Ο εξευτελισμός της λογικής
Δέκα βράδια μετά την ΕΕΑ και όποιος καταλαβαίνει τι γίνεται, παρακαλείται να σηκώσει το χέρι του.
- Η αχίλλειος πτέρνα υπάρχει αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο Έκτορας
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Δεν σας αφήνει ο σκύλος σας να φύγετε από το σπίτι; - Οι τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα
Ακριβώς δέκα βράδια. Από τη στιγμή που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ανακοίνωσε το περίφημο πλέον πόρισμα της, με το οποίο επιβεβαίωσε τη σχέση «πολυιδιοκτησίας» ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Με ψήφους 4-1 η Επιτροπή, η μοναδική αρμόδια για θέματα αδειοδότησης κατέληξε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Και αναπόφευκτα ανέλαβε την υποχρέωση να στείλει τον «φάκελο» στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.
Ήταν 27 Γενάρη. Έρχεται 7 Φλεβάρη. Σε αυτό το διάστημα:
1) Η Κυβέρνηση έσπευσε υπό τον φόβο «εθνικού διχασμού» να περάσει με τροπολογία την αλλαγή του νόμου προκειμένου οι δύο ομάδες να μην απειλούνται από υποβιβασμό. Από την ποινή που προέβλεπε δηλαδή ο αθλητικός νόμος και το καλοκαίρι του 2018 όταν έγινε η αγοραπωλησία των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ξάνθης. Και βεβαίως όταν η ΕΕΑ εξέδωσε το πόρισμα της.
2) Προέκυψε επίσης μιας «αλλαγή σκυτάλης» στην Κυβέρνηση καθώς ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης βγήκε στην άκρη και τις υποθέσεις που αφορούν στο ποδόσφαιρο ανέλαβε ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο συγκεκριμένος ταξίδεψε στη Νιόν να κουβεντιάσει με την UEFA (και μάλλον να συνειδητοποιήσει ότι η «ντροπολογία» που πέρασε Η Βουλή δεν είναι αποδεκτή στην διεθνή συνομοσπονδία), ενώ νωρίτερα είδε μεταξύ άλλων τον Ντέμη Νικολαΐδη –και άλλους που δεν ονομάτισε- για την επόμενη μέρα της διοίκησης του ποδοσφαίρου
3) Ο ΠΑΟΚ που… έσπειρε τον σπόρο του «εθνικού διχασμού» καταγγέλει μια συνομωσία σε βάρος του. Από την Κυβέρνηση –που νομοθέτησε για να αποφύγει τον υποβιβασμό-, τον Υφυπουργό της, τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, και βέβαια τον Ολυμπιακό
4) Η καταγγελία του ΠΑΟΚ «χώρεσε» επί της ουσίας σε μια κόλλα χαρτί, μιας ανώνυμης επιστολής που έφτασε στα χέρια μιας Εισαγγελέα. Η ίδια μάλιστα έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και αποφάσισε να παρέμβει.
5) Στο «σοκ» των πρώτων ημερών, προέκυψε η «διαγραφή» του Θοδωρή Ζαγοράκη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωβουλής για τη ΝΔ. Προέκυψαν διάφορες «επισκέψεις» οπαδών του ΠΑΟΚ σε βουλευτικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Έγινε ένα «συλλαλητήριο». Και μια «τέλεια απόδραση» του Μάκη Βορίδη από τη Βέροια.
6) Ειδική μνεία αξίζει η τηλεοπτική συνέντευξη του Μάκη Γκαγκάτση στο Open tv. Με τον αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ να μιλά για «εθνικό διχασμό», να καταγγέλει ότι η Ελλάδα βλέπει τους φιλάθλους της ομάδας του ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και να μπλέκει την υπόθεση «πολυιδιοκτησίας» με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
7) Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΠΑΟΚ δεν προκάλεσαν άμεσα την παρέμβαση κάποιου Εισαγγελέα. Ίσως γιατί δεν συνοδεύτηκαν από την κατάλληλη «ανώνυμη επιστολή». Το πιθανότερο όμως είναι ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου να τις διαβάσει ξανά και μάλιστα με προσοχή έπειτα από την «επώνυμη καταγγελία» του Ολυμπιακού.
8) Αξίζει να σημειωθεί πως για τις «ελληνοτουρκικές» σχέσεις μίλησε και η Ειρήνη Μαρούπα, μέλος της Επιτροπής. Σε δηλώσεις αποκάλυψε ότι έκανε δική της έρευνα, που επιβεβαιώνει την εξαγορά των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ξάνθης από τον Ιβάν Σαββίδη. Τις προέκυψε όμως και το συμπέρασμα ότι ο πατέρας του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, προχώρησε σε αυτή την αγορά για να σώσει την Ακριτική ομάδα από Τούρκους επιχειρηματίες που ήταν έτοιμοι να την «αρπάξουν»
9) Στο μεταξύ το πρωτάθλημα συνεχίζεται. Θέλει τέσσερις αγωνιστικές ως την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και είναι πολύ πιθανό στην πρώτη εξάδα των πλέι-οφ πέρα από τον ΠΑΟΚ να πλασαριστεί και η Ξάνθη.
10) Η ΕΕΑ δεν έχει ακόμη «καθαρογράψει» το σκεπτικό του πορίσματος. Η ΕΠΟ δεν το έχει πάρει στα χέρια της. Και τα δύο πειθαρχικά όργανα που θα πρέπει να εκδικάσουν την υπόθεση και να ανακοινώσουν ποινές, είναι άγνωστο πότε θα συνεδριάσουν. Αυτονόητα πρέπει η διαδικασία πάντως να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1 Μάρτη που τελειώνει η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Γιατί να ξεκινήσουν πλει-οφ με ΠΑΟΚ και Ξάνθη, και στην πορεία οι Ακρίτες να τιμωρηθούν πχ με -10 άρα να χάνουν την έκτη θέση, θα είναι απλά ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ.
Τελειώσαμε την καταμέτρηση; Ναι. Και ας ελπίσουμε ότι καλύψαμε όλα τα «σημαντικά γεγονότα». Ένα top-10 αυτού του δεκαημέρου. Τι συμπέρασμα προκύπτει; Το αυτονόητο. Ότι κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με την «ουσία» της υπόθεσης. Συζητάμε για οτιδήποτε άλλο, εκτός από το «πως» ο ΠΑΟΚ έβαλε στο «άρμα» του την Ξάνθη μέσω την εξαγορά των αθλητικών εγκαταστάσεων της. Και βέβαια αντί του ποσού των δέκα εκατ ευρώ.
Δεν νοιάζει την Κυβέρνηση. Δεν νοιάζει την Δικαιοσύνη (άντε να δούμε ποιος θα «δικάσει» στα πειθαρχικά όργανα). Δεν νοιάζει το ποδόσφαιρο (ποια ΕΠΟ και ποια Σούπερ Λιγκ). Δεν νοιάζει καλά-καλά το πρωτάθλημα καθώς εξαιρώντας τον Ολυμπιακό και την ΑΕΛ δεν έχει αναφερθεί κανείς σε αυτή την υπόθεση.
Υπάρχει το συμπέρασμα της μοναδικής αρμόδιας Επιτροπής για θέματα αδειοδότησης, ότι δύο ΠΑΕ καταπάτησαν κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού μπαίνοντας κάτω από την ίδια επιχειρηματική ομπρέλα. Υπάρχει ίσως το μεγαλύτερο «επιβεβαιωμένο» σκάνδαλο στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και άπαντες σφυρίζουν κλέφτικα.
Στην ατζέντα είναι η συνομωσία, οι «ανώνυμες επιστολές», οι ακαταλαβίστικές δηλώσεις του Γεραπετρίτη που μάλλον στη Νιόν… έχασε τη μπάλα. Ο Γραμμένος που πήγε μετά την Κυβέρνηση στη Νιόν μάλλον για να ρωτήσει τι έγινε ώστε να ενημερώσει τα «αφεντικά» του. Και ο Ντέμης που τελικά λέει δεν «πέρασε» ως το πρόσωπο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η επόμενη μέρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον το τελευταίο είναι το μόνο λογικό. Σε τελική ανάλυση γιατί να μην αναλάβει απευθείας ο Βασίλης Γκαγκάτσης; Να μην χρειάζεται να αναζητούμε και «μεταφράσεις»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις