Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Oruc Reis : Τα αναπάντητα ερωτήματα, η γκρίνια στην κυβέρνηση και η διχοστασία του ΣΥΡΙΖΑ

Oruc Reis : Τα αναπάντητα ερωτήματα, η γκρίνια στην κυβέρνηση και η διχοστασία του ΣΥΡΙΖΑ

Τι έκανε 70 μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί 8 ώρες το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis; Η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει πως έχει τον έλεγχο της κατάστασης και ξορκίζει την αμηχανία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί ότι βλέπει τα πλοία να περνούν. Οι επικίνδυνες γραφικότητες Βελόπουλου

Μουρμούρα και αμηχανία επικρατεί στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας με φόντο το χειρισμό της υπόθεσης του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis.

Από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να επικοινωνήσει προς τα έξω πως έχει τον έλεγχο της κατάστασης την ώρα της διαχείρισης κρίσεων και διαθέτει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ώστε να απαντά κατάλληλα, χωρίς να παρασύρεται από τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Να κλείσει η σελίδα…

Αυτό το σκοπό υπηρετούν οι αποκαλύψεις του ίδιου του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου για τους διαλόγους που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν το Oruc Reis βρέθηκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι αναφορές του κ. Παναγιωτόπουλου σε «ανταγωνισμό ψυχραιμίας» και στα αντανακλαστικά της Ελλάδας στα τεστ της Τουρκίας είναι πολύ χαρακτηριστικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την πλευρά του υποβάθμισε το γεγονός του πλου του Όρουτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ανέφερε μάλιστα ότι καλό είναι να κλείσει αυτή η σελίδα και σημείωσε ότι «υπήρξε ίσως μια δυσαναλογία του μεγέθους της ενασχόλησης της δικής μας κοινής γνώμης με το συμβάν».

«Εγώ είμαι πάντα της άποψης να μη δίνουμε στην άλλη πλευρά την εντύπωση ότι μπορεί κατά το δοκούν να ανεβάζει το θερμόμετρό μας. Αυτό δε σημαίνει ότι οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει πάντοτε να υπάρχουν και να είναι αυτές που πρέπει να είναι» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Σ’ αυτή τη λογική περί ενός απλού «ναυτικού συμβάντος» κινήθηκε χτες και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο οι χειρισμοί την ώρα της κρίσης προκάλεσαν ερωτήματα και μέσα στη ΝΔ, καθώς οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης έδειχναν να πατά σε δύο βάρκες. Από τη μια αφήνονταν να αιωρείται το σενάριο του τυχαίου συμβάντος λόγω καιρού και από την άλλη γίνονταν κινήσεις (παρουσία της ηγεσίας των ΕΔ στο Μαξίμου) που έδειχναν σχεδόν πολεμική προετοιμασία.

70 μίλια για 8 ώρες

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που πλανιέται σα φάντασμα πάνω από την κυβέρνηση και τη χώρα είναι αν η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν η σωστή, με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς υπήρξε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι το Όρουτς Ρέις πρόλαβε και έκανε κανονικές έρευνες για κοιτάσματα, αν και η κυβέρνηση διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως αναφέρει σήμερα ο Γιώργος Παπαχρήστος στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» «το Oruc Reis έπλευσε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί οχτάωρο, διανύοντας70 (ολογράφως εβδομήντα) μίλια!!!

Το ερώτημα είναι αν επρόκειτο περί της λεγόμενης αβλαβούς διέλευσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ή κατά την πλεύση αυτή όπερ και το πιθανότερο, διεξήγαγε σεισμικές και άλλες έρευνες…

Το ερώτημα λοιπόν προς την κυβέρνηση, και ειδικότερα προς την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, είναι αυτό: το Oruc Reis διεξήγαγε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε βάθος 70 μιλίων ή επρόκειτο περί “αβλαβούς διέλευσης”»;

Αυτό καθ’ αυτό το ερώτημα για το τι ακριβώς έκανε επί τόσες ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος με ποντισμένα καλώδια είναι σοβαρό.

Το τηλεφώνημα και οι πολεμοκάπηλοι

Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, καθώς διακινείται μια πληροφορία τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με την οποία, παράλληλα με το πλου του Oruc Reis η τουρκική πρεσβεία επικοινωνούσε με το ελληνικό ΥΠΕΞ και ζητούσε να μάθει αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα ρίξει στεφάνι στα Ίμια.

Τα θέματα αυτά είναι λεπτά και δύσκολα κάποιος βουλευτής ή άλλο στέλεχος θα εκφράσει δημοσίως άλλη άποψη από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Ωστόσο εκ δεξιών της η κυβέρνηση δέχεται πίεση και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι κατά καιρούς κορυφαία στελέχη της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη έχει επιπλήξει χωρίς να κατονομάζει φωνές στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης για πολεμοκαπηλεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αντώνης Σαμαράς έχει θέσει τη δική του ατζέντα και στα εθνικά θέματα και μάλιστα έχει διαφωνήσει δημοσίως με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Χάγη σε ότι αφορά το timing.

Σε κάθε περίπτωση πάντως έστω και αν πρόκειται για γραφικότητα, επικίνδυνη ωστόσο γραφικότητα, του Κυριάκου Βελόπουλου, το βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter είναι ενδεικτικό και απολύτως δηλωτικό του τι συμβαίνει στη «δεξιά πολυκατοικία».

Το εν λόγω βίντεο δείχνει πύραυλο να χτυπά το Oruc Reis και να το βυθίζει, με τον κ. Βελόπουλο να γράφει: «Έτσι κάνουν οι Έλληνες! Όποιος παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία …βυθίζεται! Το θέμα είναι πότε θα αποκτήσει η Ελλάδα Ελληνική ηγεσία!».

Μάλιστα η κυβέρνηση με αφορμή τη διαχείριση της υπόθεσης του Oruc Reis βρέθηκε στο στόχαστρο ακροδεξιών τρολς του διαδικτύου επειδή αποδοκίμασε –όπως και τα άλλα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου- το εθνικιστικό και προβοκατόρικο σόου-παραλήρημα του Γιάννη Λαγού στην ευρωβουλή όπου έσκιζε χάρτινο ομοίωμα τουρκικής σημαίας.

Βλέπουν τα πλοία να περνούν

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μια αποποιείται οποιασδήποτε πολεμικής ρητορικής αλλά από την άλλη επικρίνει την κυβέρνηση ότι στέκεται αμήχανα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και ειδικότερα για την περίπτωση του  Oruc Reis.

Αυτή τη διχοστασία ουσιαστικά εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να επενδύσουμε στην στρατιωτική εκμετάλλευση των γεγονότων αυτών αλλά από την άλλη πλευρά, δεν είναι η κυβέρνηση για να βλέπει τα πλοία να περνούν».

Πρόσθεσε δε, ο κ. Κατρούγκαλος πως «όταν λες ότι οι σεισμικές έρευνες μπορεί να μην αποτελούν παραβίαση διεθνούς δικαίου, δεν δείχνει αποφασιστικότητα»

Το πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς εννοεί όταν μιλάει για αποφασιστική αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και γενικότερα έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας.

Είναι ένα ερώτημα αν η επιβολή κυρώσεων της ΕΕ (για την περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ) –όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ- μπορούν στ’ αλήθεια να συνετίσουν την Τουρκία. Από εκεί και πέρα το δια ταύτα της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μετέωρο.

Εξαντλείται σε δηλώσεις του τύπου «το μήνυμα στην Άγκυρα θα έπρεπε να ήταν σαφές «ούτε να το διανοηθείτε να έρθει πλοίο σας».

Βέβαια κανείς εδώ θα μπορούσε να διακρίνει και εναλλαγή ρόλων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η ΝΔ ως αντιπολίτευση εγκαλούσε το ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για αναποφασιστικότητα ακόμα και για ενθάρρυνση από την μεριά του της τουρκικής προκλητικότητας!

Σήμερα, χωρίς τις ρητορικές ακρότητες της ΝΔ ως αντιπολίτευσης, δεν υστερεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην δημιουργία εντυπώσεων όταν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα ελληνονουρκικά.

Μάλιστα συχνά το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας εγκαλείται από το ΚΚΕ αλλά και το ΜεΡΑ25 για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ επί των ημερών όταν το ΝΑΤΟ αλλά και η Αμερικανική ηγεσία είναι τουλάχιστον απλός θεατής της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή.

Και προκύπτει ένα ερώτημα πως γίνεται ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να υψώνει τους τόνους προσπαθώντας ενδεχομένως να προσεγγίσει ρητορικά σχήματα του τύπου «βυθίσατε το χώρα», ενώ την ίδια ώρα στο εσωτερικό του να υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ της συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία θεωρώντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από την υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο της Μεσογείου.

Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στο βαθμό που η Τουρκία κλιμακώνει τις κινήσεις της και δεν μένει μόνο στα λόγια.

Το πρόβλημα είναι πως μεταφράζεται στην πράξη η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για να μην χρειαστεί να κάνουμε ότι χρειάζεται», το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα εξαντληθεί η διπλωματική πίεση για να μην φτάσουμε σε πολεμικό επεισόδιο και πιθανή απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Must in

Παράταση στην άφιξη Μενσά

Απρόοπτο με την πτήση του Νέιθαν Μενσά ο οποίος δεν θα φτάσει σήμερα, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο