Κοροναϊός : Οι μαρτυρίες των ασθενών που ανάρρωσαν – Η Κίνα «μαγειρεύει» τα νούμερα των κρουσμάτων
H αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων κοροναϊού σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.
Παρόλο που η ανησυχία του κόσμου για τον κοροναϊό είναι έκδηλη, υπάρχουν και κάποια θετικά και καθησυχαστικά μηνύματα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Αρκετοί είναι οι ασθενείς που «κόλλησαν» την επικίνδυνη ασθένεια και ανάρρωσαν, ενώ η πρόσφατη απότομη αύξηση του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων οφείλεται σε αλλαγή στη μεθοδολογία καταγραφής των ασθενών από τις κινεζικές αρχές.
Βέβαια, οι αρχές παγκοσμίως βρίσκονται σε επιφυλακή για περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται κατά κύριο λόγο στην Κίνα.
Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας, είπε σήμερα ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών.
«Εκτός των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεν βλέπουμε μια δραματική αύξηση στη μετάδοση εκτός της Κίνας» τόνισε ο ίδιος.
Σαράντα τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στο Diamond Princess, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέρχεται σε 219, αν και οι αρχές γνωστοποίησαν ότι σε ορισμένους από τους ηλικιωμένους επιβάτες θα επιτραπεί να αποβιβαστούν αύριο.
Πώς είναι να έχεις κοροναϊό
Πέρα από τα θύματα, που έχουν φτάσει τα 1.368, πολλοί είναι αυτοί τόσο στην Κίνα όσο και διεθνώς που πέρασαν τον κοροναϊό και θεραπεύτηκαν.
Την Πέμπτη, ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε με κοροναϊό στη Γερμανία πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο – πλήρως υγιής.
Το CNN μίλησε με δύο νεαρούς Κινέζους, οι οποίοι έγιναν και αυτοί καλά.
Και οι δύο προτίμησαν να μείνουν ανώνυμοι, καθώς στην Κίνα υπάρχει στίγμα για όσους έχουν κοροναϊο – ακόμα και για εκείνους που έγιναν καλά!
Ο ένας εκ των δύο είναι ένας 21χρονος φοιτητής. Περιέγραψε ότι αρχικά ένιωθε πόνο σε όλο του το σώμα και ειδικά στο στομάχι. Όταν «σήκωσε» και πυρετό, πήγε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με τον νέο κοροναϊό.
Αμέσως, οι γιατροί του έδωσαν αντιικά φάρμακα και ο ίδιος ένιωσε καλύτερα έπειτα από μία εβδομάδα.
Ο άλλος Κινέζος, ένας 31χρονος, περιέγραψε την αρρώστια ως «ένα βαρύ κρύωμα για τους νέους και υγίεις, το οποίο όμως κολλάει πολύ εύκολα».
Πάντως, παρόλο που και οι δύο τους ανάρρωσαν πλήρως, οι αρχές της Κίνας τους έχουν βάλει πάλι σε… καραντίνα.
Συγκεκριμένα, είναι εσώκλειστοι σε ένα ξενοδοχείο και τους γίνονται καθημερινά ιατρικές εξετάσεις, έτσι ώστε να μην ξανακολλήσουν την αρρώστια.
Η Κίνα «μαγειρεύει» τους αριθμούς των κρουσμάτων
Όπως εξήγησε ο Ράιαν, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.
«Είναι καίρια κατανοητό ότι τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα σχετίζονται με ένα διάστημα που πηγαίνει πίσω μέρες και εβδομάδες και εκ των υστέρων καταγράφηκαν ως κρούσματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στην αρχή της ίδιας της επιδημίας» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΠΟΥ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αλλαγή αυτή της μεθοδολογίας από την Κίνα δυσκολεύει τον ΠΟΥ, ο οποίος προσπαθεί να εντοπίσει ποια από αυτά τα νέα κρούσματα είναι καινούργια και ποια παλιά.
Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να υπάρξουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για τη θνησιμότητα και τον ρυθμό εξάπλωσης του κοροναϊού.
Τον χαβά του ο Τραμπ: Συνεχίζει να εξαίρει την Κίνα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την Κίνα για τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας του κοροναϊού, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το Πεκίνο.
«Νομίζω ότι το αντιμετωπίζουν επαγγελματικά και πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ικανοί» επισήμανε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο iHeart Radio.
Ερωτηθείς εάν η Κίνα λέει την αλήθεια για τον ιό, ο Τραμπ απάντησε:
«Ποτέ δεν ξέρεις. Νομίζω ότι θέλουν να δείξουν το καλύτερο πρόσωπό τους σε αυτό».
Πριν από μία εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επίσης εξάρει, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την «άκρως επαγγελματική δουλειά» των κινεζικών αρχών μπροστά στην επιδημία.
«Ο πρόεδρος Σι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Τραμπ ότι η Κίνα ελέγχει το θέμα, ότι θα είναι ανοικτοί και θα αποδεχθούν τη βοήθειά μας» εξήγησε ο Κούντλοου, λέγοντας ότι αυτό δεν συνέβη.
«Άραγε το πολιτικό γραφείο (του κομμουνιστικού κόμματος) είναι πραγματικά ειλικρινές μαζί μας;» διερωτήθηκε.
Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τον αντίκτυπο της επιδημίας Covid-19 στην αμερικανική οικονομία, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου απάντησε πως εκτιμά ότι θα είναι «πολύ μικρή», υπογράμμισε, όμως, ότι αποτελεί έναν παράγοντα «αβεβαιότητας».
Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος διατύπωσε σήμερα τη λύπη του για την έλλειψη διαφάνειας από το Πεκίνο σχετικά με τον νέο κοροναϊό, κρίνοντας πως αυτή θα καταστήσει δύσκολη την ανάλυση της κατάστασης και των κινδύνων.
«Είμαστε λίγο απογοητευμένοι από την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους των Κινέζων» δήλωσε ο Λάρι Κούντλοου, ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους.
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;
- Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγιδευμένη σε δαιδαλώδη γραφειοκρατία, που η ίδια δημιούργησε
- Εφαρμογές γνωριμιών: Πώς η ΑΙ πρόκειται να τις αλλάξει ριζικά