Ο κοροναϊός μειώνει την πετρελαϊκή ζήτηση για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια
Μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης, για πρώτη φορά από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2009, προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) και αυτό εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που έχει παραλύσει την Κίνα.
Μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης, για πρώτη φορά από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2009, προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) και αυτό εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που έχει παραλύσει την Κίνα.
«Οι επιπτώσεις του Covid-19 στην παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα είναι σημαντικές», επισημαίνει η IEA στη μηνιαία έκθεσή της.
Στο πλαίσιο αυτό η IEA αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 365.000 βαρέλια ημερησίως τις προσδοκίες της για αύξηση της ζήτησης αργού το 2020, η οποία αναμένεται πλέον να είναι 825.000 βαρέλια την ημέρα, στο χαμηλότερο σημείο από το 2011, και προβλέπει συρρίκνωση της ζήτησης κατά το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Η ζήτηση αναμένεται έτσι να μειωθεί κατά 435.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο.
Ήδη υπάρχει σημαντική επιβράδυνση
Η Υπηρεσία επισημαίνει πως υπάρχει «ήδη σημαντική επιβράδυνση της κατανάλωσης πετρελαίου και της οικονομίας ευρύτερα στην Κίνα», ενώ οι επιπτώσεις της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Η IEA, η οποία συμβουλεύει ανεπτυγμένες χώρες για την ενεργειακή πολιτική τους, επισημαίνει πως η επιδημία του SARS το 2003 χρησιμοποιείται συχνά για λόγους σύγκρισης, όμως υπογραμμίζει πως η Κίνα έχει έκτοτε αλλάξει πολύ.
Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου ήταν έτσι 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2003 και πέρυσι είχε υπερδιπλασιαστεί, στα 13,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το 2019, άνω των τριών τετάρτων της αύξησης της ζήτησης οφειλόταν στην Κίνα.
«Σήμερα βρίσκεται στο κέντρο των παγκόσμιων αλυσίδων προμηθειών και τα ταξίδια με προορισμό ή προέλευση την Κίνα έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες διάδοσης του ιού», υπογραμμίζει η IEA.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) είχε ήδη αναθεωρήσει χθες, Τετάρτη, σημαντικά προς τα κάτω την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού φέτος, υπογραμμίζοντας την επίδραση στην Κίνα του κοροναϊού επί των καυσίμων για τις μεταφορές, κυρίως την αεροπορία.
Επιστροφή στην κανονικότητα μετά το β’ τρίμηνο
«Για το σύνολο του 2020, έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω τη πρόβλεψή μας για τους ρυθμούς αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης κατά 365.000 βαρέλια, στα 825.000 βαρέλια ημερησίως, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011», αναφέρει η ΙΕΑ, θεωρώντας ως βασική υπόθεση ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.
Για το δεύτερο τρίμηνο, η ΙΕΑ αναμένει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως προτού ομαλοποιηθεί στο τρίτο τρίμηνο με ρυθμούς αύξησης κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χάρη στα μέτρα οικονομικής στήριξης από την Κίνα.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas