Ελληνική λέξη με νόημα που δεν… μεταφράζεται – Ποια είναι
Η τετρασύλλαβη λέξη για την οποία μιλάμε, κρύβει αρετές που καμία μετάφραση δεν μπορεί να αποδώσει...
Είναι λέξη σύνθετη και στα αγγλικά μεταφράζεται ως «Love of honour» («αγάπη για την τιμή»).
Ωστόσο, αυτή η μετάφραση δεν μπορεί να αποδώσει το νόημα και τις αρετές που «κρύβονται» στην τετρασύλλαβη λέξη : φιλότιμο.
Αυτό αναφέρεται και στο άρθρο του BBC με τίτλο «The Greek word that cant ’t be translated».
Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με το άρθρο από το Τολό, όπου ένας Γερμανός συγγραφέας, ο Andreas Deffner κάνοντας διακοπές, έμαθε… κατά λάθος τι σημαίνει η λέξη «φιλότιμο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός της Λέσβου στους πρόσφυγες – και στην προτεινόμενη για να λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το 2016, γιαγιά Αιμιλία Καμβύση, που μαζί με άλλους νησιώτες πρόσφεραν έμπρακτη στήριξη και βοήθεια στους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται ότι όχι μόνο η λέξη παραμένει αμετάφραστη, αλλά και ότι οι ίδιοι οι Έλληνες δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε έναν ενιαίο ορισμό.
«Πράγματι, η λέξη είναι αδύνατο να μεταφραστεί με ακρίβεια σε καμία γλώσσα », εξηγεί ο Βασίλειος Π. Βερτουδάκης, λέκτορας της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Ωστόσο, το φιλότιμο αποτελεί δομικό στοιχείο της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας λόγω της μοναδικής στάσης της Ελλάδας σε σχέση με αυτό που αποκαλούμε Δύση».
Ο κ. Βερτουδάκης σημειώνει ότι η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «φιλοτιμία», της οποίας η πρώτη επιβεβαιωμένη γραπτή αναφορά χρονολογείται στην αυγή της ελληνικής κλασικής περιόδου (6ος και 7ος αιώνας π.Χ.) στα γραπτά του λυρικού ποιητή Πίνδαρου.
Πηγή: BBC
- ΕΝΦΙΑ 2025: Οι κινήσεις που «κλειδώνουν» έκπτωση έως 20% στο ραβασάκι
- Πατ Ράιλι: «Δεν ανταλλάζουμε τον Μπάτλερ»
- Το αεροπορικό δρομολόγιο με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2024
- Σεούλ: Μια καφετέρια αλλιώτικη από τις άλλες όπου… βρέχει κάθε 15 λεπτά
- Άκρως Ζωδιακό: Τα do’s και don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 27.12.2024]
- Η δύναμη της διαφήμισης: 186.000 υπογραφές για μια ενοχλητική συνήθεια στα αεροπλάνα