Τάκης Μπαλτάκος: Aπό συνομιλητής της Χρυσής Αυγής, απολογητής της πολυϊδιοκτησίας και του Σαββίδη
Ο Τάκης Μπαλτάκος, γνωστός για τις «σκληρές δεξιές» απόψεις και το ρόλο συνομιλητή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής που είχε, ξαναχτύπησε από το Open για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε σχέση με το σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας
- Καταρρακτώδεις βροχές παρέλυσαν τη Μάλαγα - Σε κόκκινο συναγερμό ξανά η πολύπαθη Βαλένθια
- Μαρινάκης για Safe Youth: Εργαλείο για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά κάθε παιδί απέναντι στη βία
- Υδροστρόβιλος εμφανίστηκε στον Σαρωνικό – Eντυπωσιακές εικόνες από τους Αγίους Θεοδώρους
- Push-ups: Πες μου την ηλικία σου να σου πω πόσα πρέπει να κάνεις
Το όχι και τόσο μακρινό 2014 ο Τάκης Μπαλτάκος, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ύστερα από το σάλο που προκλήθηκε με την αποκάλυψη των συνομιλιών που είχε με τον υπόδικο για συμμετοχή στην νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη.
Στη συζήτηση αυτή γινόταν σαφές ότι ο Μπαλτάκος λειτουργούσε ως ένα είδος άτυπου «γεφυροποιού» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία –ή μερίδα της Νέας Δημοκρατίας– και τη Χρυσή Αυγή. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν λίγες οι φωνές από το χώρο της «σκληρής δεξιάς» και εντός της Νέας Δημοκρατίας που θα ήθελαν κάποια συμπόρευση και με την ακροδεξιά.
Ο Μπαλτάκος στη συνομιλία φαινόταν να είναι τακτικός συνομιλητής του Κασιδιάρη και για την υπόθεση της δίκης και ότι είχε μια διαμορφωμένη άποψη κατά της δίωξης με το συγκεκριμένο τρόπο των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, άποψη διαφορετική από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά ενώ λίγο πολύ παρουσίαζε μια εικόνα χειραγώγησης της δικαιοσύνης για να καταστούν δυνατές οι διώξεις.
Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, γιατί κατέδειξε ότι υπήρχε και εντός της ΝΔ ένας ισχυρός ακροδεξιός θύλακας που ακόμη και μετά τη δολοφονία Φύσσα εξακολουθούσε να φλερτάρει με την ιδέα ότι ακόμη και άνθρωποι όπως ο Κασιδιάρης ήταν τμήμα μιας δυνάμει «εθνικής παρατάξεως».
Ο ίδιος ο Μπαλτάκος, με σημαντική καριέρα στη δικηγορία και με παρουσία στα αθλητικά έχοντας περάσει από την ΕΠΑΕ αλλά και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, δεν είχε κρύψει ποτέ τις απόψεις του, ξεκινώντας από τον βαθύ αντικομμουνισμό που κληρονόμησε από τη μανιάτικη οικογένειά του.
Μάλιστα, τις αποτύπωσε και στις λογοτεχνικές ανησυχίες του, στα δύο μυθιστορήματα που έχει γράψει, το ένα με φόντο την Αρχαία Σπάρτη, το άλλο με φόντο την Αρχαία Αθήνα, θυμίζοντας ότι η μια ιδιαίτερη εμμονή με την Αρχαιότητα συχνά συνοδεύει τις παραδόσεις της ελληνικής ακροδεξιάς.
Ανασύνθεση της ακροδεξιάς
Ο Μπαλτάκος εκτός ΝΔ θα προσπαθήσει να συμβάλει στην ανασύνθεση της ακροδεξιάς με έντονο εθνικιστικό χαρακτήρα. Έτσι τον Οκτώβρη του 2018 θα συνεργαστεί με τον Δημήτρη Καμμένο, τότε διαγραμμένο βουλευτή των ΑΝΕΛ, αναγγέλλοντας την ίδρυση του κόμματος «Δύναμη Ελληνισμού» του οποίου το κεντρικό όραμα ήταν «η καταχώρηση και η μεταλαμπάδευση της ελληνικής παιδείας και η διάχυση του ελληνικού πολιτισμού και της Ορθοδοξίας». Λίγο αργότερα θα ανακοινωθεί ότι γίνονταν διεργασίες για τη διεύρυνση και με τη συμμετοχή του Γιώργου Καρατζαφέρη, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν.
Μάλιστα, ο Μπαλτάκος τον Ιανουάριο του 2019 είχε συναντηθεί στη Βουλή με τον Πάνο Καμμένο με αντικείμενο τη διαμόρφωση «πατριωτικού» δεξιού μετώπου κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Τότε ο Μπαλτάκος είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κόμμα το οποίο θα έχει έναν αμιγώς δεξιό χαρακτήρα. Είναι ένα κόμμα που λείπει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους δικούς μου υπολογισμούς υπάρχουν 45 πρώην Υπουργοί της Ν.Δ εκτός Βουλής. Εκείνο που εγώ θα ήθελα είναι να κάνουμε ένα ευρύτατο προσκλητήριο σε αυτούς τους υπουργούς».
Όμως, εσχάτως ο Μπαλτάκος άφησε για λίγο τις διεργασίες στο χώρο της ακροδεξιάς, για να ασχοληθεί ξανά με τα πράγματα του ποδοσφαίρου, λειτουργώντας ως απολογητής της πολυϊδιοκτησίας και των πρακτικών Σαββίδη.
Έτσι λοιπόν μιλώντας – που αλλού;– στο Open και την εκπομπή Total Football, ο κ. Μπαλτάκος υποστήριξε ότι δεν «κανένα θέμα από νομικής πλευράς», ότι δεν υπάρχει ζήτημα πολυϊδιοκτησίας και ότι δεν είναι δεσμευτική η έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Μάλιστα, με το κύρος του «έγκριτου νομικού» απεφάνθη: «Ποια η σχέση που έχει η διοίκηση και οι μέτοχοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την ΠΑΕ Ξάνθη; Εγώ δεν βλέπω καμία».
Βέβαια, για «έγκριτος νομικός» έκανε ένα… μικρό λάθος από αυτά που εάν τα έκανε στη Νομική Σχολή θα κινδύνευε να προστεθεί στη στρατιά των… αιώνιων φοιτητών.
Είπε χαρακτηριστικά: «Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να κερδίσει την υπόθεση, θα πρέπει να απλοποιήσει το θέμα, να το κατεβάσει στα πραγματικά νομικά επίπεδα, να επιμείνει στο άρθρο 69 και στο άρθρο 30».
Μόνο που το άρθρο 30, περί «πολυϊδιοκτησίας» έχει καταργηθεί.
Καταλαβαίνουμε τον ζήλο του κ. Μπαλτάκου, ενός υποτίθεται μέλους της «Παναθηναϊκής οικογένειας», να υπερασπιστεί τις θέσεις του κ. Σαββίδη και του ΠΑΟΚ και να τεκμηριώσει την εκτίμησή του ότι «θα έχουμε πλήρη απαλλαγή του ΠΑΟΚ», αλλά καλού κακού ας κοιτάει πρώτα νόμους και κανονισμούς πριν τοποθετηθεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις