Προσφυγικό : Πώς η κυβέρνηση φιλοδοξεί να «απασφαλίσει» τη βόμβα
Μπορεί το τελευταίο διάστημα - με εξαίρεση τη σημερινή ημέρα όπου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 67 πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια - οι προσφυγικές ροές να ήταν μηδενικές λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο η κατάσταση με τον αριθμό των προσφύγων στους καταυλισμούς βρίσκεται εδώ και καιρό εκτός ελέγχου
Σε νούμερο ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το Προσφυγικό και ειδικότερα η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, όπου χιλιάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται σε Δομές κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την οργή των τοπικών κοινωνιών αλλά και δημάρχων των νησιών ενώ την κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχουν εκμεταλλευτεί και ακραία στοιχεία τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθούν με τη δράση τους να τρομοκρατήσουν πρόσφυγες οι οποίοι βιώνουν μία τραγική καθημερινότητα μέσα σε Δομές που δεν τιμούν τη χώρα μας.
Μπορεί το τελευταίο διάστημα – με εξαίρεση τη σημερινή ημέρα όπου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 67 πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια – οι προσφυγικές ροές να ήταν μηδενικές λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο η κατάσταση με τον αριθμό των προσφύγων στους καταυλισμούς βρίσκεται εδώ και καιρό εκτός ελέγχου.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και είτε έχουν πάρει άσυλο είτε είναι σε εκκρεμότητα η αίτησή τους, ανέρχονται σε 150 χιλιάδες. Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός όσων είναι παράνομοι και δεν έχουν καταγραφεί πουθενά.
Η κυβέρνηση δείχνει μέχρι στιγμής αδυναμία να αποσυμφορήσει τα νησιά από τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στις Δομές και έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια με μία σειρά μέτρων, ορισμένα από αυτά αμφιλεγόμενα, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα που υπάρχει, τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και για τους κατοίκων των νησιών οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι έχουν αφεθεί μόνοι τους, χωρίς βοήθεια, να σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος.
Το κυβερνητικό σχέδιο
Τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία βλέπουν να έχουν χάσει μέχρι στιγμής το «στοίχημα» για αποσυμφόρηση των νησιών, έχουν προαναγγείλει μία σειρά μέτρων, όπως η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων (σ.σ μέτρο που έχει προκαλέσει την οργή ΜΚΟ και ανθρωπιστικών οργανώσεων), την επιτάχυνση επιστροφών μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο αλλά και τη δημιουργία Κλειστών Δομών στα νησιά με στόχο να έχουν τεθεί σε λειτουργία έως το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής», συνολικά από τον Ιανουάριο έχουν πραγματοποιηθεί 84 επιστροφές σε επτά αποστολές – πέντε αναγκαστικές και δύο εθελοντικές.
Όπως ανέφερε ο υπουργός « μέσα σε τρεις βδομάδες αντιμετωπίσαμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα του τελευταίου σταδίου της επιστροφής».
Όσον αφορά τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει στους χώρους και είναι πολύ σύντομα στη θέση να ξεκινήσει έργα.
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας τους, ο κ. Μηταράκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι στα κλειστά κέντρα θα υπάρχουν την ημέρα δικαιώματα εξόδου με βάση τους κανόνες, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα κλείνουν.
Τόνισε, επίσης, ότι στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα 5 νησιά θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις και με στόχο παραμονής των προσφύγων τους 3 μήνες, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές επαρκούν.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης, έκτος από τα κλειστά κέντρα είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και να ενισχυθούν οι επιστροφές, ώστε να επιστρέφονται 200 άτομα την εβδομάδα.
Επιμένουν για τα πλωτά φράγματα
Παρά τις αντιδράσεις από οργανώσεις και πολιτικά κόμματα για το μέτρο της τοποθέτησης πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, η κυβέρνηση φαίνεται πως επιμένει.
«Τα πλωτά φράγματα θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά για να δούμε κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικά. Αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς Θεού, είναι λάθος να μην προσπαθείς» τονίζει ο κ. Μηταράκης στο «Βήμα της Κυριακής».
Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί η Λέσβος
Η Λέσβος φαίνεται πως σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στο Προσφυγικό, κάτι που επισημαίνεται και από την βρετανική εφημερίδα Guardian καθώς σε άρθρο της περιγράφοντας μεταξύ άλλων τις συνεχείς προσφυγικές ροές αλλά και το νέο κύμα συγκρούσεων μεταξύ ντόπιων – ακραίων στοιχείων και αιτούντων άσυλο που έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα.
«Πάνω από 42.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά εκτιμάται πως βρίσκονται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Μην μπορώντας να φύγουν λόγω της περιοριστικής πολιτικής της ΕΕ, αναγκάζονται να παραμείνουν στα νησιά μέχρι να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από ένα σύστημα ταυτόχρονα υποστελεχωμένο και στα όριά του», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει επανειλημμένα να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Την Παρασκευή περίπου 20.000 πρόσφυγες βρίσκονταν στην Λέσβο, «αναγκασμένοι να αντέξουν την πικρή πραγματικότητα της Μόριας, ενός καταυλισμού που σχεδιάστηκε να φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους».«Ζουν σε τρισάθλιες, μεσαιωνικές συνθήκες με σχεδόν μηδαμινή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων καθαριότητας και ζεστού νερού, ηλεκτρικούς ρεύματος, υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης», ανέφερε η Sophie McCann από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προσθέτοντας ωστόσο πως οι ντόπιοι έχουν επίσης παραμεληθεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις