Έρευνα : Ποιοι θεωρούν ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων κρατών – Η θέση της Ελλάδας
Τα ποσοστά είναι υψηλότερα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνει η έρευνα.
Υπάρχουν εδάφη των γειτονικών χωρών που στην πραγματικότητα ανήκουν σε εμάς;»
Αυτό το ερώτημα τέθηκε ως μέρος έρευνας του αμερικάνικου κέντρου ερευνών Pew Research Center για τη σχέση που έχει το ΝΑΤΟ με τα κράτη-μέλη του.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2019 σε δείγμα 21.029 ερωτηθέντων σε συνολικά 19 χώρες.
Δεύτεροι οι Έλληνες
Από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, οι Έλληνες εμφανίζονται στην πλειονότητά τους να θεωρούν ότι «κανονικά» τους ανήκουν εδάφη άλλων χωρών – μάλιστα είναι δεύτεροι στη σχετική λίστα με ποσοστό 60%.
Πρώτοι είναι οι Ούγγροι, καθώς σχεδόν τα δύο τρία τους (67) συμφωνούν ότι τους ανήκουν μέρη άλλων κρατών. Μάλιστα, το 40% συμφωνεί απολύτως με τον προηγούμενο ισχυρισμό.
Πολύ υψηλά είναι και οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι, με ποσοστό 58%.
Ακολουθούν Ρώσοι (53%), Πολωνοί (48%), Ουκρανοί (47%) και Σλοβάκοι (46%) οι οποίοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε «κανονικά» να έχουν σήμερα υπό την κατοχή τους κάποια από τα εδάφη των γειτονικών τους χωρών.
«Τα ποσοστά είναι υψηλότερα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το Pew Research Center.
Ακριβώς αντίθετη είναι ωστόσο η εικόνα σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως είναι η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Διόλου τυχαία, οι υποστηρικτές δεξιών λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων «είναι πιθανότερο» να θεωρούν ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων κρατών, όπως προκύπτει μέσα από την έρευνα. Για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν στοιχεία στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις