Ειδικός αναλυτής: Ο Ερντογάν κινδυνεύει να καταστρέψει την Τουρκία
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Ασφάλειας, Ζαχαρία Μίχας, «η Τουρκία μπορεί να βρεθεί σε ένα σημείο, στο οποίο να έχει αντιπάλους και τους δύο, ΗΠΑ και Ρωσία.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Την εκτίμησή του η πολιτική του Ταγίπ Εντογάν θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον της Τουρκίας, εξέφρασε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Ασφάλειας, Ζαχαρίας Μίχας.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο οποίος μίλησε στο Focus FM, η πολιτική τoυ Ερντογάν θα έχει ως αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα του, ακόμα και να την καταστρέψει.
Όπως ανέφερε, «η Τουρκία μπορεί να βρεθεί σε ένα σημείο, στο οποίο να έχει αντιπάλους και τους 2 (ΗΠΑ-Ρωσία). Όλο το θέμα είναι πότε θα αποφασίσει το βαθύ κράτος των ΗΠΑ να σταματήσει να βλέπει με τον τρόπο, που βλέπει τη Ρωσία και να υπάρξει ένα minimum συνεννόησης».
Σε περίπτωση που συμβεί αυτό κατά τον κ. Μίχα, θα είναι συμβατό με το ελληνικό συμφέρον, διότι έτσι θα μειωθεί η σημασία της Τουρκίας. «O Eρντογάν έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα του. Δεν έχει κερδίσει μόνο, έχει χάσει με τις αντισυσπειρώσεις, που καθιστούν, δυσχερέστερη την επίτευξη των σκοπών του», λέει ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες με το Oruc Reis, ο κ. Μίχας ανέφερε ότι «το «αβλαβής διέλευση» είναι προβληματικό, έτσι όπως το χρησιμοποίησε η ελληνική πλευρά. Αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι είχε απλωμένα καλώδια, δεν είναι αβλαβής διέλευση. Προσπαθούσε να κάνει κάτι. Δεν έχουμε καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες, για αυτό αναφέρθηκε το FIR, διότι η θαλάσσια περιοχή κάτω από το FIR είναι περιοχή έρευνας και διάσωσης.
Παράλληλα, κατηγόρησε την ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι «με δική μας αβελτηρία προκύπτουν προβλήματα, που προκαλούν ζητήματα σοβαρά, που πρέπει ταχύτατα να επιλύσουμε, γιατί χρησιμοποιούνται ως όπλα από την Τουρκία. Από τη στιγμή, που δεν έχεις δηλώσει επισήμως, ότι κάτι είναι δικό σου, είναι προβληματικό να λες, ότι είναι δικό σου»…
ΑΟΖ – 12 μίλια – Αιγαίο
Για το θέμα ανακήρυξης της ΑΟΖ ο κ. Μίχας σημείωσε ότι «το να πας και να καταθέσεις συντεταγμένες στον ΟΗΕ ανακηρύσσοντας ΑΟΖ. δε σημαίνει ότι την πήρες, γιατί με την ίδια λογική θα την έπαιρνε και η Τουρκία, που κατέθεσε. Είναι η έναρξη μίας διαδικασίας. Αν καταθέσεις και δεν υπάρξει αντίδραση, γίνονται αποδεκτές. Αν όμως κάποιος καταθέσει ενστάσεις, κινείσαι με ειρηνικές διαδικασίες, που προβλέπει η Χάρτα του ΟΗΕ».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των 12 μιλίων, ο κ. Μίχας ερίπε ότι «δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο, αλλά πολλές αποχρώσεις του γκρίζου. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει αναλύσεις και σενάρια, για το τί μπορεί να γίνει με τα 12 μίλια. Θα μπορούσες να πεις πάω στα 8 ή 9 μονομερώς. Αυτός που απειλεί με πόλεμο, δε θα σταματήσει να το κάνει. Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, αλλά να μην το μπερδεύουμε με προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι ΗΠΑ προφανώς λένε «μην το κάνεις», το θέμα είναι σε ποιό βαθμό θα το αποδεχθείς. Κάνε όμως την κίνηση για να δείξεις ότι δεν ξεχνάς το δικαίωμα αυτό. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει γίνει στον ηπειρωτικό κορμό».
Τέλος, για το Αιγαίο ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Ασφάλειας υποστήριξε ότι η τάση είναι να απομονωθεί το Αιγαίο ως μη επιλύσιμο, για να επικεντρωθούν όλοι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. «Αλλά όταν και συ δεν έχεις κάνει τίποτα, κινδυνεύεις να παγιωθούν όσα λέει η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν στερείται στρατιωτικής ισχύος έναντι της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με μηδενικό ρίσκο, συσσωρεύονται τετελεσμένα εις βάρος της χώρας», τόνισε ο κ. Μίχας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις