Έτοιμη για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας η Σκωτία
Η Νίκολα Στέρτζον διαβεβαίωσε ότι η Σκωτία ετοιμάζεται για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει αυτό το δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της Βρετανίας.
Τη βεβαιότητα της ότι η Σκωτία θα αποσχιστεί από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.
«Το ζήτημα για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά πότε θα συμβεί» είπε χαρακτηριστικά η Στέρτζον τη Δευτέρα.
Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η πρωθυπουργός της Σκωτία ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση της Βρετανίας για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
«Παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα στη Σκωτία για να βεβαιώσουμε ότι θα διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, έτσι ώστε το αποτέλεσμά του να γίνει δεχτό τόσο στην πατρίδα μας όσο και διεθνώς», συμπλήρωσε.
Παράθυρο για δημοψήφισμα και χωρίς άδεια του Λονδίνου
Η Στέρτζον υπενθύμισε το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών του Δεκεμβρίου. Τότε, το κόμμα της, Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP), κέρδισε το 80% των εδρών στη Σκωτία βασισμένο σε μία πολιτική κατά του Brexit και υπέρ της ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με την Στέρτζον, αυτό αποτελεί καθαρό σημάδι ότι οι Σκωτσέζοι δεν βλέπουν το μέλλον τους μαζί με την υπόλοιπη Βρετανία.
«Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στο κύμα υπέρ της ανεξαρτησίας, όπως έχει ήδη παρατηρηθεί, τότε κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτήν την ξεκάθαρη δημοκρατική επιλογή» προειδοποίησε η Νίκολα Στέρτζον.
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας ξεπερνούν οριακά το 50%.
Στο δημοψήφισμα του 2014, 55% των Σκωτσέζων επέλεξαν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από 5 χρόνια και ένα Brexit, βέβαια, η κοινή γνώμη της Σκωτίας μπορεί να έχει αλλάξει.
Στις Βρυξέλλες, η Στέρτζον είπε ότι δεν είναι σίγουρο αν μπορεί η Σκωτία να διεξάγει δημοψήφισμα χωρίς την αποδοχή της βρετανικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, στη συνέχεια δήλωσε: «Δεν αποκλείω την πιθανότητα, αν συνεχίσει το αδιέξοδο, ότι [το δημοψήφισμα] ίσως πρέπει να δοκιμαστεί. Είναι πάντα αβέβαιο το αποτέλεσμα αν η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια, αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει να επιδιώξουμε μία συμφωνία».
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις