«Προάστιο Νέου Φαλήρου» : Μονόπρακτο του Κεχαΐδη πρώτη φορά επί σκηνής
Στο έργο του Κεχαΐδη το παράλογο συμβαδίζει με τον ρεαλισμό, οι χαρακτήρες κινούνται μεταξύ δράματος και κωμωδίας, πραγματικότητας και φαντασίας
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- Έλτον Τζον και Φαρέλ Γουίλιαμς: Στη βραχεία λίστα για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
Ο Δημήτρης Κεχαΐδης έγραψε το μονόπρακτο «Προάστιο Νέου Φαλήρου» το 1959. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Θέατρο – Κινηματογράφος» (τεύχος 10) και ξαναγράφτηκε το 1965.
Μεταδόθηκε απ΄ το ραδιόφωνο το 1986, παρουσιάστηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ1 το 1988 σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, και το 2011 επίσης από την ΕΡΤ1 σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου.
Το έργο μάς μεταφέρει σ’ ένα αστικό σπίτι του Νέου Φαλήρου, μια ωραία παλιά κατοικία που καταρρέει. Ένα από τα σπίτια που όλοι κοιτάξαμε κάποια στιγμή ξαφνιασμένοι από την ομορφιά και τη φθορά τους.
Δυο αδέρφια ο Γιώργος και η Έλλη, κατοικούν εκεί, κι ο καθένας αντιμετωπίζει με τρόπο διαφορετικό τα περασμένα μεγαλεία. Ο Γιώργος, σιδηροδρομικός υπάλληλος, προσπαθεί να αποκαταστήσει την αδερφή του, η Έλλη αρνείται τον συμβιβασμό με την ανάγκη.
Με τι σθένος; Με ποια βάση μπορεί να αποστρέφει το πρόσωπο από την πραγματικότητα, να υποχρεώνει τον αδερφό της να συντηρεί την εμμονή της; Είναι η αδύναμη που εκείνος πιστεύει ότι προστατεύει, ή η δυνατή που τον εκμεταλλεύεται;
Περνά τη μέρα της μιλώντας για τα περασμένα μεγαλεία στη γειτόνισσα Εύα. Δεν ξέρουμε τι απ’ όλα είναι πραγματικό και τι έχει δημιουργήσει η φαντασία τους.
Στο έργο του Κεχαΐδη το παράλογο συμβαδίζει με τον ρεαλισμό, οι χαρακτήρες κινούνται μεταξύ δράματος και κωμωδίας, πραγματικότητας και φαντασίας. Αναμνήσεις στοιχειώνουν το παρόν. Η Έλλη και η Εύα αρνούνται να παραμερίσουν τις μνήμες, ο Γιώργος προσπαθεί να τις προσγειώσει, εγκλωβισμένος κι αυτός στη βιοπάλη, το καθήκον και την αγάπη ταυτόχρονα.
Ο Κεχαΐδης κλιμακώνει τις καταστάσεις με διαλόγους που ρέουν, δίνει διαυγέστατες εικόνες, όπως σ’ όλα του τα έργα. Έχει ανεβάσει στη σκηνή σπαρταριστή τη ζωή μας, οι ήρωες του είναι γνωστοί και φίλοι μας με τις γραμμές τους να διαγράφονται πιο καθαρά από τους αληθινούς.
Ο Δημήτρης Κεχαΐδης και η, σύζυγος και συνεργάτης του, Ελένη Χαβιαρά έγραψαν μαζί τα έργα «Δάφνες και Πικροδάφνες» και «Με Δύναμη από την Κηφισιά».
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Έλλη: Ιωάννα Γκαβάκου
Εύα: Σίβη Σιδέρη
Γιώργος: Περικλής Λιανός
Σκηνοθεσία: Αθηνά Κεφαλά
Κίνηση: Χριστίνα Σκουτέλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λίντα Πεπέ
Μουσική επιμέλεια- video: Ιωάννα Κλειάσιου
Φωτογραφίες: Όλγα Γεωργιάδου
Αφίσα: Βάσω Αβραμοπούλου
Τεχνική Υποστήριξη: Απόστολος Κεφαλάς
Διάρκεια 50’
Μετά την παράσταση ακολουθεί ένα μικρό homage για τον Δημήτρη Κεχαΐδη.
Στο poems & crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη, κάθε Δευτέρα.
Αγ. Ειρήνης 17 μετρό Μοναστηράκι
Τηλ. 2103228839
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις