Η Εισαγγελέας που αγαπάει τις «ανώνυμες καταγγελίες» και θεωρεί υποκίνηση σε βία τη νομιμότητα
Η Εισαγγελέας Εφετών Βιργινία Σακελλαροπούλου επανήλθε στη δημοσιότητα με την πρωτοβουλία της να ζητήσει τη διερεύνηση προκαταρκτικής εξέτασης για πιθανή τέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων σε βάρος των μελών της ΕΕΑ και του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη επειδή ανακοίνωσαν το πόρισμα που καταδείκνυε την πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης
Η είδηση έμοιαζε απίστευτη. Όπως… προαναγγέλθηκε στην εκπομπή «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη, η Εισαγγελέας Εφετών κ. Βιργινία Σακελλαροπούλου έστειλε σχετική αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων με βάση τα άρθρα 184 και 189 του νέου Ποινικού Κώδικα και το αρθρο 41ΣΤ του αθλητικού νόμου 2725/99, σε βάρος του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και πέντε μελών της ΕΕΑ που ψήφισαν (Τζουλάκης, Φαραντούρης, Αρκούδης, Μαρούπα και Δερδεμέζης).
Όταν η ΕΕΑ κατηγορείται επειδή κάνει τη δουλειά της
Ουσιαστικά, ο υπουργός και τα μέλη της ΕΕΑ κατηγορούνται από την κ. Εισαγγελέα επειδή έκαναν τη δουλειά τους, έβγαλαν το σχετικό πόρισμα και το ανακοίνωσαν, ως είχαν υποχρέωση εκ του νόμου αλλά και ευθύνη δεδομένου ότι αναμενόταν αυτή η απόφαση. Όμως, η κ. Εισαγγελέας θεωρεί ότι κάνοντάς το αυτό… προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδια και βία-.
Ειδικότερα, στην εισαγγελική αναφορά γίνεται λόγος για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΕ ΠΑΟΚ – ΠΑΕ Βόλος, ο οποίος διεξαγόταν την προηγούμενη Δευτέρα στο γήπεδο της Τούμπας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων θεατών και το γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν την έναρξη του ματς, η ΕΕΑ, της οποίας εποπτεύων υφυπουργός είναι ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε τη γνωμοδότησή της για αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα.
Όπως τονίζεται στην εισαγγελική αναφορά, οι δεκάδες χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ άρχισαν να κραυγάζουν συνθήματα κατά της απόφασης της ΕΕΑ και δημιουργήθηκαν συνθήκες υποκίνησης βίας, σε τέτοιο σημείο που πολλοί απ’ αυτούς έφτασαν έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
Στο εισαγγελικό έγγραφο γίνεται αναφορά στη δήλωση του αντιπροέδρου του ΠΑΟΚ Μάκη Γκαγκάτση ότι «η απόφαση της ΕΕΑ χειραγωγήθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και η χρονική επιλογή της ανακοίνωσής της έγινε για να χυθεί αίμα στην Τούμπα».
Υπογραμμίζουμε ότι προφανώς για την κ. Εισαγγελέα η αναφορά του κ. Γκαγκάτση περί αίματος που θα χυθεί δεν αποτελούσε καθεαυτή υποκίνηση στη βία.
Η εισαγγελική αναφορά αυτή είναι πρωτοφανής. Αφενός επειδή είναι πρωτάκουστο να διώκονται μέλη ανεξάρτητης αρχής επειδή ανακοίνωσε απόφασή της, ως όφειλε να κάνει.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι δημόσιες αρχές παρανομούν όταν δεν ανακοινώνουν γρήγορα τις αποφάσεις και τα πορίσματά τους.
Τώρα μαθαίνουμε από μια Εισαγγελέα ότι η δημοσιοποίηση απόφασης αποτελεί υποκίνηση σε βία.
Να υποθέσουμε ότι η κ. Εισαγγελέας θα πράξει το ίδιο σε βάρος του πρωθυπουργού και των υπουργών τους εάν μια απόφαση προκαλέσει διαδηλώσεις και επεισόδια ή βάρος των συναδέλφων της δικαστικών λειτουργών όταν οι αποφάσεις προκαλούν δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη οργή.
Εκτός βέβαια και εάν η ευαισθησία της κ. Εισαγγελέως είναι επιλεκτική και ειδικά ποδοσφαιρική.
Και το λέμε αυτό γιατί η κ. Σακελλαροπούλου, που είναι η εισαγγελική λειτουργός που προΐσταται της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αυτή την αναφορά κινήθηκε εκτός ορίων της αρμοδιότητάς της, ασχολούμενη με ένα θέμα όπως η αθλητική βία και δη με αυτή την πρωτοφανή εκτίμηση ότι αυτή υποκινήθηκε από την ανακοίνωση απόφασης μιας ανεξάρτητης αρχής.
Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι αντί να ενημερώσει τον προϊστάμενό στην Εισαγγελία Εφετών Ιωάννη Μωραϊτάκη διέταξε απευθείας την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης καθ’ υπέρβαση της εξουσίας και των αρμοδιοτήτων της.
Όμως, το ενδιαφέρον της για το ποδόσφαιρο. Είχε φανεί όταν ήταν Εισαγγελέας στη Δίκη για τα «στημένα του 2011» και αργότερα όταν ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούσαν στοιχηματικές εταιρείες και «στημένα παιχνίδια», αλλά και επεκτάθηκε και σε ζητήματα που αφορούσαν την ΕΠΟ.
Οι ανώνυμες επιστολές και οι εκπομπές του Κυριάκου Θωμαΐδη
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αρκετές από τις πρωτοβουλίες της υπάρχουν πάντα δύο στοιχεία. Η «ανώνυμη επιστολή» που της αποστέλλεται και η «αποκάλυψη» από την εκπομπή «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη. Άλλωστε, ο τελευταίος κάποτε της απένειμε και βραβείο κατά την τελετή απονομής των Απολλώνιων Βραβείων το 2017.
«Όπως αποκάλυψε η «ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ» το έναυσμα δόθηκε από ανώνυμη επιστολή που εστάλη στην εισαγγελέα εφετών Βιργινία Σακελλαροπούλου», ήταν μια χαρακτηριστική φράση που μπορούσε κανείς να συναντήσει να επαναλαμβάνεται πάλι και πάλι.
Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με προκαταρκτική εξέταση αυτοί που έβγαλαν πόρισμα για πραγματικό σκάνδαλο
Η κ. Σακελλαροπούλου έχει κατοχυρώσει να θεωρείται ως ειδική στα θέματα που αφορούν τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τη χειραγώγηση αγώνων, εάν κρίνουμε από τις συχνές ομιλίες της σε σχετικά συνέδρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός στο οποίο είχε κληθεί να μιλήσει και ο… Αχιλλέας Μπέος.
Ωστόσο, αντιμέτωπη με ένα πόρισμα μιας ανεξάρτητης αρχής, που διερεύνησε συγκεκριμένες κατηγορίες και απέδειξε περίτρανα ότι υπάρχει ζήτημα πολυϊδιοκτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάτι που καταφανώς εντάσσεται στο ευρύτερο πεδίο της χειραγώγησης και της διαφθοράς, η κ. Εισαγγελέας αποφάσισε να ζητήσει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος αυτών που ψήφισαν αυτό το πόρισμα, θεωρώντας ότι με το να ανακοινώσουν το πόρισμα ήθελαν να «υποκινήσουν βία». Από πότε η τεκμηρίωση της παρανομίας αποτελεί «υποκίνηση βίας»;
Αν μη τι άλλο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι κάπως παράξενο μια εισαγγελική λειτουργός που δείχνει να έχει αφιερωθεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να ζητά να ερευνηθούν, ως ύποπτα τέλεσης αδικημάτων, τα μέλη μιας ανεξάρτητης αρχής που ερεύνησαν και ανέδειξαν ένα υπαρκτό σκάνδαλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί εάν δεν είναι η πολυϊδιοκτησία διαφθορά και χειραγώγηση τότε τι άλλο είναι;
Η κ. Σακελλαρόπούλου δείχνει χρόνια τώρα να έχει κατοχυρώσει ένα ρόλο σχετικά αυτόνομο στο τοπίο των σχέσεων του ελληνικού ποδοσφαίρου με τη δικαιοσύνη.
Όμως, τόσο η συστηματική επίκληση «ανωνύμων επιστολών» (μια ανοιχτή πληγή συνολικά στην ελληνική δικαιοσύνη), όσο και πρακτικές όπως η παράκαμψη της ιεραρχίας και κυρίως η επιλογή της συγκεκριμένης (και πρωτοφανούς στα δικαστικά χρονικά) παραγγελίας εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται η κ. Σακελλαροπούλου το ρόλο της.
Ο προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Εφετών κ. Ιωαννίδη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Πλειώτας, ο πρόεδρος της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου και αντιπρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου κ. Γ. Λέκκας, αλλά και ο ίδιος ο πολιτικός προϊστάμενός υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας έχουν σκοπό να ασχοληθούν με το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της;
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων