Στην εποχή της ανασφάλειας
Το βασανιστικό ερώτημα για τους πολίτες είναι κατά πόσο η κυβέρνηση και το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πίεση που ασκείται στη χώρα και να επιλύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα που μας αναγκάζει εδώ και δεκαετίες να ξοδεύουμε στις αμυντικές δαπάνες το 5% του ΑΕΠ ετησίως.
Aν κρίνει κανείς από τη νέα επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου, τη σημαντική αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών και λιγότερο των επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας ολόκληρο το 2019 και την ισόποση μείωση του ποσοστού ανεργίας, τότε μπορεί να αισιοδοξεί ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο και ότι σιγά-σιγά, βήμα-βήμα απομακρυνόμαστε από τα δραματικά χρόνια της κρίσης.
Δυστυχώς όμως την ώρα που όλοι θέλουμε να πιστέψουμε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες, ο εξ Ανατολών κίνδυνος, αλλά και ο λεγόμενος «πολιτικός κίνδυνος» επιστρέφουν στο προσκήνιο γεμίζοντας ανασφάλεια – όπως έδειξε το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων επί τη ευκαιρία του νέου έτους και της συμπλήρωσης έξι μηνών της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας – τους απλούς πολίτες, τους φορολογουμένους αλλά και τους επιχειρηματίες που σκοπεύουν να επενδύσουν ή να αυξήσουν τη δράση τους στην Ελλάδα.Το αίσθημα αυτό είναι δικαιολογημένο στον βαθμό που η Τουρκία, όπως δείχνει, δεν έχει δισταγμούς στην άσκηση της επεκτατικής πολιτικής της παραβαίνοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου σε βάρος της Κύπρου, της Συρίας και τώρα της Ελλάδας.
Ομως το βασανιστικό ερώτημα για τους πολίτες είναι κατά πόσο η κυβέρνηση και το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πίεση που ασκείται στη χώρα και να επιλύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα που μας αναγκάζει εδώ και δεκαετίες να ξοδεύουμε στις αμυντικές δαπάνες το 5% του ΑΕΠ ετησίως.
Οποιος δεν το αντιλαμβάνεται, η οικονομία «αιμορραγεί» όσο διαρκεί και εντείνεται η κρίση με την Τουρκία. Υπό αυτές τις συνθήκες, το δεύτερο ζήτημα που καλείται να κλείσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός είναι η εκλογολογία. Αυτή που προκλήθηκε και πυροδοτήθηκε με την επίσπευση της ψήφισης του εκλογικού νόμου για την κατάργηση της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι γνωρίζουν ότι αυτή ήταν μόνο η πρώτη πράξη. Η δεύτερη, που θα ακυρώσει ουσιαστικά την ισχύ της απλής αναλογικής, είναι η διενέργεια εθνικών εκλογών (άπαξ) με τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο μετά από αυτή την αναμέτρηση θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος.
Αρα όλοι τελούν σε αναμονή και προετοιμάζονται για αυτές τις αναμετρήσεις. Ποιος μπορεί άλλωστε να τους εμποδίσει;
- Στην Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής
- Ποτέ δεν είναι αργά- Ο Ρόμπι Γουίλιαμς επιστρέφει στα θρανία
- Υπουργείο: Έρχεται ο «φροντιστής της γειτονιάς» – Τι ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 2»
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
- Άσαντ: Διαψεύδει το Κρεμλίνο τα δημοσιεύματα ότι η σύζυγος του έκπτωτου δικτάτορα ζήτησε διαζύγιο
- Πώς το Ισραήλ πούλησε στη Χεζμπολάχ παγιδευμένες συσκευές – Κατάσκοποι περιγράφουν επιχείρηση 10 ετών