υπουργός Εξωτερικών ενώ συζητήθηκε η οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο και η ιταλική στήριξη για ελληνική συμμετοχή στη διαδικασία του Βερολίνου
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κατάσταση στη Λιβύη και η σχετικές προσπάθειες για ειρήνευση, ο παράνομος χαρακτήρας των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία αλλά και η ενεργειακή συνεργασία της χώρας μας με την Ιταλία.
Σφετερισμός
Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι τα memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης «είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη», ενώ «με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων»
«Είχα σήμερα την μεγάλη χαρά και ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με τον Ιταλό ομόλογό μου, τον Λουίτζι Ντι Μάιο. Είναι η τρίτη μας συνάντηση μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων, αλλά είναι η πρώτη συνάντηση που έχουμε σε αμιγώς διμερές επίπεδο. Συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στην Μεσόγειο, μετά την υπογραφή των δυο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κυρίου Σάρατζ. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέρα από αυτό, με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Περιμένουμε την ιταλική υπογραφή στον EastMed
Ο υπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης «για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, με τα ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο» και πως συμφώνησαν «ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού Eastmed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας».
«Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιταλία θα υπογράψει την σχετική συμφωνία», πρόσθεσε ο κύριος Δένδιας, και ολοκλήρωσε:
«Επιβεβαιώσαμε την ιδιαίτερα στενή σχέση μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αμοιβαίας μας βούληση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις μεταξύ μας σχέσεις. Είμαστε, άλλωστε, φίλοι και γείτονες. Με τον ομόλογό μου, συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αναφορά την Λιβύη, όσο και γενικά, την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα».
Συνάντηση στη Ρώμη @ItalyMFA με τον Ιταλό ομόλογό μου @luigidimaio. Στο επίκεντρο οι διμερείς σχέσεις 🇬🇷🇮🇹 και οι εξελίξεις σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο. #Rome #Italy #Libya #EasternMediterranean pic.twitter.com/KZid2uZuDy
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 4, 2020
Ιταλική στήριξη για συμμετοχής της Ελλάδας στο Βερολίνο
Διπλωματικές πηγές, επίσης, αναφέρουν ότι στην σημερινή συνάντηση συζητήθηκε η βούληση της Ιταλίας να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την σταθερότητα στην Λιβύη, οι οποίες να αφορούν στενότερα τις μεσογειακές χώρες και ότι η Ρώμη θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην διαδικασία του Βερολίνου. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Ρώμης συμφωνούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής αποστολής που έως τώρα φέρει την ονομασία “Σοφία”, με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, τέλος, Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζουν τον αποδοτικό διάλογο και τη διαδικασία για τον καθορισμό της ΑΟΖ και θεωρούν, επίσης, ότι πρέπει να γίνει σαφές πως τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν σε ευρωπαϊκή τροχιά.
Πηγή ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις