Προσφυγικό : Μετά το σάλο της επίταξης η κυβέρνηση μοιράζει 9,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους
Στην υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων προς τους δήμους του ανατολικού Αιγαίου προχωράει η κυβέρνηση, μετά το σάλο της απόφασης για επίταξη εκτάσεων και κτιρίων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας, προχωρά η κυβέρνηση
Στην υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων προς τους δήμους του ανατολικού Αιγαίου προχωράει η κυβέρνηση, μετά το σάλο της απόφασης για επίταξη εκτάσεων και κτιρίων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας, προχωρά η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπέγραψε απόφαση για την καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους που επιβαρύνθηκαν το 2019 από τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρόκειται για το ποσό των 9,491 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διαμοιραστεί με τη μορφή των 150 ευρώ ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας.
Μάλιστα, το εν λόγω ποσό θα δοθεί στους δικαιούχους δήμους εντός των επόμενων 20 ημερών.
Οι δήμοι που θα μοιραστούν τα χρήματα είναι οι εξής:
- Μυτιλήνη (19.975 διαμένοντες) 2.996.250 ευρώ
- Ανατολική Σάμος (7.525 διαμένοντες) 1.128.750 ευρώ
- Χίος (5.861 διαμένοντες) 879.150 ευρώ
- Κως (3.731 διαμένοντες) 559.650 ευρώ
- Λέρος (2.583 διαμένοντες) 387.450 ευρώ
- Χαϊδάρι (2.434 διαμένοντες) 365.100 ευρώ
- Αθηναίων (1.801 διαμένοντες) 270.150 ευρώ
- Βόλβη (1.778 διαμένοντες) 266.700 ευρώ
- Ωρωπός (1.756 διαμένοντες) 263.400 ευρώ
- Λάρισα (1.432 διαμένοντες) 214.800 ευρώ
- Ιωάννινα (1.173 διαμένοντες) 175.950 ευρώ
- Σέρρες (1.120 διαμένοντες) 168.000 ευρώ
- Δέλτα (1.004 διαμένοντες) 150.600 ευρώ
- Πέραμα (967 διαμένοντες) 145.050 ευρώ
- Καβάλα (906 διαμένοντες) 135.900 ευρώ
- Χαλκίδα (834 διαμένοντες) 125.100 ευρώ
- Θήβα (788 διαμένοντες) 118.200 ευρώ
- Παιονία (787 διαμένοντες) 118.050 ευρώ
- Γρεβενά (739 διαμένοντες) 110.850 ευρώ
- Ζήρος (652 διαμένοντες) 97.800 ευρώ
- Αλεξάνδρεια (622 διαμένοντες) 93.300 ευρώ
- Τανάγρα (594 διαμένοντες) 89.100 ευρώ
- Κόρινθος (586 διαμένοντες) 87.900 ευρώ
- Λαγκαδά (464 διαμένοντες) 69.600 ευρώ
- Βέροια (460 διαμένοντες) 69.000 ευρώ
- Λαμία (449 διαμένοντες) 67.350 ευρώ
- Ορεστιάδα (415 διαμένοντες) 62.250 ευρώ
- Δράμα (368 διαμένοντες) 55.200 ευρώ
- Ανδραβίδα – Κυλλήνη (318) 47.700 ευρώ
- Κατερίνη (295 διαμένοντες) 44.250 ευρώ
- Λαυρεωτική (237 διαμένοντες) 35.550 ευρώ
- Ελευσίνα (183 διαμένοντες) 27.450 ευρώ
- Βόλος (147 διαμένοντες) 22.050 ευρώ
- Πωγώνη (145 διαμένοντες) 21.750 ευρώ
- Πύργος (78 διαμένοντες) 11.700 ευρώ
- Γαλάτσι (69 διαμένοντες) 10.350 ευρώ
«Μπουρλότο στα νησιά»
Όλα αυτά, ενώ οι αντιδράσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να επιτάξει εκτάσεις προκειμένου να στηθούν τα νέα κέντρα προσφύγων, κορυφώνονται.
Οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών απειλούν να φτάσουν ακόμη και μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ οι τοπικές κοινωνίες απειλούν πως «όταν έρθουν οι μπουλντόζες θα πέσουν κορμιά».
Από την τοπική αυτοδιοίκηση κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προειδοποιούν ότι δεν θα δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη που θα πραγματοποιούνταν στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών (αναβλήθηκε τελικά) με την συμμετοχή της περιφερειακής Αρχής και των πέντε νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού ζητήματος.
Ορισμένοι διαμηνύουν δε, ότι όχι μόνο δεν θα είναι στη σύσκεψη αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
«Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών»
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σημείωσε πως σε κανέναν Έλληνα δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος επίταξη σε καιρό ειρήνης.
«Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά» είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε:
«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών».
«Θα πέσουν κορμιά…»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαΐδής, μιλώντας στο Open, είπε από την κυβέρνηση «δεν έγινε καμία συζήτηση το άκουσα από συνάδελφό σας που με πήρε τηλέφωνο».
«Είναι στρατηγικής σημασίας σημείο, που αν πιάσει φωτιά θα καεί όλο το νησί. Είναι το πιο ακατάλληλο μέρος πάνω στο νησί για να δημιουργηθεί δομή, απορώ πώς το σκέφτηκε η κυβέρνηση» τόνισε και κατέληξε πως «οι μπουλντόζες που θα έρθουν εκεί, θα μας βρουν μπροστά τους. Θα πέσουν κορμιά…»
«Λέμε όχι σε νέα δομή στο νησί της Λέσβου»
Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο νησί της Λέσβου έκανε λόγο και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» τονίζοντας αφενός τις άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μόρια και αφετέρου την απώλεια του αισθήματος ασφάλειας από τους δημότες.
«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική. Επιμένουμε για μαζική και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο. Θέλουμε να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές και λέμε όχι σε νέα δομή στο νησί της Λέσβου» πρόσθεσε ο κ. Κυτέλης.
«Να μην μετατραπεί η Λέρος σε ένα απέραντο hotspot»
Για προσβολή των κατοίκων της Λέρου στους αγώνες που έδωσαν από το 2015 και τον ανθρώπινο σεβασμό που έδειξαν στους χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν από το νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας.
«Από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαιά κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή» πρόσθεσε οργισμένος.
«Θέλουν να επαναφέρουν τις φυλακές στη Λέρο και τα νησιά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 3.500 μετανάστες που βρίσκονται στη Λέρο «μένουν σε παλαιά εγκαταλελειμμένα κτήρια σε συνθήκες που είναι επικίνδυνες και προσβάλουν τους ανθρώπους».
Όπως εξήγησε, «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους. Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες».
«Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot» κατέληξε ο κ. Κόλλιας.
«Μέτρο έκτακτης ανάγκης η επίταξη χώρων για κλειστά κέντρα κράτησης»
Μετά το «θόρυβο» που προκλήθηκε, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στον Ant1 ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει αναβολή της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως το μέτρο της επίταξης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί μετά από τα επεισόδια στη Μόρια.
«Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθήσαμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, επανέλαβε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης. «Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία, είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.
Σε ότι αφορά τα κλειστά κέντρα κράτησης, θα κρατούνται σύμφωνα με τον Υπουργό όλοι οι νεοαφιχθέντες για 25 μέρες, όπως προβλέπεται από το νόμο και στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε αυτές τις 25 μέρες να έχει εκδοθεί και η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου ή όχι.
Σε ότι αφορά τις συνθήκες παραμονής σε αυτά, ο κ. Μηταράκης είπε ότι κάποιοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω το μεσημέρι και το απόγευμα με σχετική άδεια, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας.
Προσφεύγουν στο ΣτΕ
Την ίδια στιγμή, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Είναι προφανές ότι θα αντιδράσουμε στην απόφαση αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο και από εκεί και πέρα ξεκινάμε με τη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μανταμάδο και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας» είπε ο δήμαρχος της περιοχής, Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε πως δεν θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύσκεψη.
«Δεν θα συμμετέχουμε γιατί πλέον το θεωρούμε ως εμπαιγμό» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί το πρωί της Δευτέρας να καλούμαστε επίσημα σε σύσκεψη με τρεις – τέσσερις υπουργούς και το μεσημέρι να γίνεται η επίταξη».
Ο ίδιος ανακοίνωσε πως έχει καλέσει το δημοτικό συμβούλιο της Μυτιλήνης σε κοινή συνεδρίαση.
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas