Κιμαδόπιτα με σταφίδα και φιστίκι Αιγίνης
Μια πολίτικης λογικής πίτα, αρχοντική και χορταστική. Το μυστικό είναι να μαγειρευτεί καλά ο κιμάς προτού μπει μέσα στην πίτα.
Προετοιμασία 25΄, Μαγείρεμα 45΄, Ψήσιμο 50΄
Υλικά (για 8 μερίδες)
1 συσκευασία έτοιμο φύλλο χωριάτικο, ξεπαγωμένο
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
500 γρ. κιμάς αρνίσιος ή από ζυγούρι (αν δεν μας αρέσει το αρνί χρησιμοποιούμε 1 κιλό μοσχαρίσιο)
2 μεγάλα κρεμμύδια, ξερά, ψιλοκομμένα
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης (καθαρό βάρος)
100 γρ. σταφίδες ξανθές
300 γρ. φέτα από αιγοπρόβειο γάλα
200 γρ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
2 αβγά
1 κουτ. σούπας μείγμα τριμμένων μπαχαρικών (μπαχάρι, κόλιανδρος, πιπέρι, γαρίφαλο και μαστίχα Χίου)
Διαδικασία
Σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι να ξανθίσει. Προσθέτουμε τον κιμά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ψήνουμε τον κιμά σε σιγανή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού. Οταν παρέλθει ο χρόνος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και τον αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα. Σπάμε τα φιστίκια Αιγίνης σε ένα γουδί και τα ρίχνουμε στον κιμά. Προσθέτουμε τη σταφίδα, τη φέτα σπασμένη με το χέρι, την τριμμένη γραβιέρα, τα αβγά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε ένα φύλλο στην επιφάνεια εργασίας μας. Κατά μήκος της μιας από τις μακριές πλευρές του απλώνουμε ένα μέρος της γέμισης. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, προσέχοντας να μη μας φεύγει η γέμιση. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και βάζουμε περιφερειακά το ένα ρολό. Εκεί που τελειώνει το ρολό, συνεχίζουμε με το επόμενο. Στο τέλος θα έχουμε φτιάξει έναν σαλίγκαρο που θα καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Σερβίρουμε με λίγο στραγγιστό γιαούρτι και σουμάκ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις