FAZ: Ποιοι κερδίζουν από την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα
Τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα ελληνικά νησιά επιβεβαίωσε στην FAZ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf)
Εκτενές ρεπορτάζ για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, με αφορμή την επίσκεψη του ανταποκριτή της στη Λέρο, φιλοξενεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine.
Με αφορμή το παράδειγμα της Λέρου, όπου φιλοξενούνται 3.000 άνθρωποι σε κέντρο υποδοχής χωρητικότητας 800 ατόμων, τίθεται το ερώτημα ποιος επωφελείται από την άθλια κατάσταση στα κέντρα προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf) επιβεβαίωσε στην FAZ ότι διερευνά τη χρήση ευρωπαϊκών κεφαλαίων στα ελληνικά νησιά, ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, λόγω του τεκμηρίου της αθωότητας.
«Είναι απλό να ρίχνει κανείς την ευθύνη για τη δυστυχία στα ελληνικά νησιά μόνο στην ανικανότητα της Ευρώπης να οικοδομήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου στα εξωτερικά της σύνορα» αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Ένας άλλος λόγος όμως είναι ότι όχι μόνο οι διακινητές και οι λαθρέμποροι κερδίζουν πολλά χρήματα από την κρίση. Υπάρχει πλήθος στοιχείων που καταμαρτυρούν ότι ελληνικές κρατικές θέσεις (ή τουλάχιστον μεμονωμένοι υπάλληλοι), αδίστακτοι επιχειρηματίες, όπως και πολλοί ‚ακτιβιστές‘ χρησιμοποιούν συστηματικά προς ίδιον όφελος την ανάγκη».
Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ «μόνο η ΕΕ το 2015 έδωσε στην Ελλάδα πάνω από ένα δις ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από αυτή την πίτα όλοι θέλουν να φάνε μεγαλύτερο κομμάτι από εκείνο που τους αναλογεί».
«Μικρά κόλπα που αξίζουν εκατομμύρια
Χωρίς αναφορά σε πραγματικά ονόματα, το ρεπορτάζ καταγράφει μαρτυρίες εργαζομένων σε συναφείς φορείς, καταγγέλλοντας ατασθαλίες με υπόνοιες διαφθοράς.
Σύμφωνα με την FAZ τον Ιανουάριο του 2017 μοιράστηκαν περίπου 1300 μερίδες τροφίμων για 880 εγγεγραμμένους ανθρώπους στην Κω και 3200 μονάδες για 2500 άτομα στη Λέσβο. Πρόσωπο που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα, ανέφερες χαρακτηριστικά μικρά κόλπα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιες εταιρίες για να κερδίσουν πολλά χρήματα.
Για παράδειγμα ότι «προβλεπόταν να χορηγηθούν 3000 μερίδες με κοτόπουλο, ρύζι και δέκα ελιές. Αντ’ αυτού οι ελιές ήταν τέσσερις». Κι όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, από τις μικρές ατασθαλίες μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του προβλήματος.
«Είναι τα μικρά κόλπα που αξίζουν εκατομμύρια», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδα, το οποίο υπογραμμίζει: Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αρχή της κρίσης των προσφύγων το 2015 συνέπεσε με την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση. Ξαφνικά πολλά χρήματα έπεσαν στην Ελλάδα, και μερικοί άνθρωποι έγιναν πολύ εφευρετικοί.
- H Βουλή τιμά τη μνήμη του Πολυτεχνείου – Ενός λεπτού σιγή σε ειδική συνεδρίαση
- Ευλογιά προβάτων: Παράταση έως 22/11 των περιοριστικών μέτρων – Τι ισχύσει για σφαγές
- Στέφανος Κασσελάκης: Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλεί για το πόθεν έσχες
- Σρι Λάνκα: Απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την παράταξη του προέδρου στις βουλευτικές εκλογές
- Κακοκαιρία Alexandros: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική – Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες
- Τα νέα σενάρια για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026 και η προσομοίωση της κλήρωσης