Ο κοροναϊός αλλάζει όνομα –Το σκεπτικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι εξελίξεις για το εμβόλιο
Παγκόσμια απειλή ο κοροναϊός- Οι προβλέψεις για εμβόλιο
Συνεχίζονται να αυξάνονται τα θύματα και τα κρούσματα του νέου κοροναϊού που από εδώ και στο εξής δεν θα λέγεται κοροναϊός αλλά Covid-19.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η ονομασία που δόθηκε στον κοροναϊό είναι «Covid-19».
«Τώρα έχουμε ένα όνομα για την ασθένεια και είναι το Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τεντρός Αντχανόμ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, σύμφωνα με το AFP.
Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).
Σοβαρή παγκόσμια απειλή ο κοροναϊός
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση των αρμοδίων του ΠΟΥ , ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό ξεπέρασε τους 1.000 με τους ίδιους να αναφέρουν πως πλέον ο φονικός ιός αποτελεί με τον τρόπο που εξελίσσεται μία πολύ σοβαρή παγκόσμια απειλή.
«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.
Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί σήμερα διάσκεψη στη Γενεύη για την καταπολέμηση του ιού, την ώρα που το Πεκίνο αγωνίζεται για να περιορίσει την ασθένεια που έχει πλέον μολύνει περισσότερους από 42.000 και έχει φτάσει περίπου σε 25 χώρες.
Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κορωνοϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.
Σε 18 μήνες έτοιμο το εμβόλιο
Ο Τέντρος προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε κατά την καθημερινή πλέον ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν «και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος». Εκτίμησε ωστόσο ότι «υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε» την εξάπλωση του νέου ιού.
«Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακόλουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», πρόσθεσε.
Ερωτήματα για την προέλευση του κοροναϊού
Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Ουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές», επεσήμανε ο Τέντρος.
«Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών», υπογράμμισε. «Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)», πρόσθεσε.
Μπορεί να μολυνθεί το 60% του πληθυσμού της Γης
Σημειώνεται πως ο επικεφαλής επιδημιολόγος των υγειονομικών Αρχών του Χονγκ Κονγ, καθηγητής Γκάμπριελ Λιουνγκ, είπε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι το φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να υπολογιστεί το μέγεθος και το σχήμα αυτού του «παγόβουνου».
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε μολυσμένο άτομο θα κολλήσει κατά μέσο όρο περίπου 2,5 άλλα άτομα με τον κορωνοϊό, δηλαδή ένα ποσοστό μετάδοσης 60-80% . «60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τεράστιος αριθμός», είπε ο Λιουνγκ εκτιμώντας ότι ακόμη κι αν το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό γύρω στο 1% ο τραγικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγάλος. «Θα μολυνθεί το 60% με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού; Ίσως όχι. Ίσως όλο έλθει κατά κύματα. Ίσως ο νέος κορωνοϊός περιορίσει τη φονική του δράση αφού αν σκοτώσει τους πάντες στο διάβα του θα εξαλειφθεί κι ο ίδιος», επεσήμανε.
Θετικά αποτελέσματα έφεραν τα μέτρα πρόληψης στην Κίνα
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα πως το έργο που έχει επιτελέσει η Κίνα όσον αφορά στην πρόληψη και τον έλεγχο του νέου κοροναϊού έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και πως η χώρα θα κερδίσει τη μάχη εναντίον του, αναφέρουν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Κίνα θα είναι πολύ πιο ευημερούσα όταν θα έχει κερδηθεί η μάχη κατά του κοροναϊού, διαβεβαιώνει ο Σι σύμφωνα με τα ίδια μέσα.
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα