Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν – Τι συζήτησαν οι υπουργοί
Τι συζήτησαν στις Βρυξέλλες οι δύο υπουργοί Εθνικής Άμυνας
Αυστηρό μήνυμα έστειλε η Αθήνα στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες, κατά την ολιγόλεπτη, αλλά σημαντικής κυρίως λόγω της στιγμής που πραγματοποιείται, συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών – κρατών του ΝΑΤΟ.
Οι κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα σε φιλικό πλαίσιο, με τους δύο υπουργούς να συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης «ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται να υποστήριξε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα», σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.
Τα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας και της Άγκυρας αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με στόχο τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.
Το τελευταίο διάστημα το κλίμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο, ενώ η ένταση κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων.
Η Αθήνα αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο» και «έκνομο». Μάλιστα, την ίδια άποψη συμμερίζονται και άλλες χώρες της περιοχής, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα ακόμη «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί και το πάγιο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σημειώνεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, μέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, θα βρεθεί στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, θα συζητήσουν με αντίστοιχο ελληνικό κλιμάκιο, τρόπους για την μείωση της έντασης στο ελληνικό αρχιπέλαγος.
Στη σκιά υπερπτήσεων
Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, σημειώθηκαν για άλλη μια φορά ακραίες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας.
Συγκεκριμένα το πρωί στις 10:03, στις 10:08 και στις 10:12 ζεύγος τουρκικών f-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι στα 23.000 πόδια, πάνω από τους Λειψούς ΑΝΩΘΕΝ στα 8.500 πόδια και πάνω από τα Αγαθονήσι στα 7.000 πόδια δηλαδή σε αρκετά χαμηλό ύψος ( περί τα 2000μ.)
Ακολούθως f- 16 πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγία στα 27.000 πόδια.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μικροσκόπιο του ΕΣΕΠ
Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διχασμός σχετικά με το ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος απάντησης στην επίμονη αναθεωρητική πολιτική της Αγκυρας.
Υπάρχουν, θα μπορούσε να πει κανείς, δύο σχολές σκέψης. Η πρώτη είναι αυτή των σταθερών και μετριοπαθών βημάτων με σκοπό τόσο να απαντηθούν οι ενέργειες της Αγκυρας, όσο και να αποκλιμακωθεί η σημερινή ένταση μέσα από έναν «οδικό χάρτη» που θα μπορούσε, εν ευθέτω χρόνω, να οδηγήσει σε μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την υπογραφή συνυποσχετικού.
Μέρος αυτού του «οδικού χάρτη» είναι και η πραγματοποίηση ενός νέου γύρου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κατά το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου σε ελληνικό έδαφος.
Η δεύτερη σχολή σκέψης κινείται σε πιο σκληρή γραμμή. Κατά τους υποστηρικτές της, η Αθήνα δεν θα πρέπει να χάνει χρόνο επενδύοντας στην εξεύρεση λύσεων με την Αγκυρα στην παρούσα φάση. Οφείλει να κινηθεί πιο δυναμικά, προβαίνοντας σε κινήσεις όπως π.χ. η κατάθεση συντεταγμένων για τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο ή και σε ευρύτερες περιοχές. Ορισμένοι προχωρούν ακόμη περισσότερο και μιλούν για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Με σύμμαχο τον Χαφτάρ η διεκδίκηση ρόλου στη Λιβύη
«Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας- Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Όσον αφορά τη διαδικασία στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία ούτε σε ότι αφορά την κατάπαυση του πυρός.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς -και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό- ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε.
«Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε» πρόσθεσε.
- «Θέμα ελευθερίας του λόγου» – To Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει την απαγόρευση του TikTok
- Ερντογάν – Νετανιάχου ανταγωνίζονται για τη νέα Μέση Ανατολή – Τα όνειρα τους και οι αδυναμίες τους
- Ηράκλειο: Στα δικαστήρια ο 33χρονος Γάλλος – Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την οικογένεια της 36χρονης
- Ανδρουλάκης: Οι πρωτοβουλίες να διαδεχτούν την αμηχανία – Αποτροπή του σεναρίου για «τουρκοσυριακό σύμφωνο»
- Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής: «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατορθώματα»
- Σίμπιλ Σέπερντ: Αγνώριστη η 74χρονη πρωταγωνίστρια της σειράς «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια»