Δίκη Χρυσής Αυγής : «Κατώτερη των περιστάσεων η εισαγγελική πρόταση»
Ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε την εισαγγελική πρόταση «φτωχή σε επιχειρήματα, νομικά και ουσιαστικά διάτρητη, προσβλητική για την αλήθεια και τη νοημοσύνη όλων μας, προκλητικά μεροληπτική υπέρ των κατηγορουμένων, τόσο τελικά κατώτερη των περιστάσεων».
Με την αγόρευση του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Αντώνη Αντανασιώτη, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Αντανασιώτης ζήτησε από τους δικαστές να σεβαστούν «την αλήθεια που κατάφερε να περάσει μέσα από χίλια μύρια κύματα και «συμπληγάδες πέτρες» προκειμένου να αναδυθεί μέσα από τη δικαστική αίθουσα» ζήτησε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ από τους δικαστές, κατά τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Χαρακτήρισε δε την εισαγγελική πρόταση «φτωχή σε επιχειρήματα, νομικά και ουσιαστικά διάτρητη, προσβλητική για την αλήθεια και τη νοημοσύνη όλων μας, προκλητικά μεροληπτική υπέρ των κατηγορουμένων, τόσο τελικά κατώτερη των περιστάσεων».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο κ. Αντανασιώτης ξεκίνησε την αγόρευσή του κάνοντας λόγο για μια «ιστορική δίκη» και εξήρε το έργο της Πολιτικής Αγωγής, σημειώνοντας την καθοριστική συμβολή της απέναντι στα χονδροειδή ψεύδη και στα βέλη συκοφαντιών της Χρυσής Αυγής.
Σημείωσε, επίσης, ότι «μέσα από την πενταετή βασανιστική διαδικασία», αναδείχθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση με κινητήριο δύναμη τη ναζιστική ιδεολογία, η οποία περιβλήθηκε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος: «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς μια οργάνωση με ρατσιστικές θέσεις και ρητορεία, αλλά μια εγκληματική οργάνωση που αντιγράφει το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας του Χίτλερ».
«Μετά από μια πολύχρονη ακροαματική διαδικασία, μέσα από την οποία προέκυψε τόσο πλούσιο αποδεικτικό υλικό, τόσα αμείλικτα στοιχεία από έγγραφα και μάρτυρες, που τεκμηριώνουν πλήρως το κατηγορητήριο, η εισαγγελική πρόταση που ακούσαμε, μας άφησε κυριολεκτικά άναυδους, τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, τα θύματα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής και τις οικογένειές τους, τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται και παρακολουθούν τη συγκεκριμένη ιστορική δίκη, αλλά στο άκουσμά της και όλους τους σκεπτόμενους και καλοπροαίρετους ανθρώπους, μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας μας, αυτούς που διατηρούν ζωντανή την κριτική σκέψη και τη μνήμη τους, που αναζητούν την αλήθεια και το δίκιο, που ελπίζουν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο», είπε ο συνήγορος.
Και συνέχισε: «Η εισαγγελική πρόταση μας άφησε άναυδους, όχι μόνο για το «δια ταύτα» της, δηλαδή την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, όλων των συνεργών της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και την υποβάθμιση των αδικημάτων για τους κατηγορούμενους στις υποθέσεις των Αιγύπτιων αλιεργατών και των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά κυρίως για το σκεπτικό της, για τον τρόπο που οδηγήθηκε σε αυτό το «δια ταύτα», τα νομικά και λογικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε, τα στοιχεία που αξιοποίησε, τα όσα επιλεκτικά και αντιφατικά ανέφερε και ιδίως, όσα παρέλειψε να αναφέρει».
Στη συνέχεια χαρακτήρισε την εισαγγελική πρόταση:
- τόσο φτωχή σε επιχειρήματα
- τόσο νομικά και ουσιαστικά διάτρητη
- τόσο προσβλητική για την αλήθεια και τη νοημοσύνη όλων μας, όσο προκλητικά μεροληπτική υπέρ των κατηγορουμένων
- τόσο τελικά κατώτερη των περιστάσεων.
Και εξήγησε: «Γιατί πραγματικά, η κυρία εισαγγελέας με την πρότασή της, υπερέβη και αυτά ακόμη τα όρια του αισθήματος δικαίου, που λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για το σχηματισμό της δικανικής πεποίθησης. Παραβίασε τους κανόνες της λογικής, αγνόησε τα διδάγματα της κοινής πείρας και αποδέχθηκε συλλήβδην τα σαθρά επιχειρήματα των κατηγορουμένων, συγκροτώντας μια σαθρή δικανική σκέψη κατά την αγόρευσή της. Και όλα αυτά, παρά την ψιθυριστή αγόρευσή της, έκαναν εκκωφαντικό κρότο.
»Πώς να μην αναθαρρήσουν και πάλι οι κατηγορούμενοι μετά την εισαγγελική πρόταση; Γιατί να μην επιτεθούν άγρια πριν μερικές μέρες στο δημοσιογράφο Τομά Ζακομπί, παρουσία του κατηγορούμενου Κασιδιάρη και την αστυνομία για άλλη μια φορά σε ρόλο θεατή του ξυλοδαρμού; Πώς να μην απειλούν στο ημερολόγιό τους για το 2020, με τα λόγια του γερμανού αρχιναζιστή Γκέμπελς, «θα ξαναγυρίσουμε και η γη θα τρέμει»;»
Η δολοφονία Φύσσα
Αναφερόμενος στη φράση της εισαγγελικής πρότασης «το μόνο βέβαιο και μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης είναι η ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, η οποία τελέστηκε από τον κατηγορούμενο Γ. Ρουπακιά, ο οποίος και ομολόγησε την εν λόγω πράξη του», ο Αντ. Αντανασιώτης σχολίασε: «Αλήθεια, από όλη την υπόθεση μόνο αυτό θεωρεί ότι προέκυψε με βεβαιότητα η κ. εισαγγελέας; Η οργανωμένη μετάβαση και επίθεση, για παράδειγμα, του τάγματος εφόδου της τοπικής της Νίκαιας της οργάνωσης, επιδέχεται αμφισβήτηση;»
Σημείωσε, δε, ότι η εισαγγελική πρόταση αποσιώπησε τα σήματα των αστυνομικών που περιέγραφαν τα ρόπαλα και τις σιδηρομπουνιές των χρυσαυγιτών, τα οποία, όπως είπε, «εξαφανίστηκαν από το οπτικό και ακουστικό πεδίο της κ. εισαγγελέα, έτσι ώστε το οπλισμένο τάγμα εφόδου της οργάνωσης, ως δια μαγείας, αφοπλίστηκε».
Οσο για τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων, ότι το βράδυ της δολοφονίας συναντήθηκαν μεσάνυχτα για διανομή τροφίμων ή φυλλαδίων, ο δικηγόρος είπε: «Η υιοθέτηση από την εισαγγελική πρόταση ενός τέτοιου ισχυρισμού, που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνεται η ίδια αποδέκτρια σκωπτικών σχολίων».
Σχετικά με το επιχείρημα της εισαγγελικής πρότασης ότι ο Ρουπακιάς δεν είχε δήθεν σχεδιάσει και οργανώσει εκ των προτέρων το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Τότε, τι ήταν αυτό που τελικά τον ώθησε να το πραγματοποιήσει και μάλιστα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις; Τι μεσολάβησε; Τι ήταν αυτό που τον έκανε να χρησιμοποιήσει το μαχαίρι που έφερε μαζί του και να πλήξει καίρια τον Παύλο Φύσσα, έναν άγνωστο σε αυτόν άνθρωπο;»
Η δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ
Και εδώ ο δικηγόρος παραθέτει και σχολιάζει τους συλλογισμούς της εισαγγελέως.
– Αναφέρει η εισαγγελική πρόταση: «Αφού είχαν κάνει τέσσερις με πέντε στάσεις και είχαν φτάσει στα φανάρια του Παπίλα, σε ένα σημείο πιο σκοτεινό σε σχέση με τα άλλα περί ώρα 00:00, από δύο διαφορετικά στενά κάθετα στη λεωφόρο Δημοκρατίας κατέβαιναν δύο ομάδες από 25 άνδρες περίπου εκάστη ή συνολικά περίπου 50 άτομα που τους προσέγγισαν και τους εγκλώβισαν».
Και σε αυτήν την υπόθεση αποσιωπάται πλήρως η αιτία της επίθεσης. Ποιες ήταν αυτές οι δύο ομάδες που κατέβαιναν; Για ποιο σκοπό βρέθηκαν εκεί; Πήγαν για διανομή φυλλαδίων, τροφίμων ή για να κάνουν μοτοπορεία; Ακούσαμε τους πραγματικά ευφάνταστους και αντιφατικούς ισχυρισμούς τους στις απολογίες τους, που προκάλεσαν και την αντίδραση της έδρας του δικαστηρίου. Ήταν μια συμπτωματική συνάντηση; Ο Πανταζής και ο Χατζηδάκης με ποιαν ιδιότητα πήγαν εκεί; Και το κυριότερο, για ποιο λόγο τελικά επιτέθηκαν στο συνεργείο; Καμία απολύτως εξήγηση από την εισαγγελική πρόταση.
– Ούτε βέβαια σε αυτήν την περίπτωση η εισαγγελική πρόταση κρίνει ότι προκύπτει ανθρωποκτόνος σκοπός των κατηγορουμένων. «Εάν πράγματι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι –υποστηρικτές και μέλη της Χρυσής Αυγής- είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό, θα τον είχαν πετύχει».
Χτυπάνε πολλοί μαζί στα κεφάλια άλλους με στειλιάρια και ρόπαλα που έχουν πάνω τους και μεταλλικές απολήξεις, οι οποίες είναι μάλιστα -όπως προέκυψε- και ιδιοκατασκευές, τους τραυματίζουν, αλλά επειδή δεν καταφέρνουν να τους βρουν καίρια και να τους σκοτώσουν, δεν υπάρχει ανθρωποκτόνος δόλος, ούτε καν ενδεχόμενος. Παραβλέπει όμως η εισαγγελική πρόταση, ότι τα θύματα της επίθεσης, δεν είναι τόσο εύκολη λεία για τους χρυσαυγίτες, παρά το σημαντικό φονικό οπλισμό τους. Πρόκειται για εργάτες, γυμνασμένους από τη σκληρή και πολύχρονη χειρωνακτική δουλειά, με ψυχικό σθένος που πηγάζει από την πρωτοπόρα ιδεολογία και το δίκιο της τάξης τους, που μπορούν γι’ αυτούς τους λόγους να αμυνθούν, στο μέτρο του δυνατού, αποτελεσματικά και καταφέρνουν –όπως προέκυψε- να συσπειρωθούν και να καλυφθούν πίσω από τα αυτοκίνητα, σώζοντας έτσι τις ζωές τους.
«Επιπλέον, και σε αυτήν την υπόθεση, προβάλλει το σοβαρό ερώτημα γιατί η εισαγγελική πρόταση, αρνήθηκε, έστω να σχολιάσει, τις ομιλίες των βουλευτών Λαγού, Μίχου, Παναγιώταρου, λίγο καιρό πριν την επίθεση, οι οποίες ουσιαστικά επίσης την προανήγγειλαν, όπως συνέβη και με την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, αλλά ούτε και τα μηνύματα του πρώτου, πριν κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση. Τα θεωρεί άραγε εντελώς ανάξια λόγου;
»Έτσι, η εισαγγελική πρόταση, στο τέλος καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η επίθεση δεν ήταν δολοφονική ενέδρα. Αλλά δε μας λέει τι ήταν τότε κατά την κρίση της; Τυχαία μήπως συνάντηση κατά τη διάρκεια κάποιου βραδινού ρομαντικού περιπάτου της αρχής του φθινοπώρου, που έκαναν οι χρυσαυγίτες; Και η ταυτόχρονη άφιξη στο χώρο της επίθεσης δύο ομάδων χρυσαυγιτών που ενώθηκαν (αλλά και τρίτης που έφτασε για ενίσχυση, όπως μας είπε ο οδηγός του λεωφορείου ο Λυριντζής), τα στειλιάρια, τα ρόπαλα με τις μεταλλικές ιδιοκατασκευές, η≈ περικύκλωση των θυμάτων, τα σφοδρά χτυπήματα, η συντεταγμένη αποχώρηση; Όλα αυτά πώς εξηγούνται κατά την κ. εισαγγελέα;»
Η Χρυσή Αυγή… ως λέσχη
Περιγράφει η εισαγγελική πρόταση το ιστορικό της ίδρυσης και της εξέλιξης της εγκληματικής οργάνωσης και αναφέρει: «Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε κατά το έτος 1980 ως όμιλος πολιτικού προβληματισμού με την ονομασία «Λέσχη» από μια μικρή ομάδα ατόμων, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και ο κατηγορούμενος Ν. Μιχαλολιάκος και τα οποία άτομα συγκεντρώνονταν σε οίκημα επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής των Αθηνών και αντάλλασσαν απόψεις και προβληματισμούς επί πολιτικών συστημάτων ακραίας ιδεολογίας που κατά το παρελθόν είχαν επικρατήσει σε διάφορες χώρες, όπως Γερμανία, Ιταλία, Αργεντινή κλπ».
Ωστόσο, στα παραπάνω, πρέπει να γίνουν δύο αναγκαία σχόλια: To πρώτο είναι ότι τα μέλη αυτής της ομάδας δεν αντάλλασσαν αφηρημένα απόψεις και προβληματισμούς επί πολιτικών συστημάτων ακραίας ιδεολογίας, αλλά είχαν συγκεκριμένο σαφή εθνικοσοσιαλιστικό και φασιστικό προσανατολισμό, τον οποίο είχαν πλήρως ενστερνιστεί.
Το δεύτερο σχόλιο είναι ότι ο βασικός ιδρυτής της και μετέπειτα αδιαφιλονίκητος αρχηγός της, ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος, δεν ήταν απλώς ένας θεωρητικός μελετητής του ναζισμού, ήταν ένας άνθρωπος της ενεργούς εγκληματικής ναζιστικής και φασιστικής δράσης, δεν έκανε μόνο διαλέξεις, προκαλούσε σοβαρά επεισόδια και έβαζε βόμβες. Είναι γνωστά, για παράδειγμα, η συμμετοχή του, το 1976, στην επίθεση εναντίον δημοσιογράφων στην κηδεία του αρχιβασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου, για την οποία συνελήφθη και κρατήθηκε, η ένταξή του στην ομάδα των βομβιστών, που το 1978 τοποθετούσαν βόμβες σε γραφεία αντίπαλων πολιτικών κομμάτων, όπως και σε κινηματογράφους (στο Έλλη και το Ρεξ συγκεκριμένα), κατά τη διάρκεια προβολής σοβιετικών-αντιναζιστικών ταινιών, κατά τις οποίες αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και ένας μάλιστα έχασε τα πόδια του. Για τη δράση του βέβαια αυτή, έπεσε στα μαλακά και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 13 και στο εφετείο σε 11 μήνες φυλάκιση. Τη θεωρεί μάλιστα και τίτλο τιμής μέχρι σήμερα. Στην ομάδα αυτή, πρέπει να σημειωθεί, συμμετείχε και ο Θανάσης Καρακατσάνης, που διαβάσαμε τα μηνύματά του στο κινητό του Μιχαλολιάκου (freikorps, Ελληνικός Σεπτέμβρης κλπ.) μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ και τη δολοφονία του Φύσσα.
Ο Αντ. Αντανασιώτης συνέχισε λέγοντας ότι είναι τόσα πολλά και σημαντικά αυτά που η κ. εισαγγελέας δεν είδε αλλά και δεν άκουσε σε αυτή τη δίκη: εκατοντάδες έγγραφα (με άρθρα, εσωτερικές εγκυκλίους, αποφάσεις κλπ.) για την ιδεολογία και τον τρόπο λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, φωτογραφίες, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, βίντεο (με ομιλίες και δραστηριότητες του Αρχηγού και στελεχών της), όπως για παράδειγμα το αποκαλυπτικότατο με τον Πατέλη, το περίφημο «ό,τι κινείται σφάζεται», δεκάδες μαρτυρίες θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης. Και σχολίασε: «Όλα αυτά δεν τα είδε ούτε τα άκουσε η κ. εισαγγελέας. Σαν να προβάλλονταν σε μιαν άλλη, παράλληλη δίκη, που δεν την αφορούσε».
«Κανένας δεν δικαιούται να σιωπά»
«Μετά από αυτή τη δίκη, με τόσα συντριπτικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι κανένας πια δεν δικαιούται να είναι ανυποψίαστος, τι σημαίνει Χρυσή Αυγή, τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός. Και κανένας δεν δικαιούται να σιωπά!», ανέφερε ο Αντ. Αντανασιώτης στον επίλογο της αγόρευσής του και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην έδρα: «Κυρία πρόεδρε, κύριοι δικαστές, τα εκτελεστικά αποσπάσματα, οι χαφιέδες, οι μαυραγορίτες, οι δοσίλογοι, οι βασανιστές, οι συνεργάτες των ναζί, ανήκουν στις πιο ντροπιαστικές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας. Έτσι και σήμερα. Όσα αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της δίκης αυτής, το πλούσιο και αποδεικτικό υλικό που ξεδιπλώθηκε, θα μείνει ένα υπομνηστικό αποτύπωμα της ιστορίας, στην οποία όλοι λογοδοτούμε. Κανείς δεν ξεφεύγει από την αμείλικτη κριτική της!»
Ζήτησε, επίσης, από τους δικαστές «να σκεφτείτε, να κάνετε δηλαδή αυτό που ξέρετε καλά να κάνετε. Συλλογικά και κάθε μέλος του χωριστά. Με το χέρι παράλληλα στην καρδιά. Να σεβαστείτε την αλήθεια, που κατάφερε να περάσει μέσα από χίλια μύρια κύματα και «συμπληγάδες πέτρες», προκειμένου να αναδυθεί μέσα από τη δικαστική αίθουσα. Το δικαστήριό σας, αυτήν την αλήθεια, έχει χρέος να την διασώσει ολόκληρη, να προφυλάξει την ακεραιότητά της από ακρωτηριασμούς, στο βωμό σκοπιμοτήτων και επικίνδυνων ισορροπιών. Γιατί η ιστορία δεν συγχωρεί».
Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη στο Εφετείο Αθηνών με την αγόρευση του Αγγελου Βρεττού, με τον οποίο ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής και την επόμενη εβδομάδα τον λόγο θα πάρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών.
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς σχετικά με τις πληροφορίες για το παρελθόν του δράστη