Σταϊκούρας : Δεν τίθεται θέμα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με σοβαρές αξιόποινες πράξεις
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ υπουργού Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή την νέα τροπολογία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ υπουργού Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή την νέα τροπολογία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Δεν τίθεται κανένα θέμα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με σοβαρές αξιόποινες πράξεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και στην τοποθέτησή του επί σχετικής τροπολογίας στην ΠΝΠ που επεκτείνει το κοινωνικό μέρισμα.
Σταϊκούρας: Απολύτως καλυμμένοι ως χώρα
«Με τη διάταξη του άρθρου 15 του ν. 4637/2019 ορίστηκε ότι εντός προθεσμίας τριών μηνών οι διατάξεις του προέδρου της Αρχής για τις παλιές υποθέσεις διαβιβάζονται στο αρμόδιο δικαστικό όργανο προς κρίση.»
»Τα δικαστικά αυτά όργανα που έχουν και τα εχέγγυα της δικαστικής εξουσίας αποφασίζουν για τη διατήρηση ή μη της πράξης δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και σύμφωνα με τις εγγυήσεις του νόμου.»
» Συνεπώς, το μόνο που απαιτείται να γίνει εντός του τριμήνου είναι η διαβίβαση των υποθέσεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Η προθεσμία των τριών μηνών για μια διαβίβαση, όπως ήταν αυτή μέχρι τον Νοέμβριο έως και τώρα, για άλλη μια τρίμηνη παράταση, καθίσταται επαρκής.»
» Ωστόσο, για να μην υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο έστω και μιας υπόθεσης να μην έχει διαβιβαστεί, επεκτείνουμε το τρίμηνο για ένα ακόμα τρίμηνο» εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.
Σημείωσε επίσης, ότι «το υπουργείο Οικονομικών, ως ο κεντρικός συντονιστικός φορέας στα θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2019, κατά το κρίσιμο χρονικό σημείο της ψήφισης εκείνης της διάταξης που επικαλέστηκε σήμερα συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με όλους τους διεθνείς εμπλεκόμενους φορείς.»
» Ποιους δηλαδή; Αυτούς που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση, την FAF δηλαδή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το IMF, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτοί οι φορείς -αντιθέτως απ’ ό,τι είπε συνάδελφος- έχουν εκφράσει την ικανοποίηση τους για την ενημέρωση και τη συνεργασία που υπάρχει με τις ελληνικές Αρχές.»
» Αποδέχθηκαν την τεκμηριωμένη θέση της ελληνικής πλευράς, όπως μπήκε μέσα στη διάταξη τον Νοέμβριο -και όχι μόνο αυτό, επειδή κάποιοι από την αντιπολίτευση και κάποιοι δημοσιογράφοι επιμένουν- μου εστάλη και επιστολή χθες το πρωί που λέει εντός «misunderstanding» τουλάχιστον, από δημοσιογράφους και κάποιους βουλευτές. ‘Αρα, είμαστε απολύτως καλυμμένοι ως χώρα απέναντι σε αυτά τα θέματα».
Επίθεση από Φάμελλο
Νωρίτερα, ο κ. Φάμελλος είχε πει ότι με την τροπολογία επιβεβαιώνεται η απρονοησία της κυβέρνησης «που την καταγγέλλαμε και εμείς και οι FT και μας έλεγαν τότε ότι δεν είναι αυτό που νομίζουμε» έθεσε μάλιστα το ερώτημα εάν «μέχρι σήμερα έχουν γίνει αποδεσμεύσεις λογαριασμών για ελεγχόμενους για ξέπλυμα, βάσει του νόμου που ψήφισαν; Και αν ναι πόσοι και σε ποιους;».
Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον αριθμό των άσχετων τροπολογιών σε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λέγοντας χαρακτηριστικά «χαιρετίζουμε για μία ακόμη φορά την καλή νομοθέτηση του κυρίου Γεραπετρίτη που μας άφησε χρόνους. Σήμερα συζητάμε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κάνει highscore με οκτώ τροπολογίες, δεκαέξι άρθρα, με την τροπολογία για τη Λάρκο, ένα άρθρο που περιλαμβάνει 14 παραγράφους και με μια ακόμη τροπολογία που τροποποιεί το νόμο για το επιτελικό κράτος».
Ειδικά για την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο κ. Φάμελλος ανέφερε τα εξής:
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε θέσει ανώτατο χρονικό όριο τους δεκαοκτώ μήνες για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για όσους εμπλέκονται σε μαύρο χρήμα και σε οικονομικό έγκλημα και είχε βάλει το προπέτασμα καπνού να στέλνονται στο αρμόδιο δικαστικό όργανο για τρεις μήνες οι πράξεις αυτές, για να τοποθετούνται αν θα επικυρώσουν τις πράξεις αυτές, έρχεται σήμερα και το αλλάζει. Συγχαρητήρια για την καλή νομοθέτηση!»
» Τότε, μέχρι και οι Financial Times, με δημοσίευμά τους, είχαν εκθέσει τη χώρα διεθνώς αναφορικά με την σχέση της πολιτικής εξουσίας με το οικονομικό έγκλημα. Και τώρα έρχεστε να επιβεβαιώσετε και εμάς και το διεθνή Τύπο. Προκύπτει όμως ένα καίριο ερώτημα. Πόσες καταθέσεις απελευθερώθηκαν από όσους έχουν εμπλοκή με το οικονομικό έγκλημα το διάστημα που μεσολάβησε; Σε αυτό πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση, καθώς είναι υπεύθυνη για το ξεπάγωμα των καταθέσεων.»
» Αναρωτιόμαστε επιπλέον, πόσες τροπολογίες θα φέρετε ακόμα για να καλύψετε τις αδυναμίες σας. Διότι και το ίδιο, το τάχατες επιτελικό κράτος, έχει τροποποιηθεί με πάρα πολλές τροπολογίες. Όμως, ειλικρινά, επειδή είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πόσες υποθέσεις, δυνάμει της συγκεκριμένης τροπολογίας, έχουν ήδη οδηγηθεί σε άρση της δέσμευσης των λογαριασμών; Και για πόσους προνόησε τελικά η Κυβέρνηση;».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις