Σε βέρτιγκο για το προσφυγικό η κυβέρνηση: Δημιουργεί νέες κλειστές δομές με υποσχέσεις για αποσυμφόρηση
Την ιδιαίτερα δυσχερή θέση που έχει βρεθεί η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση του «καυτού» ζητήματος του προσφυγικού καταδεικνύει η εσπευσμένη έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων, στα οποία θα δημιουργηθούν νέες κλειστές δομές.
- Η Alex Consani είναι ένα από τα πρώτα τρανς μοντέλα που περπάτησαν για τη Victoria’s Secret – «Είναι τρελό»
- Κι όμως, η καρδιά του χρυσού χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι!
- Αεροπλάνο έκανε 9 ώρες πτήση από Λονδίνο σε... Λονδίνο – Τι προκάλεσε το απίστευτο ταξίδι
- «Πνίγηκαν» από Τούρκους ταξιδιώτες τα ελληνικά νησιά - Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς
Την ιδιαίτερα δυσχερή θέση που έχει βρεθεί η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση του «καυτού» ζητήματος του προσφυγικού καταδεικνύει η εσπευσμένη έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων, στα οποία θα δημιουργηθούν νέες κλειστές δομές.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σταδιακά στην αποσυμφόρηση των νησιών και άμεσα στη διασφάλιση της τάξης σε αυτά, ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα ούτε στις τοπικές κοινωνίες, ούτε στην αντιπολίτευση.
Το κυβερνητικό σχέδιο επίταξης ακινήτων
Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, εξουσιοδοτώντας το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει περιοχές στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας οι επιτάξεις θα γίνονται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» και «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
Ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
– Φύλαξη των συνόρων μας.
– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
– Αυξημένες επιστροφές.
– Κλειστές δομές.
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.
Οι εκτάσεις που επιτάσσονται είναι:
Σε ό,τι αφορά την κάρτα εισόδου – εξόδου στις κλειστές δομές, είπε ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να βγαίνουν όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις.
Ο Νότης Μηταράκης υπογράμμισε πως τα βράδια δεν θα βγαίνει κανείς από τις κλειστές δομές που θα δημιουργηθούν.
Ο υπουργός υποστήριξε, δε, ότι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού χρειάζεται αποσυμφόρηση, γρήγορη απονομή ασύλου, κλειστές δομές και επιτάχυνση των επιστροφών. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν μια αποτρεπτική πολιτική για νέες ροές σημείωσε.
Οι στόχοι της κυβέρνησης
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης, «ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και είτε έχουν πάρει άσυλο είτε είναι σε εκκρεμότητα η αίτησή τους, ανέρχονται σε 150.000. Στα νέα κλειστά κέντρα, που αναμένεται να κατασκευαστούν στα πέντε νησιά, θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή των προσφύγων να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό το χρονικό διάστημα επαρκεί.
Η κυβέρνηση θέλει, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, είναι εκτός από τα κλειστά κέντρα να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες ασύλου και να αυξηθούν οι επιστροφές στις 200 την εβδομάδα.
Τόνισε δε, πως η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, η κυβέρνηση αναμένει ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση για αποσυμφόρηση των νησιών.
Για το ζήτημα αυτό όμως δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι ούτε η αντιπολίτευση, ούτε οι τοπικές κοινωνίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών
Αρνητικά υποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επίταξη χώρων στα νησιά και τη δημιουργία κλειστών κέντρων.
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν την άρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.
«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει «κλειστό» και την άλλη δήθεν «ελεγχόμενο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η «τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα», αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο» επισημαίνει και προσθέτει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει λύση, μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες».
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται μεταξύ άλλων υπέρ της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα και της δημιουργίας ενός μόνος κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης σε κάθε νησί.
Οργή από τις τοπικές κοινωνίες
Αιφνιδιασμένοι δήλωσαν οι τοπικοί άρχοντες των νησιών από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και απείλησαν ακόμη και με ακύρωση της σύσκεψης της Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Έκπληξη» που μάλιστα εικάζει «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα», χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης .
«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει.»
» Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης.
«Δεν θα αντιμετωπίσουμε παθητικά την απόφαση επίταξης περιοχών για τα νέα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά», δήλωσε στο Ράδιο Αλήθεια ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τονίζοντας ότι «τα νησιά μας δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης».
Κατά τον ίδιο, οι κυβερνώντες αδιαφορούν παντελώς για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και την ώρα που μιλούν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επιτάσσουν εκτάσεις, όπως το «17» στο Αίπος για την κατασκευή κέντρου στη Χίο.
«Φαινόταν ότι κάτι θα γίνονταν από την απολυτότητα των κυβερνώντων τις τελευταίες ημέρες» συμπληρώνει ο κ. Μπουγδάνος.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας ότι ο κ. Πέτσας επικαλείται την παρέμβαση του Περιφερειάρχη για λήψη έκτακτων μέτρων στα νησιά, για την επίταξη εκτάσεων και χώρων για τη δημιουργία των κέντρων, προκειμένου να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές».
Για «ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις» που «θα έχουν απέναντί τους το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας» έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης ζητώντας από τους Σαμιώτες να συγκεντρωθούν την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών την ώρα της σύσκεψης.
Μεταξύ άλλων, ο κος Πανουράκης δηλώνει ότι «μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την υπομονή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις