Λιβύη : Ο Χαφτάρ σφυροκοπά την Τρίπολη – Ο ΟΗΕ ελπίζει σε… εκεχειρία
Μπορεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να έχει στραφεί στη Συρία, όπου Ρωσία και Τουρκία έχουν βάλει «μπουρλότο», ωστόσο και στο μέτωπο της Λιβύης οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Μπορεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να έχει στραφεί στη Συρία, όπου Ρωσία και Τουρκία έχουν βάλει «μπουρλότο», ωστόσο και στο μέτωπο της Λιβύης οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Χθες, Τρίτη, οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ προχώρησαν σε ανελέητο σφυροκόπημα στην Τρίπολη, συνεχίζοντας τις προσπάθειες να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους, παρά τις προσπάθειες τις περασμένης εβδομάδας για εκεχειρία και μια πιθανή νέα διάσκεψη που ετοιμάζουν οι «μεγάλοι».
Οι δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) πριν από δέκα μήνες, όμως δεν έχουν μπορέσει να διαπεράσουν τις αμυντικές θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που δηλώνουν πίστη στις αρχές και έχει τη βοήθεια της Τουρκίας.
Νέες καταγγελίες από τον στρατό του Χαφτάρ
Όλα αυτά, τη στιγμή που και τα δύο στρατόπεδα συνεχίζουν τον πόλεμο της προπαγάνδας, προσπαθώντας τις εντυπώσεις, αφού αμφότεροι οι δύο επικεφαλής των στρατοπέδων φαίνεται να έχουν χάσει παντελώς το πραγματικό νόημα.
Έτσι, μεταξύ του να διαφημίζουν την ποσοτική, καθώς και την ποιοτική ισχύ των δυνάμεών του ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός προχωρά σε καταγγελίες κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται μέσα από τον ανεπίσημο λογαριασμό του LNA στο Twitter, μέλη του ISIS πετούσαν φυλλάδια σε πολυσύχναστα μέρη της πρωτεύουσας, μέσω των οποίων απειλούσαν τους πολίτες με σφαγές και απαγωγές εάν δεν υποστηρίξουν τους μετανάστες μαχητές του «Ισλάμ».
#Tripoli
an extremist group of #Syrian.s were seen throwing #ISIS leaflets near University of Tripoli and the Tripoli Hospital with the #ISIS flag and threat the people of the city,with slaughtering and kidnaping if they don’t support the immigrant fighters of “Islam” #GNA #Libya pic.twitter.com/RcNQYeQuHV— M.LNA (@LNA2019M) February 12, 2020
Σε άλλη ανάρτηση, ο LNA αναφέρει πως σε μια προσπάθεια να σώσει την τουρκική λίρα ο Ερντογάν ζήτησε από την κυβέρνηση της Τρίπολης να μεταφέρει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε τουρκικές τράπεζες μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
«Τα χρήματα θα μεταφερθούν από λιβυκούς λογαριασμούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία» καταλήγει η ανάρτηση.
In a attempt to save the Turkish lira, #Erdogan has requested the #GNA to depots 1.5 billion dollars in Turkish banks by next week.
The money transfer will come through #libyan accounts in the #UK ,#France ,#Italy
Via financial officerAli Almahdi Alsougi
Mailud AlRujbani— M.LNA (@LNA2019M) February 12, 2020
Φυσικά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν λείπουν και οι αναρτήσεις επίδειξης ισχύος!
#LNA forces mobilizing #Libya pic.twitter.com/ujP2GKrXmV
— M.LNA (@LNA2019M) February 11, 2020
#Viva #LNA #Libya pic.twitter.com/Ozx52VxQRv
— M.LNA (@LNA2019M) February 10, 2020
Θέσεις μάχης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Μέσα σε όλο αυτό το χάος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται σήμερα να ψηφίσει επί ενός ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, το οποίο θα είναι, αν εγκριθεί, το πρώτο δεσμευτικό κείμενο μετά την κλιμάκωση του πολέμου στην βορειοαφρικανική χώρα στις αρχές Απριλίου, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.
Η ψηφοφορία ζητήθηκε από την αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου, συντάκτη του κειμένου, το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η θέση της Ρωσίας, που μπλόκαρε το προσχέδιο ψηφίσματος στις 5 Φεβρουαρίου, παραμένει άγνωστη.
Το κείμενο «επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις».
Στο επίκεντρο οι «μισθοφόροι»
Σε αυτό το προσχέδιο που θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία, δεν υπάρχει πλέον καμία αναφορά για την ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την «αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη».
Η αναφορά αυτή είχε επιφέρει το εμπόδιο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στο προσχέδιο, με την Μόσχα να υποστηρίζει την αντικατάσταση της λέξης «μισθοφόροι» με «ξένους τρομοκράτες».
Κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαίτησαν να υπάρξει σαφής αναφορά στο κείμενο για τους «Ρώσους μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ», σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η Ρωσία κατηγορείται ότι στήριξε την μεταφορά στη Λιβύη αρκετών χιλιάδων μισθοφόρων αυτής της ιδιωτικής ομάδας που φημολογείται ότι βρίσκεται κοντά στη ρωσική προεδρία, προς όφελος του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος από τις αρχές Απριλίου επιχειρεί να καταλάβει την Τρίπολη.
Η Μόσχα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.
Κατάπαυση του πυρός και έλεγχος
Το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος «προσκαλεί» επίσης τις περιφερειακές οργανώσεις, «ιδίως την Αφρικανική Ένωση, τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών και την Ευρωπαϊκή Ένωση», να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν «να υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Έθνη» στην πολιτική και πιθανή εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.
Ζητεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από την κοινή στρατιωτική επιτροπή που δημιουργήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, στην οποία εκπροσωπούνται τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, για να επιτύχουν μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού ελέγχου, ενός διαχωρισμού δυνάμεων και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Η κοινή λιβυκή στρατιωτική επιτροπή που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη, έληξε τις εργασίες της το Σάββατο χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά ο ΟΗΕ πρότεινε την επανέναρξη των συνομιλιών από τις 18 Φεβρουαρίου.
Το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός «το συντομότερο δυνατόν, μόλις το αποφασίσουν τα εμπλεκόμενα μέρη της Λιβύης».
Το κείμενο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου της 19ης Ιανουαρίου, η οποία ζήτησε από τα κράτη που συμμετείχαν να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάμιξη στον πόλεμο της Λιβύης.
Παρά το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2011, οι παραβιάσεις δεν έχουν σταματήσει. Μια έκθεση του ΟΗΕ απέδωσε ευθύνες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Τουρκία και την Ιορδανία για στήριξη των δύο μερών και εντόπισε αρκετές ένοπλες ομάδες από το Σουδάν και το Τσαντ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις