Παιδί: Αποδομώντας τους μύθους της φιλίας
Δώστε στο παιδί τις σωστές βάσεις ώστε να κατανοήσει την πραγματική φιλία, αποδομώντας από νωρίς τις τοξικές σχέσεις, τις «λυκοφιλίες» ή ακόμα και τα ψεύτικα πρότυπα.
Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά στην εφηβική ηλικία, πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχουν μόνο ένα κολλητό φίλο ή κολλητή φίλη καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους. Ακόμα κι αν το εν λόγω σενάριο είναι πολύ όμορφο, είναι καλό να μάθουμε στα παιδιά ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τσακωθούν ποτέ ή ότι πάντα θα συμφωνούν σε όλα, μιας και η τέλεια φιλία δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν ή να λένε πράγματα που δεν τους εκφράζουν, απλά και μόνο για να αποκτήσουν μεγάλο κύκλο φίλων. Δεν είναι κακό, φυσικά, να είναι κοινωνικό, δεν είναι καλό όμως για εκείνο να πρέπει να υποδύεται για να το συμπαθήσουν.
Εξηγώντας στα παιδιά μας, τις δύσκολες αλήθειες της φιλίας, τα προετοιμάζετε για ορισμένες δύσκολες στιγμές που θα έρθουν ενώ θα είναι πιο πρόθυμα να αναζητήσουν τις συμβουλές σας ή την υποστήριξή σας όταν πραγματικά το χρειαστούν.
Η τέλεια φιλία είναι μύθος
Είναι απαραίτητο να αποδομήσετε την ιδέα της τέλειας φιλίας, καθώς σε κάθε ανθρώπινη σχέση υπάρχουν στιγμές που κάποιος μπορεί να ενοχληθεί από κάτι που έκανε ή είπε ο άλλος. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και συμβαίνουν συχνά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δύο φίλοι είναι λιγότερο δεμένοι. Σε μια υγιή φιλία, θα μπορεί να μοιραστεί τα πραγματικά της συναισθήματα, όποια και αν είναι αυτά, χωρίς να φοβάται ότι η σχέση θα τελειώσει.
Ορισμένες φιλίες είναι ανθυγιεινές
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθυγιεινής φιλίας, αποτελεί εκείνος ο φίλος που ενώ είναι πολύ κοντά του, ξαφνικά απομακρύνεται άνευ λόγου και αιτίας. Ξαφνικά σταματούν να είναι φίλοι κι ενώ το άλλο παιδί φαίνεται να έχει προχωρήσει, το άλλο ενδέχεται να αναρωτιέται που έφταιξε ή αν έκανε κάτι λάθος. Είναι σημαντικό να του εξηγήσετε ότι είναι καλό να απομακρύνετε από τέτοιους «φίλους», αφού δεν είναι πραγματικοί και δεν θα μπορούν να έχουν μια βαθύτερη σύνδεση. Παράλληλα η προσπάθεια να διατηρήσουν επαφή μαζί τους ενδέχεται να είναι εξαντλητική, οπότε θα ήταν καλό να το προειδοποιήσετε.
Δεν θα το καλούν πάντα
Είναι καλό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι ενδέχεται κάποιες φορές να μην το καλούν, σε κάποια έξοδο ή μάζωξη, είτε επειδή κάποιος επίτηδες το αποκλείει είτε γιατί πολύ απλά έγινε κάποιο λάθος. Είναι σημαντικό να του δώσετε να καταλάβει ότι είναι φυσιολογικό να στεναχωρηθεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή του τελειώνει εκεί. Αντίθετα ενθαρρύνετέ το να κινητοποιηθεί, οργανώνοντας όμορφες δραστηριότητες για να απολαύσει μαζί με τους φίλους του.
Οι φιλίες «χαλάνε» και είναι φυσικό
Υπενθυμίστε του πως όλες οι φιλίες δεν κρατάνε για πάντα, γεγονός που είναι φυσιολογικό, καθώς μεγαλώνοντας πιθανότατα να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους ή τα ενδιαφέροντά τους να μην ταιριάζουν πια. Είναι φυσικό να στεναχωρηθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλωθεί εκεί, μιας και καθημερινά δίνονται πολλές ευκαιρίες για νέους και κυρίως πραγματικούς φίλους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις