Μαίνονται οι μάχες στη Λιβύη – Καταγγελίες για βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Μιτίγκα
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα μια προσπάθεια για εκεχειρία, στις μάχες που κρατούν από το 2011
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα μια προσπάθεια για εκεχειρία, στις μάχες που κρατούν από το 2011.
Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για κατάπαυση πυρός, φαίνεται πως αμφότερες οι αντιμαχόμενες δυνάμεις δεν βάζουν μυαλό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, σήμερα, Παρασκευή, δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, του Χαλίφα Χαφτάρ επιτέθηκαν στο μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας που λειτουργεί.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κυβέρνηση της Τρίπολης -και μεταδίδει το Anadolu- το αεροδρόμιο της Μιτίγκα στην Τρίπολη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους και αναγκάστηκε να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Μιτίγκα είναι το μοναδικό αεροδρόμιο που παραμένει εν λειτουργία στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Το εν λόγω αεροδρόμιο αποτελούσε στο παρελθόν στρατιωτική βάση. Ωστόσο, άρχισε να χρησιμοποιείται για πολιτικές πτήσεις όταν χρειάστηκε να αντικατασταθεί το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές σε μάχες το 2014.
Ελπίδες (;) για εκεχειρία στη Λιβύη
Όλα αυτά, ενώ εχθές ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή Γάσαν Σαλαμέ έκανε λόγο για «πρόοδο» προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής εκεχειρία. Όπως είχε διευκρινίσει ο ίδιο, υπάρχουν ακόμα «σημεία απόκλισης».
«Σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά σημαντικά θέματα και έχουμε μπροστά μας συγκλίσεις σε διάφορους τομείς» δήλωσε στους δημοσιογράφους, χθες, κατά την τέταρτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο αντίπαλων στρατοπέδων της Λιβύης.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ πρόσθεσε ωστόσο ότι μένει ακόμη να «δοθούν διευκρινίσεις στο τελικό μας σχέδιο» και να ρυθμιστούν «δύο ή τρία σημεία απόκλισης», χωρίς να διευκρινίσει ποια, για να επιτευχθεί μια συμφωνία η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τις αρχές των δύο πλευρών.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία πριν φύγουν από τη Γενεύη» μετά τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας, πρόσθεσε.
Οι δύο πλευρές συμφωνούν η κοινή λιβυκή στρατιωτική επιτροπή που συνεδριάζει στη Γενεύη, αποτελούμενη από δέκα αξιωματικούς που εκπροσωπούν ισότιμα τις δύο πλευρές, «να εμπλακεί στην επιτήρηση μιας εκεχειρίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Αυτό το σημείο «είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε.
Ο Σαλαμέ είπε επίσης ότι ο OHE αναμένει από τους αρχηγούς των φυλών της ανατολικής Λιβύης να υποβάλουν έως αργά απόψε τον κατάλογο των όρων ώστε να ανοίξουν εκ νέου οι πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί που παραμένουν αποκλεισμένοι. Διευκρίνισε ότι μίλησε με τους αρχηγούς των φυλών, σύμμαχους του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ χθες, Τετάρτη, ζητώντας να ορίσουν τα αιτήματά τους.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι εκτός από τις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις, συνομιλίες προβλέπονται επίσης στο οικονομικό επίπεδο στις 9 Φεβρουαρίου στο Κάιρο και δήλωσε πεπεισμένος για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις