Κυβέρνηση για προσφυγικό: Αυτές είναι οι περιοχές που επιτάσσονται ακίνητα για τη δημιουργία κλειστών κέντρων
Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδοτώντας το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει περιοχές στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Ποιες είναι οι πρώτες επιτάξεις
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδοτώντας το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει περιοχές στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας οι επιτάξεις θα γίνονται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» και «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
Κλειστές δομές σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
Θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης σύμφωνα με την οποία θα επιταχθούν για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης των αιτούντων άσυλο οι εξής τοποθεσίες: Καράβας στο Δήμος Δυτικής Λέσβου, Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17») στο Δήμο Χίου και τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής) στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω και τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Αποσυμφόρηση
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα:
«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.
Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
– Φύλαξη των συνόρων μας.
– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
– Αυξημένες επιστροφές.
– Κλειστές δομές.
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
Οι πρώτες επιτάξεις
Ακολουθεί, επίσης σήμερα, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
- Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
- Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
- Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
- Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
- Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».
20.000 θέσεις
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και είτε έχουν πάρει άσυλο είτε είναι σε εκκρεμότητα η αίτησή τους, ανέρχονται σε 150 χιλιάδες. Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός όσων είναι παράνομοι και δεν έχουν καταγραφεί πουθενά.
Την ίδια ώρα, τόνισε πως στα κλειστά κέντρα -που αναμένεται να κατασκευαστούν στα πέντε νησιά- θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή των προσφύγων να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό το χρονικό διάστημα επαρκεί.
Η κυβέρνηση θέλει, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, είναι εκτός από τα κλειστά κέντρα να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες ασύλου και να αυξηθούν οι επιστροφές στις 200 την εβδομάδα.
Τόνισε δε, πως η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών.
Υπογραμμίζεται ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την έκδοση ΠΝΠ προκειμένου να υπάρξει εξουσιοδότηση του υπουργείου Μετανάστευσης ώστε να επιτάσσει ακίνητα για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών έρχεται ενώ προηγήθηκε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το προσφυγικό και το πρόβλημα εξεύρεσης χώρων στις τοπικές κοινωνίες για τη διαχείριση του προβλήματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις