Ενας Ελβετός για ένα πείραμα…
Από τον ΠΑΟ κυκλοφόρησε προχθές μια δήλωση δυσαρέσκειας για τη διαιτησία που συνοδεύτηκε από μια ερώτηση για το αν το VAR λειτούργησε όπως στο πρωτάθλημα - στην Τούμπα στο VAR ήταν Ελβετοί. Ο Παναθηναϊκός πιάστηκε στον ύπνο
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε μετά την ήττα του από τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα την περασμένη Κυριακή και την Τετάρτη το βράδυ κέρδισε τους Πράσινους με 2-0 στην Τούμπα. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε και εξαιτίας κάποιων λαθών του ελβετού διαιτητή Σάντρο Σερέρ. Ειδικά το πέναλτι που έδωσε στον ΠΑΟΚ με το οποίο ο Δικέφαλος άνοιξε το σκορ μοιάζει δωράκι – ο Γιώργος Δώνης το αποκάλεσε «αμφισβητούμενο», χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται στο ποδόσφαιρο για κάτι ανύπαρκτο. Ο Σερέρ είναι μόλις 31 χρόνων, είναι διαιτητής από την τρίτη κατηγορία διαιτητών UEFA και άπειρος για τέτοιο ματς.
Αφιξη
Από τον ΠΑΟ κυκλοφόρησε προχθές μια δήλωση δυσαρέσκειας για τη διαιτησία που συνοδεύτηκε από μια ερώτηση για το αν το VAR λειτούργησε όπως στο πρωτάθλημα – στην Τούμπα στο VAR ήταν Ελβετοί. Ο Παναθηναϊκός πιάστηκε στον ύπνο. Θα έπρεπε να έχει επισημάνει στην ΚΕΔ, πριν από το ματς, ότι η σημαντικότητα του παιχνιδιού είναι μεγάλη και πως στο παιχνίδι χρειάζεται ένας ξένος διαιτητής, αλλά όχι νέος και άπειρος: κάποιος εξαιρετικά έμπειρος. Θα έπρεπε ο ΠΑΟ να έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και γιατί ο συγκεκριμένος διαιτητής ήταν να έρθει πέρυσι στο ματς Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και η άφιξή του ματαιώθηκε (εντελώς τυχαία;) ύστερα από δημοσιεύματα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης που επισήμαναν ότι είναι ακατάλληλος για το συγκεκριμένο ματς. Μπορεί να είναι σύμπτωση αλλά ο αρχιδιαιτητής μας τον αντικατέστησε αμέσως ύστερα από ένα πρωτοσέλιδο που χαρακτήριζε τον Ελβετό «κινητή καρμανιόλα». Παραδόξως ανάλογες αναφορές φέτος δεν υπήρξαν – το γιατί το είδαμε.
Τζήλος
Ο Σερέρ ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής διαιτητών που η UEFA υποστηρίζει και χρηματοδοτεί, ώστε διεθνείς διαιτητές με μικρή πείρα να παίζουν ματς στο εξωτερικό: στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα πάει στην Ελβετία την Κυριακή ο Τζήλος για να διευθύνει το παιχνίδι Ζυρίχη – Βασιλεία. Ναι καλά το καταλάβατε: ο Περέιρα στην προκειμένη περίπτωση δήλωσε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα πειραματικό πρόγραμμα ανταλλαγής διαιτητών και έκανε τον Παναθηναϊκό κάτι σαν πειραματόζωο. Κατά τα άλλα, το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι οι «μισαλλόδοξες δηλώσεις» και η «εχθροπάθεια», όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Επικρατείας και Ποδοσφαίρου Γιώργος Γεραπετρίτης.
Τσέφεριν
Ο Γεραπετρίτης ζει μέρες δόξας απολαμβάνοντας φυσικά τη μεγάλη προβολή που το ποδόσφαιρο χαρίζει – ειδικά σε όποιον εμφανίζεται σε αυτό για να κάνει τομές, αλλαγές, πλαίσια κ.λπ. Την Τετάρτη το βράδυ την ώρα που ο διαιτητής Σερέρ έδινε ρεσιτάλ στην Τούμπα, ο Γεραπετρίτρης έδωσε το δικό του σόου καλεσμένος στην εκπομπή της Ολγας Τρέμη. Σε αυτή του την τηλεοπτική εμφάνιση μας έκανε πάντως λίγο πιο σοφούς αφού αποκάλυψε μέρος των συζητήσεων με την UEFA και παραδέχτηκε ότι τη FIFA που έχει και μεγαλύτερη αρμοδιότητα για το ελληνικό ζήτημα δεν την έχει δει ακόμα. Ο Γεραπετρίτης είπε για πρώτη φορά ότι το περίφημο «συνυποσχετκιό» που θα υπογράψει ο έλληνας Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της UEFA κ. Τσέφεριν όταν και εφόσον έρθει στην Ελλάδα (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου…) θα πρέπει να το συντάξουμε εμείς – «με τη βοήθεια και τις προτάσεις τεχνικών κλιμακίων της UEFA» είπε χαρακτηριστικά. Αυτή η παραδοχή αποτελεί μια κάποια πρόοδο: τουλάχιστον δεν περιμένουμε να εμφανιστεί στην Αθήνα ο Τσέφεριν όπως ο Μωυσής με τις Δέκα Εντολές. Αλλά την ίδια στιγμή βάζει τον Γεραπετρίτη (και την κυβέρνηση σε νέες περιπέτειες).
Μοντέλο
Ποιος θα το συντάξει αυτό το προσχέδιο; Τι θα περιλαμβάνει; Τι θα αλλάξει στο ποδόσφαιρό μας; Υστερα από επιπόλαιες νομοθετικές παρεμβάσεις, δηλώσεις που προκάλεσαν χαμόγελα, συναντήσεις με τον Ντέμη Νικολαΐδη (και διάφορους άλλους που ονόματα δεν έχουν), ταξίδια στην Ελβετία και συνεντεύξεις που εξασφάλισαν προβολή, η κυβέρνηση φτάνει στο διά ταύτα: πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης μιας παρέμβασης σταματώντας να παίζει κρυφτούλι με τις πλάτες των ξένων. Σιγά σιγά ο Γεραπετρίτης αρχίζει να φωτογραφίζει τομείς στους οποίους η παρέμβαση είναι απαραίτητη: χθες μίλησε (με το δικό του μοναδικό τρόπο είναι αλήθεια…) για τη διαιτησία (προκρίνοντας ένα μοντέλο που θυμίζει επαγγελματική διαιτησία) και μίλησε και για την ΕΠΟ, λέγοντας ότι από τη μια θα συναντήσει τους ανθρώπους της και από την άλλη ότι δεν θεωρεί τη λειτουργία της υποδειγματική.
Σιγά σιγά και ίσως (και χωρίς πραγματικά να το θέλει) η κυβέρνηση θα μπει στα μαρμαρένια αλώνια: διότι αν τα βάλει με την ΕΠΟ είναι δεδομένο πως θα βρει απέναντί της και όσους τώρα έχουν τον έλεγχό της και όσους αύριο ονειρεύονται να βάλουν εκεί ανθρώπους τους – ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΠΟ έχει εκλογές το καλοκαίρι και κάποιοι διατείνονται ότι τις έχουν κερδίσει ήδη! Και δεν νομίζω ότι οι συγκεκριμένοι έχουν σκοπό να δεχθούν παρεμβάσεις της κυβέρνησης που να μειώνουν τη δύναμη της ομοσπονδίας στη διαιτησία, στην αθλητική δικαιοσύνη και γενικά στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Υπό αυτό το πρίσμα το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση η αντιπροσωπεία της ΕΠΟ που πήγε χθες με τη σειρά της στην UEFA, είναι μήνυμα πολέμου: θυμίζω ότι από τον πρόεδρο Βαγγέλη Γραμμένο και τους συνεργάτες του έγινε γνωστό ότι η UEFA τους είπε πως ο υποβιβασμός για την παράβαση της πολυιδιοκτησίας είναι ποινή που δεν αλλάζει και μάλιστα μεσούσης της περιόδου. Το είπε αυτό ο Γραμμένος γιατί θέλει να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ; Ούτε για αστείο. Ολοι γνωρίζουν πως μετά τη φασαρία που έγινε, εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, δύσκολα θα βρεθεί αθλητικός δικαστής να κρίνει την υπόθεση ψυχρά και ανεπηρέαστα, αν αυτή βρεθεί μπροστά του. Επίσης είναι δεδομένο πως αργά ή γρήγορα ο ΠΑΟΚ θα προσφύγει στα διαιτητικά δικαστήρια και θα μπλοκάρει την απόφαση της ΕΕΑ. Αλλά αυτό που ήθελαν οι άνθρωποι της ΕΠΟ είναι να κάνουν σαφές στον Γεραπετρίτη πως δεν θα τον αφήσουν να μπει στα χωράφια τους χωρίς να δώσουν μάχη.
Καλάθι
Θα πει κάποιος ότι η ΕΠΟ δεν έχει οπαδούς να βγουν στον δρόμο κι άρα για την κυβέρνηση είναι πιο εύκολο να κάνει παρεμβάσεις. Πολύ σωστά. Μόνο που με τη μέχρι τώρα πρακτική της, η κυβέρνηση έδειξε πως δεν θέλει να δυσαρεστήσει επιχειρηματίες που θα βρει μπροστά της και αν πειράξει κάτι στη γενική οργάνωση του ποδοσφαίρου μας, ξεκινώντας από την ομοσπονδία, τη διαιτησία, την αθλητική δικαιοσύνη κ.λπ. Ακούω πολλά, κρατάω μικρό καλάθι και περιμένω τη συνέχεια. Επισημαίνοντας στον Γεραπετρίτη και τους αόρατους συνεργάτες και συνομιλητές του που θα συντάξουν το μνημόνιο του ποδοσφαίρου πως τα δύσκολα έρχονται…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις