Κι όμως έχει τύχη στην UEFA…
Η συνέπεια του αποκλεισμού του ΠΑΟ από τον ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο ότι μένει χωρίς αγωνιστικούς στόχους ήδη από τον Φεβρουάριο - είναι ότι αυτό θα σταθεί αιτία για να αρχίσει η γκρίνια και η εσωστρέφεια
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Το Κύπελλο Ελλάδος έχει πάντα ένα παράξενο χαρακτηριστικό: το διεκδικούν μέχρι τέλους όσοι έχουν έτσι κι αλλιώς φορτωμένο πρόγραμμα και έχουν ως στόχο το πρωτάθλημα και αποκλείονται νωρίς από αυτό όσοι θα ήθελαν να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τον τελικό για να δώσουν νόημα στη σεζόν τους. Ετσι έγινε φέτος, για παράδειγμα, με τον Παναθηναϊκό.
Καθήκον
Η συνέπεια του αποκλεισμού του ΠΑΟ από τον ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο ότι μένει χωρίς αγωνιστικούς στόχους ήδη από τον Φεβρουάριο – είναι ότι αυτό θα σταθεί αιτία για να αρχίσει η γκρίνια και η εσωστρέφεια. Ηδη προχθές είχαμε πάλι διαμαρτυρίες κατά του ιδιοκτήτη της ομάδας Γιάννη Αλαφούζου από μερίδα των οργανωμένων που έγραψαν συνθήματα στα γραφεία της ΠΑΕ κ.λπ. Υπάρχει μια ομάδα που θεωρεί τις επιθέσεις στον Αλαφούζο κάτι σαν ιερό καθήκον: αν είχαν σταματήσει για λίγο καιρό ήταν είτε γιατί κάποιοι είχαν κόψει το γήπεδο, είτε γιατί τα αποτελέσματα της ομάδας ήταν αρκετά καλά. Αν αυτά σταματήσουν, θα επανέλθουν οι δύσκολες μέρες για τη διοίκηση των Πρασίνων. Το γεγονός μάλιστα ότι στα play off προβλέπονται και ντέρμπι πολλά, καθιστά το ζήτημα εξαιρετικά περίπλοκο. Στην πρόσφατη ιστορία του ΠΑΟ κάθε διαμαρτυρία εναντίον της διοίκησης έχει ως αποτέλεσμα και επεισόδια στο ΟΑΚΑ, διακοπές αγώνων κτλ. Ο Γιώργος Δώνης θα πρέπει να συνεχίσει με στόχο τη διαρκή βελτίωση της ομάδας αλλά χωρίς έναν στόχο αυτό δεν είναι κι εύκολο.
Χαλάρωμα
Πρέπει να βρει έναν στόχο ο ΠΑΟ κι αυτό νομίζω ότι το έχει καταλάβει καλά ο μεγαλομέτοχός του και για αυτό και πρόσφατα ταξίδεψε στη Νιόν και συζήτησε με τους ανθρώπους της UEFA την πιθανότητα άρσης της τιμωρίας της ομάδας και την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ταξίδι κρατήθηκε μυστικό και το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν έγινε γνωστό. Ομως εγώ κάτι έμαθα: ο ΠΑΟ έχει τις πιθανότητές του να τα καταφέρει για κάποιους συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος εκ των οποίων είναι ότι η UEFA έχει κάπως χαλαρώσει τελευταία στο ζήτημα των ποινών που πρέπει να επιβάλλονται για παραβάσεις του Financial Fair Play. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με τις ελληνικές ομάδες φυσικά αλλά με τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες με τις οποίες η UEFA δεν θέλει άλλα μέτωπα. Θυμίζω ότι έχουν τιμωρηθεί πρόσφατα εξαιτίας παραβιάσεων του FFP ομάδες όπως η Τσέλσι (με απαγόρευση μεταγραφών) και η Μίλαν (με απαγόρευση συμμετοχής στις περσινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις), ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες με την Παρί και τη Μάντσεστερ Σίτι. Και η UEFA δεν θέλει να ανοίξει μέτωπα.
Αίτημα
Ο Αλαφούζος στη Νιόν ισχυρίστηκε πως η σημερινή οικονομική θέση της ΠΑΕ ΠΑΟ δεν έχει καμία σχέση με την προ διετίας. Τόνισε επίσης ότι η μείωση της φορολογίας των ΠΑΕ από την κυβέρνηση δημιουργεί ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι τα έσοδα της ΠΑΕ ΠΑΟ έχουν σταθεροποιηθεί. Τον άκουσαν από όσο γνωρίζω με κατανόηση. Ο αποκλεισμός του ΠΑΟ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το περίφημο ban, δεν είναι τιμωρία: είναι ένα διάστημα που δίνεται σε μια ομάδα να ομαλοποιήσει τα οικονομικά της και να μπορεί να αγωνιστεί στην Ευρώπη χωρίς τον κίνδυνο πτώχευσης. Αν κριθεί ότι η οικονομική θέση του ΠΑΟ έχει βελτιωθεί, δεν αποκλείεται το αίτημα επιστροφής της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να γίνει δεκτό. Φυσικά για αυτό θα παίξει ρόλο και ποια θα είναι η συνολική εικόνα της ομάδας μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος: αν π.χ. έχουν διακοπεί δυο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ δεν χρειάζεται το αίτημα ούτε καν να επιβληθεί.
Κακό
Πότε μπορεί να επιβληθεί; Μετά το τέλος του πρωταθλήματος και φυσικά μετά την αδειοδότηση της ομάδας από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Αν ο Γιώργος Δημητρίου και οι συν αυτώ κρίνουν ότι η εικόνα του ΠΑΟ είναι άριστη, ο Παναθηναϊκός μπορεί να ελπίζει ότι θα τύχει κατανόησης από την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της UEFA. Της οποίας πρόεδρος δεν αποκλείεται να είναι και Ελληνας, δηλαδή ο δικηγόρος Αγγελος Ρηγόπουλος. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα μείωση τιμωρίας ομάδας που έχει αποκλειστεί για κακή οικονομική εικόνα δεν έχει υπάρξει, αλλά πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά.
Μηνυτήριες και άλλες αναφορές
Στο μεταξύ χθες είχαμε και μηνυτήρια αναφορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού μετά την ανακοίνωση του σχετικού πορίσματος που στέλνει τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη στον αθλητικό δικαστή για τιμωρία. Μεταξύ όλων ξεχωρίζει η μήνυση που έχει δεχτεί η Ειρήνη Μαρούπα, δικηγόρος και μέλος της ΕΕΑ εδώ και χρόνια. Η γνωστή δικηγόρος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την ίδια την ανεξαρτησία της ΕΕΑ: όταν κάποτε τόλμησαν να την αντικαταστήσουν προσέφυγε στα δικαστήρια και κέρδισε το δικαίωμα της επιστροφής της. Και πολύ καλά έκανε που δεν παραιτήθηκε: αλίμονο αν οι ανεξάρτητες Αρχές αποτελούνται μόνο από αρεστούς στις κυβερνήσεις. Η γνωστή δικηγόρος είχε μόνιμη θέση σε αθλητικές εκπομπές του Open και για χρόνια έκανε παρεμβάσεις στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης. Την αντιμετώπιζαν πάντα ως ειδική σε θέματα του ποδοσφαίρου και προέβαλλαν τις απόψεις της με σεβασμό. Και σήμερα που ο ΠΑΟΚ τής κάνει μηνύσεις, τα ίδια μέσα την παρουσιάζουν περίπου σαν τρελή κ.λπ.
Από κάτι τέτοια καταλαβαίνεις ότι ακόμα και η προβολή των απόψεων γίνεται εκ του πονηρού: τουλάχιστον η ίδια θα μετρήσει τους πραγματικούς φίλους της.
Κανείς
Οπως εκ του πονηρού είναι και μια συζήτηση που έχει ανοίξει και που αφορά την ίδια την ΕΕΑ. Στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν ότι προβληματίζονται για την ύπαρξή της και τη λειτουργία της – φυσικά όλοι το κάνουν μιλώντας ανώνυμα. Είναι δεδομένο ότι την ΕΕΑ δεν τη θέλει ούτε η ΕΠΟ (οι παράγοντες της οποίας διαχρονικά τονίζουν ότι είναι άχρηστη αφού Επιτροπή Αδειοδότησης έχει και η ομοσπονδία), ενώ η ΕΕΑ είναι σίγουρα πρόβλημα και για κάμποσες ομάδες – και μόνο ότι τους υποχρεώνει να εκδώσουν εγγυητικές π.χ. δεν τις χαροποιεί. Πιθανότατα σε μια κανονική χώρα ΕΕΑ δεν θα χρειαζόταν: οι Αγγλοι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι κ.λπ. τέτοιες επιτροπές δεν έχουν. Οπου οι μηχανισμοί του κράτους δουλεύουν, φυσικά και τέτοιες επιτροπές δεν χρειάζονται, αλλά εδώ με τον έλεγχο είμαστε γενικά αλλεργικοί. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά αν δεν υπήρχε η ΕΕΑ, η πολυϊδιοκτησία ως αδίκημα δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί από κανένα φορέα – είτε ποδοσφαιρικό, είτε κρατικό. Οσο το σκέφτομαι ίσως για αυτό τα μέλη της δέχονται μηνύσεις. Αν χαλάς τη μανέστρα είσαι πρόβλημα. Ειδικά για όσους δεν σκέφτονται παρά μόνο το μαγείρεμα…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις