Τι κρύβει ο εκλογικός συναγερμός του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες κάλπες
Η συζήτηση πάντως για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προλάβει να αναταχθεί και να αντιστοιχηθεί με τη νέα του πολιτική δεξαμενή είναι ευρεία στο κόμμα
- «Πνίγηκαν» από Τούρκους ταξιδιώτες τα ελληνικά νησιά - Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πως ξέφυγα από τον serial killer του «Ραντεβού στα Τυφλά»
- Πώς παχαίνουμε εισπνέοντας μολυσμένους ρύπους - Τι δείχνουν μελέτες
«Ηδη στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών». Η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την πρόσφατη συνέντευξή του («Εφ.Συν.») έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Η μία είναι η ευθύγραμμη. Αυτή λέει πως όντως το στενό επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού εκτιμά πως ο νυν Πρωθυπουργός έχει στα σενάριά του να κηρύξει αιφνιδιαστικά εκλογές με στόχο αυτές να είναι διπλές και άρα να «κάψει» την απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι πρώτες.
Βεβαίως, εδώ το ρεπορτάζ λέει πως νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει κάλπες αφού μόλις τότε θα έχει εισέλθει σε μια χρονικότητα που και αιτία μπορεί να βρει και σοβαρό επιχείρημα προσφυγής. Κι αυτό γιατί η προσφυγή θα πρέπει να πυροδοτηθεί από σοβαρή αιτία και όχι για εσωτερικό κομματικό λόγο ή ως μέρος ενός τακτικισμού.
Η πιο λοξή ανάγνωση όμως στη δήλωση Τσίπρα βλέπει κάτι βαθύτερο. Πως πίσω από το «αλάρμ» για πρόωρες εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κινητοποιήσει το κόμμα και τα στελέχη σε μια κατεύθυνση επιτάχυνσης του νέου φορέα με όσο το δυνατόν λιγότερη εσωστρέφεια. Ας μην ξεχνάμε πως ο δρόμος για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε επεισόδια, αναγνωριστικά πυρά των τάσεων, δηλώσεων που δεν δείχνουν ενιαία εικόνα και έναν υπόγειο πόλεμο που διεξάγεται σε πολλές φάσεις και με διαφορετικούς λόγους.
Κι όλα αυτά στο φόντο μιας ακανθώδους διεύρυνσης με ακόμη μικρή επίδοση στην εγγραφή νέων μελών. Για πολλούς ας πούμε και παρότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζεται για τις 14-17 Μαΐου, χρόνος δεν υπάρχει. Οι πιο έμπειροι στο κόμμα θυμίζουν επίσης πως η όλη νέα διαδικασία γίνεται ενώ το κόμμα είναι εν κινήσει και με το βαρύ επιπλέον φορτίο να ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Ονομα και δημοψήφισμα
Η πρόσφατη ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ανάμεσα σε άλλα τη διεξαγωγή συνεδρίου της Νεολαίας στις 6-8 Μαρτίου, ενώ έγινε και μια συζήτηση για τον τρόπο που θα μεταβληθεί το όνομα του κόμματος, τουλάχιστον ως προς την προσθήκη που θα υπάρξει στο brand ΣΥΡΙΖΑ. Στους νεολαίους, πάντως, αναμένεται να υπάρξει προωθημένη απόφαση που θα κινείται κοντά στις σκέψεις των 53 για το κόμμα.
Για το δε όνομα ήδη υπήρξαν αψιμαχίες αφού ο Πάνος Σκουρλέτης στάθηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος σχετικά με το όνομα – θέση και της τάσης των 53 με την οποία σταθερά συνομιλεί. Από την άλλη ο Νίκος Παππάς και άλλα κορυφαία στελέχη τάχθηκαν υπέρ ενός δημοψηφίσματος, αν και αξίζει να σημειωθεί πως ούτε ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και σήμερα εκ νέου συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα δεν θέλει συνολική αλλαγή ονόματος. Στις 5 και 6 Απριλίου θα γίνει συμβουλευτικό δημοψήφισμα, αν και ακόμη δεν είναι σαφές το περιεχόμενο. Πάντως και η πρόσφατη ΚΕ της ΔΗΜΑΡ – που συμμετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία – τάχθηκε με τη θέση να γίνει δημοψήφισμα στα μέλη για το όνομα: «Για αυτό η ΔΗΜΑΡ προτείνει να δοθεί ο λόγος στη βάση για κρίσιμα ζητήματα επικαιρότητας, πολιτικής κατεύθυνσης και για τον τίτλο σε μία ανοιχτή διαδικασία με κάλπη όπου θα τοποθετηθούν τα μέλη και όσοι προοδευτικοί πολίτες θέλουν να εγγραφούν και να γίνουν μέλη μέσω αυτής της συλλογικής διαδικασίας».
Το αγκάθι της αποτίμησης
Ενα δεύτερο δύσκολο στοίχημα που προκύπτει για τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα είναι ο χειρισμός της αποτίμησης των ημερών της διακυβέρνησής τους. Πολύ πρόσφατα σημειώθηκε η άποψη για ειδική συνδιάσκεψη με αποκλειστικό μόνον αυτό το θέμα. Και γκρίνιες υπήρχαν για το γεγονός πως αυτοκριτική γενικώς δεν έχει ακόμη υπάρξει. Η ΠΓ αποφάσισε τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας στις 3-4 Απριλίου, ενώ αυτές τις ημέρες αναμενόταν η έκθεση των πεπραγμένων της διακυβέρνησης από τους Δραγασάκη, Δρίτσα, Μπαλτά (ομολογουμένως αντιπροσωπευτική εσωτερικώς σύνθεση).
Πάντως τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και εδώ «πυρά» όπως αυτά του Γιάννη Δραγασάκη, που σε συνέντευξή του πήρε αποστάσεις από το τσιπρικό αφήγημα για «αυταπάτες» της πρώτη φορά Αριστεράς. «Ο Τσίπρας μίλησε για αυταπάτη. Εγώ δεν το βίωσα έτσι», είπε, για να προσθέσει: «Ξέραμε από την αρχή τη δομική του αντίφαση. Είχα γράψει ότι τα όρια της πολιτικής μας είναι δύο, το εσωτερικό και το εξωτερικό όριο», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύοντας πως οι γραμμές είναι διαφορετικές και σε αυτό το θέμα.
Η συζήτηση πάντως για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προλάβει να αναταχθεί και να αντιστοιχηθεί με τη νέα του πολιτική δεξαμενή είναι ευρεία στο κόμμα. Οι συνεχείς δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ακόμη φθορά – πάρα τη θέση Τσίπρα – δεν περνούν απαρατήρητες όπως και η «δεξιά μετατόπιση» της κοινωνίας σε ζητήματα όπως η ασφάλεια ή το Μεταναστευτικό.
Η συζήτηση που σχηματικά υπήρξε «κόμμα ή παράταξη» και πλέον συμβιβαστικά εξελίσσεται ως «ο ΣΥΡΙΖΑ ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης» εξελίσσεται σε ορισμένα ακόμη οργανωτικά – πολιτικά ζητήματα. Εδώ, αίσθηση προκάλεσε το κείμενο 51 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης που έθεσε καυτά ζητήματα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. «Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που αντιτίθενται «στο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, καθώς η ΚΕΑ και το Πολιτικό της Συμβούλιο δημιουργήθηκαν με αδιαφανή τρόπο, χωρίς διαδικασίες, χωρίς καμία συμμετοχή και ενημέρωση των ΝΕ και κατά συνέπεια των χιλιάδων νέων και παλιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα μη εκλεγμένο όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 3ο Συνέδριό του, ενάντια στις καταστατικές του αρχές, δηλαδή με πραξικοπηματικό τρόπο», έλεγε το κείμενο, ενώ ανάμεσα στους υπογράφοντες ήταν η αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου, συνομιλήτρια εσχάτως των 53. Η κριτική για το ποιο όργανο θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο επανήλθε επίσης το προηγούμενο διάστημα με κείμενο που εφέρετο να διακινείτο από τους 53 – αν και διαψεύστηκε από τους ίδιους.
Το βέβαιο είναι πως η φυγή προς τα εμπρός που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας να ξεπεραστούν οι αψιμαχίες-αντιθέσεις, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, ενώ αναμένονται ηχηρά «χτυπήματα» και με αφορμή τον οδικό χάρτη των επόμενων ημερών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις