Πέτσας για Μόρια : Οι αρχές ερευνούν για τυχόν «υποκίνηση» των αντιδράσεων των προσφύγων
Δεν τίθεται προς ώρας θέμα κήρυξης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας όμως πως η κυβέρνηση αν παραστεί ανάγκη θα το επανεξετάσει. Αποστάσεις από Ντόκο για ελληνοτουρκικά και συνεκμετάλλευση. Τι είπε για Αυγενάκη και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Δεν τίθεται προς ώρας θέμα κήρυξης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας όμως πως η κυβέρνηση αν παραστεί ανάγκη θα το επανεξετάσει.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι οι αντιδράσεις των προσφύγων και η κραυγή αγωνίας τους είναι υποκινούμενες, χωρίς ωστόσο να το διατυπώνει ρητά όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα. Μάλιστα ο κ. Πέτσας εκτόξευσε απειλές στο πλαίσιο και του νέου νομοθετικού πλαισίου για την παροχή ασύλου πως όσοι διαμαρτύρονται δεν θα μπουν στη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
«Παραβατικές» συμπεριφορές
«Tα δυσάρεστα χθεσινά γεγονότα «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για τα επεισόδια στη Μόρια και την κραυγή αγωνίας των προσφύγων.
Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», είπε.
Ενίσχυση αστυνόμευσης
Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση φοβάται ανεξέλεκτες καταστάσεις που θα ξεφύγουν από το δικό της έλεγχο απέφυγε να απαντήσει ευθέως και αρκέστηκε να επαναλάβει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον έλεγχο των ΜΚΟ που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας στα νησιά.
«Στο τέλος της ημέρας αυτό που θέλουμε να ελέγξουμε την κατάσταση ώστε να μην συσσωρεύεται ο κόσμος στα νησιά» είπε ο κ. Πέτσας εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι ο περιφερειάρχης ΒΑ Αιγαίου κ. Μουτζούρης «πείθεται» από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του κ. Στεφανή, εξήγησε πως παραμένει στον υφυπουργό Άμυνας η φύλαξη των συνόρων ενώ η αφαίρεση των υπολοίπων αρμοδιοτήτων του σχετίζονται με την επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου» σημείωσε.
Επίσης, τόνισε ότι με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. «Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών», συμπλήρωσε.
Αποστάσεις από Ντόκο για συνεκμετάλλευση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε ουσιαστικά τον σύμβουλο του πρωθυπουργού για τις δηλώσεις του περί οριοθέτησης της ΑΟΖ και συνεκμετάλλευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος δήλωσε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».
Σε ότι αφορά την έναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για «αλλαγή τακτικής» που να συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις και την υπόθεση του Oruc Reis.
«Δεν πρόκειται για ξεπάγωμα» ανέφερε τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «νέο κύκλο συζητήσεων σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο» και θύμισε ότι είχε προηγηθεί επίσκεψη στην Άγκυρα του γγ του υπουργείου εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να κρατάμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας ιδίως σε περιόδους έντασης. Την επικονωνία με την Τουρκία την επιδιώκουμε για να οικοδομηθεί ένα πνεύμα συνεργασίας και να σταματήσει η τουρκιή προκλητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Κανένα θέμα
Σε ότι αφορά την κρίση του ποδοσφαίρου και την επιλογή του πρωθυπουργού να αναλάβει ο Γιώργος Γεραπετρίτης τις επαφές με Ουέφα και ΦΙΦΑ, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα απώλειας εμπιστοσύνης στον κ. Αυγενάκη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού «είχε μπει στο κάδρο της αντιπαλότητας ομάδων» και προκειμένου «να μην φορτίσουμε το κλίμα επιλέξαμε να πάει στην Ελβετία ο κ. Γεραπετρίτης. Το τελευταίο που θέλουμε είναι η στοχοποίηση προσώπων».
Πάντως ο κ. Πέτσας δεν έκανε σοφότερους τους πολιτικούς συντάκτες όταν ρωτήθηκε για το τι συμβαίνει με την πρώτη κατοικία και την άρση της προστασίας της. Στο ερώτημα ποιοι θα προστατεύονται μετά τις 30 Απριλίου μίλησε γενικά για ένα «πλέγμα ενεργειών που κατατείνει να προστατεύσει τους αδύναμους και να διαχωρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Περισσότερα θα πούμε το επόμενο διάστημα» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, ενώ κάλεσε τους δανειολήπτες «να σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν» το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις