Πόλεμος Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για τράπεζες και πλειστηριασμούς α’ κατοικίας
Η αναφορά του κ. Σταϊκούρα ότι οι τράπεζες «έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας» προκάλεσε την οργή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που πίσω από τις λέξεις αυτές «διάβασε» την προτεραιότητα της κυβέρνησης για εκτεταμένους πλειστηριασμούς με έλλειψη προστασίας της α' κατοικίας. Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Νέος πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αφορμή δήλωση του υπουργού για το κόστος της κρίσης στις τράπεζες.
Η αναφορά του κ. Σταϊκούρα σε συνέντευξή του ότι οι τράπεζες «έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας» προκάλεσε την οργή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που πίσω από τις λέξεις αυτές «διάβασε» την προτεραιότητα της κυβέρνησης για εκτεταμένους πλειστηριασμούς με έλλειψη προστασίας της α’ κατοικίας.
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για κοπτοραπτική στις δηλώσεις του.
«Ο κ. Τσακαλώτος συνηθίζει, όταν αναφέρεται σε δημόσιες δηλώσεις μου, να επιδίδεται μετά μανίας σε κοπτοραπτική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και παραθέτει τις ακριβείς δηλώσεις του, τονίζοντας ότι αναγνώρισε τις ευθύνες των ίδιων των τραπεζών για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Για διαστρέβλωση κατηγορεί τον κ. Τσακαλώτο και σε ότι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της α’ κατοικίας.
Πυρά πάντως για την φράση του αυτή εξαπέλυσε στον υπουργό Οικονομικών και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, τονίζοντας ότι το μάρμαρο της κρίσης «δεν το πλήρωσε κανένας τραπεζίτης, αλλά οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όλοι εκείνοι οι οποίοι χειμάζονται ή μεταναστεύουν λόγω των μνημονιακών πολιτικών σας».
Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σε πλήρη συντεχνία και συστοιχία με τις τράπεζες και τα αρπαχτικά funds ετοιμάζεστε τώρα να τους πάρετε όχι μόνο το «μάρμαρο» που πλήρωσαν για την κρίση, αλλά και το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους».
Οι επίμαχες δηλώσεις
Ο Χρήστος Σταϊκούρας βρέθηκε το πρωί της Τρίτης καλεσμένος του Γιώργου Παπαδάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και από την αρχή κλήθηκε να μιλήσει κυρίως για το πώς ο πολίτης βιώνει την οικονομική κατάσταση και πότε θα αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδό του.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα έρευνας του ΟΟΣΑ για τα ελληνικά νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και η σε κακή οικονομική κατάσταση ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε την κατάσταση προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση βάσει του δημοσιονομικού χώρου που βρήκε όταν ανέλαβε προχώρησε στις ελαφρύνσεις που μπορούσε, αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στο επίδομα θέρμανσης, στο κοινωνικό μέρισμα.
«Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα, γι’ αυτό χρειάζεται επιμονή, υπομονή και σχεδιασμός», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Ήρθαμε το καλοκαίρι του 2019, βρήκαμε λίγο δημοσιονομικό χώρο, μειώσαμε το ΕΝΦΙΑ, χωρίς ταξικό πρόσημο για το σύνολο της κοινωνίας, διότι, ναι, ένα κομμάτι κατέχει τον πλούτο, αλλά αυτό το κομμάτι πληρώνει και πολλούς φόρους», σημείωσε με νόημα για να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση η στόχευση ήταν να βοηθηθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Ακολούθως ο κ. Σταϊκούρας απαρίθμησε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης, αναφέροντας το επίδομα θέρμανσης που «το φέραμε μπροστά» και βοήθησε 600.000 πολίτες, τις 120 δόσεις, τη μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
«Στη συνέχεια βρήκαμε λίγο χώρο ακόμα και σε κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες δώσαμε μια έκτακτη ενίσχυση. Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε σε όλο το κομμάτι της κοινωνίας», είπε.
Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η «άσκηση δεν βγαίνει» και δεν μπορεί για όλα να υπάρξει κατάργηση, αναφερόμενος στον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο και στην (κατά τα άλλα παράλογη) προκαταβολή φόρου που αποτελεί, όπως είπε, ένα έσοδο 2 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Όλα σε όλα σε όλους δεν μπορούν να δοθούν αμέσως» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. «Προσπαθούμε όμως να φέρουμε όσο πιο νωρίς γίνεται τις φοροελαφρύνσεις. Έχουμε υποσχεθεί ότι μόλις δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, κατά τον Απρίλιο – Μάιο, θα μειώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης και πάλι τον ΕΝΦΙΑ», τόνισε.
Οι αλήθειες για την πρώτη κατοικία
Στη συνέχεια ο υπουργός κλήθηκε να μιλήσει για την προστασία της α΄ κατοικίας, εν όψει της κατάργησης του πλαισίου προστασίας της στο τέλος Απριλίου και τις εκτιμήσεις για έκρηξη πλειστηριασμών.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, «ένας στους δύο πολίτες που έχει μπει στον Νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικός κακοπληρωτής». Και εξήγησε ότι ο στρατηγικός κακοπληρωτής χρησιμοποιούσε το πλαίσιο προστασίας «για να κερδίσει χρόνο», αυξανόταν το χρέος και τελικά κατέληγαν τα παιδιά του να αποποιούνται τις κληρονομιές.
Και έπειτα, μιλώντας με τίτλους, είπε: «Πρώτη κατοικία. Αλήθειες. Πρώτον: Υπάρχει δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας. Απάντηση, όχι. Πότε καταργήθηκε; 28 Φεβρουαρίου 2019.»
» Η προστασία παρέχεται πράγματι από το 2010, αλλά για τον πολίτη που θα πληρώσει το χρέος του. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Πριν από την κρίση γίνονταν 52.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τώρα γίνονται 20.000… Ευκλείδης Τσακαλώτος: “Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους”. Κρατήστε τα αυτά θα τα πούμε στη Βουλή. 20.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Από αυτούς, το ένα τρίτο βρήκαν λεφτά και πήγαν και πλήρωσαν!»
Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες που έχουν οφειλές και θέλουν να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία να μπουν στη σχετική πλατφόρμα και να ακολουθήσουν τη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τετράμηνη παράταση ως τις 31 Απριλίου του 2020. Ο ίδιος παρατήρησε ότι μολονότι, κατ’ εκτίμηση, η πλατφόρμα καλύπτει ως και 120.000 κατοικίες, μέχρι χθες, Δευτέρα, είχαν εισαχθεί λίγο περισσότερες από 60.000.
Οπως είπε, από την 1η Μαΐου, θα υπάρχει νέο πτωχευτικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται αξιολόγηση για το ποιος πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος χάσει το σπίτι του, θα ληφθούν μέτρα κοινωνικής προστασίας ώστε, αν είναι δυνατόν, να μη γίνεται έξωση.
Στην ερώτηση γιατί ένα στεγαστικό δάνειο που πωλείται «κουρεμένο» σε fund να μην πωλείται στον δανειολήπτη σε αντίστοιχη έκπτωση, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό και ότι έτσι θίγεται η τραπεζική πίστη. Αυτό υπακούει στη λογική ότι α) τα fund αγοράζουν «χοντρική» σε έκπτωση και β) αν αρχίζουν να πωλούνται κουρεμένα τα δάνεια στους ιδιώτες, θίγονται οι λεγόμενοι συνεπείς δανειολήπτες.
Οι τράπεζες και το «μάρμαρο» της κρίσης
Στην παρατήρηση ότι ενώ λέμε ότι θίγεται η τραπεζική πίστη οι τράπεζες είναι υπόλογες για το πώς έδιναν αλόγιστα, στεγαστικά και όχι μόνον, δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας προχώρησε στην εξής τοποθέτηση:
«Η αλήθεια είναι ότι, ναι, οι τράπεζες έχουν ευθύνες, αλλά οι τράπεζες έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Έχασαν πολλές καταθέσεις, γιατί οι πολίτες φοβήθηκαν από αυτό που γινόταν στη χώρα επί μία δεκαετία, με αποκορύφωμα το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε υπήρξε μεγάλη διαρροή καταθέσεων: 34 δισ. ευρώ έφυγαν», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.
Πυρ από Τσακαλώτο και ΜέΡΑ25
Η φράση αυτή περί τραπεζών που πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης έγινε κόκκινο πανί για τη αξιωματική Αντιπολίτευση και το ΜέΡΑ25 που προχώρησαν σε οργισμένες ανακοινώσεις.
«Όταν ο κ. Σταϊκούρας λέει ότι «το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες,» ο κόσμος καταλαβαίνει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει:
«Ο κ. Σταϊκούρας, προκειμένου να δικαιολογήσει ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για εκτεταμένους πλειστηριασμούς, αφού αφήνει χωρίς προστασία την πρώτη κατοικία, μας ενημέρωσε σήμερα ότι το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές σε δέκα χρόνια από τον ελληνικό λαό.»
» Οι τράπεζες και όχι οι εργαζόμενοι που είδαν περικοπές ως και 50% στους μισθούς τους ή απολύθηκαν από τις δουλειές τους. Οι τράπεζες και όχι οι συνταξιούχοι που είδαν τις συντάξεις τους να κόβονται στο μισό και να μην έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.»
» Οι τράπεζες και όχι οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, γιατί δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Οι τράπεζες και όχι τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία που έμειναν χωρίς γιατρούς και δασκάλους».
«Από κάτι τέτοια καταλαβαίνει ο κόσμος τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης» καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.
ΜέΡΑ25: Το «μάρμαρο» της κρίσης «δεν το πλήρωσε κανένας τραπεζίτης»
Επικρίσεις κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Σταικούρα για δήλωσή του σχετικά με τις τράπεζες, διατυπώνει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.
Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι «ο κ. Σταϊκούρας μας ενημέρωσε σήμερα ότι οι τράπεζες είναι αυτές που πλήρωσαν το «μάρμαρο» της κρίσης. Ας τον ενημερώσει κάποιος από το «άριστο» επιτελείο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ότι αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που φορτώθηκαν με 4 μνημόνια». Ο κ. Κριθαρίδης προσθέτει στη δήλωσή του ότι:
«Το «μάρμαρο» κ. υπουργέ δεν πλήρωσε κανένας τραπεζίτης αλλά οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όλοι εκείνοι οι οποίοι χειμάζονται ή μεταναστεύουν λόγω των μνημονιακών πολιτικών σας, ενώ εσείς σε πλήρη συντεχνία και συστοιχία με τις τράπεζες και τα αρπαχτικά funds ετοιμάζεστε τώρα να τους πάρετε όχι μόνο το «μάρμαρο» που πλήρωσαν για την κρίση, αλλά και το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους».
Σταϊκούρας: Ο ιδεολογικός και πολιτικός «ανεμοστρόβιλος» εντός του οποίου ίπταται ο κ. Τσακαλώτος
Σηκώνοντας το γάντι ο κ. Σταϊκούρας απαντά:
«Ο κ. Τσακαλώτος συνηθίζει, όταν αναφέρεται σε δημόσιες δηλώσεις μου, να επιδίδεται μετά μανίας σε κοπτοραπτική. Αυτή την κοπτοραπτική επιχειρεί και με τον σχολιασμό σημερινής συνέντευξής μου.
Υποστηρίζει πως δήλωσα ότι «το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες».
Η ακριβής δήλωσή μου είναι: «…ότι οι Τράπεζες φέρουν ευθύνη οι ίδιες, αλλά έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας». Με τη συρρίκνωση των καταθέσεων, ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2015.
Και συνέχισα: «Ταυτόχρονα όμως οι Τράπεζες είχαν οι ίδιες κάνει πολλά σφάλματα, γιατί κυρίως στην πιστωτική επέκταση, στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, είχαν πολύ υψηλά επιτόκια, με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και χωρίς να υπάρχει αξιολόγηση των φακέλων».
Επιπροσθέτως, ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη θέση μας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Του θυμίζω σχετική δήλωση που είχε κάνει ως Υπουργός Οικονομικών: «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους».
Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν στέκεται στο ύψος των αναγκών της εθνικής οικονομίας και της χώρας. Πλέον, οι πολίτες έχουν κατανοήσει τον ιδεολογικό και πολιτικό «ανεμοστρόβιλο» εντός του οποίου ίπταται ο κ. Τσακαλώτος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις