Σύνταξη : Πώς χτίζεται από τα 30 ως τα 44 χρόνια ασφάλισης
Η μέγιστη απόδοση σύνταξης είναι στο κλείσιμο των 40 ετών και υποχωρεί από το 41ο έτος γιατί χαμηλώνει η προσαύξηση.
- «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» η Ζιζέλ Πελικό - Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» - Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ - Οι αναφορές της στην Ελλάδα για το κρίσιμο 2015
Συντάξεις με αυξήσεις που ξεκινούν από τα 8 ευρώ για χαμηλούς μισθούς, φτάνουν στα 130 ευρώ για μεσαίες αποδοχές και αγγίζουν τα 300 ευρώ για υψηλότερες μπορούν να «χτίσουν» με το νέο ασφαλιστικό 4,5 εκατ. ασφαλισμένοι που σκοπεύουν να βγουν στη σύνταξη με 30 ως 44 έτη ασφάλισης.
Η μέγιστη απόδοση σύνταξης είναι στο κλείσιμο των 40 ετών και υποχωρεί από το 41ο έτος γιατί χαμηλώνει η προσαύξηση.
Τα οφέλη είναι άμεσα για όσους συνταξιοδοτηθούν φέτος, με 30 και άνω έτη ασφάλισης καθώς οι μισθοί και οι εισφορές τους θα υπολογιστούν με αυξανόμενη αναπλήρωση, που οδηγεί σε αύξηση σύνταξης, σε σχέση με το ποσό που θα έπαιρναν αν διατηρούνταν οι παλαιοί συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Η σύνταξη
Όσοι προγραμματίζουν την έξοδο στα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος μπορούν να ρυθμίσουν από τώρα το ποσό της σύνταξης που θέλουν να πάρουν.
Τα οφέλη και οι επιλογές για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αποκαλύπτει σήμερα με πίνακες και παραδείγματα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».
Πώς θα κερδίσουν περισσότερα οι μισθωτοί
Όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν δικαίωμα το 2021, 2022, 2023 και 2024 μπορούν να επιλέξουν το έτος εξόδου αξιοποιώντας τους συντελεστές αναπλήρωσης που δίνουν υψηλότερη σύνταξη.
Για παράδειγμα
Ασφαλισμένος του Δημοσίου που έχει ήδη 39 έτη και διανύει το 40ό έτος συμφέρει να αποχωρήσει φέτος γιατί θα κερδίσει ένα 2,55% στο ποσοστό αναπλήρωσης, ενώ μένοντας στην εργασία μετά το 40ό έτος κερδίζει ένα 0,5% κατ’ έτος στο ποσοστό αναπλήρωσης.
Στα 39 έτη η ανταποδοτική σύνταξη που βγαίνει με βάση τον μέσο όρο του μηνιαίου μισθού από το 2002 και μετά θα υπολογιστεί με ποσοστό 47,46% του μισθού (αντί 40,80% που έδινε ο νόμος Κατρούγκαλου).
Στα 40 έτη, το ποσοστό αναβαίνει κατά 2,55% και φτάνει στο 50,01% (αντί 42,8% του νόμου Κατρούγκαλπου).
Όμως μετά το 40ό έτος οι αναπληρώσεις «φρενάρουν» και στα 41 έτη, ο ασφαλισμένος θα πάρει προσαύξηση 0,5%, με συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης 50,5%. Στα 42 έτη θα πάρει άλλο ένα 0,5% με συνολική αναπλήρωση 51% κ.λπ.
Στην ουσία συμφέρει να βγει στη σύνταξη στα 40 έτη που θα έχει και το μέγιστο της ετήσιας προσαύξησης στο ποσοστό αναπλήρωσης.
Μετά τα 40 έτη θα δίνει εισφορές στο σύστημα, θα χτίζει σίγουρα μεγαλύτερο ποσό σύνταξης, αλλά θα πάρει μικρότερη ανταποδοτικότητα. Στην πράξη θα έχει μικρότερη αύξηση από τα 40 στα 41 έτη, σε σχέση με την αύξηση που θα κερδίσει από τα 39 στα 40 έτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις